Jezelf beter wensen is het begin van beter worden".

                                                                                                            Seneca

Tijdens consulten kunnen 1 of meerdere van onderstaande behandelingen worden toegepast. Welke dit zijn is afhankelijk van wat er uit de anamnese komt. Een behandeling kan door mij worden toegepast, maar er zijn ook adviezen of lichaamsgerichte behandelingen die je zelf thuis toepast als onderdeel van het behandelplan. Uiteraard na de benodigde instructie. Hieronder ga ik kort in op de diverse behandelmethodes.

Fyto(kruiden) therapie:

Fytotherapie (kruidengeneeskunde) is een vast onderdeel van de natuurgeneeskundige therapie die ingezet wordt om gezondheidsklachten aan te pakken. Het is een eeuwenoude behandelmethode die nog steeds met veel succes toegepast wordt om gezondheid en weerstand te bevorderen en behouden.

Kruiden kunnen organen versterken, afvalstoffen in het lichaam afvoeren en klachten rechtstreeks aanpakken. Ik werk nooit symptomatisch, maar altijd constitutioneel, zodat je ook op de langere termijn jouw gezondheid kan behouden. Dat houdt in dat ik voor ieder persoon een persoonlijk kruidenrecept samenstel, afgestemt op jouw klachten en constitutie. Aangezien ik werk met zo'n 300 verschillende geneeskrachtige kruiden, is geen recept hetzelfde. Het recept wordt na de diagnose gemaakt in de vorm van een tinctuur op basis van gedroogde kruiden of via een kruidenthee.

Iriscopie:

De ogen zijn kaarten van het lichaam en de ziel. Door middel van iriscopie, bekijk ik hoe het met je gesteld is op fysiek en psychisch vlak. Alle organen en lichaamsprocessen worden als een landkaart weerspiegeld in de iris. Het geeft niet alleen acute klachten weer, maar ook aanleg voor bepaalde zwakheden in het lichaam. In de iris kijk ik naar het totale oog. De kleur, pupil, pigment, oogwit, bloedvaten en andere tekenen. Alles heeft een betekenis. Ik gebruik iriscopie als diagnose middel.

Voedingsadvies:

Goede voeding voorziet het lichaam van voedingsstoffen die we nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. Als het lichaam de verkeerde voeding krijgt, kan dat leiden tot gezondheidsklachten. Wat voor de één gezond is, kan voor de ander juist ongezond zijn. Dat klinkt misschien vreemd, maar ieder mens is anders en reageert anders op voeding. Het is belangrijk om voeding goed af te stemmen op jouw stofwisseling, constitutie en conditie. Ik geef dan ook voedingsadvies op maat en helemaal gericht op jou als persoon. Het persoonlijk voedingsadvies is gericht op gezondheid en gezond leven, passende bij jouw levensstijl. We zoeken dus net zo lang samen door tot het advies past bij jouw manier van leven.

Bachbloesem therapie:

Vanuit een emotionele disbalans kunnen klachten ontstaan of het herstel van gezondheid belemmeren. Door één of meerdere Bach remedies in te zetten, worden de negatieve gemoedstoestanden veranderd in positieve eigenschappen, waardoor de levensvreugde terug kan keren en het emotionele evenwicht weer kan herstellen. Daardoor kan ook de algehele gezondheid verbeteren. Elke bloesem heeft specifieke kwaliteiten die de mens ondersteunen op zowel emotioneel als fysiek niveau. Voorbeelden van belastende emoties die omgezet kunnen worden in een positieve gemoedstoestand, zijn emoties op het gebied van angst, paniek, onzekerheid, overbezorgdheid, besluiteloosheid, verdriet, eenzaamheid etc. Vaak bemerk je al na 2-3 weken resultaat van de druppels. De bloesems zijn geschikt voor alle leeftijden en kennen geen bijwerkingen, zijn niet verslavend en kunnen met allerlei andere geneesmiddelen ingenomen worden. Je krijgt weer contact met je eigen gevoel en ontvangt inzichten hoe bepaalde zaken (anders) aan te pakken om de balans weer te herstellen.

Lichaamsgerichte behandelingen:

Lichaamsgerichte therapie kan zeer ondersteunend werken tijdens de behandeling. Je kan dan denken aan bijvoorbeeld schröpfen (cupping), kompressen, (leem)pakkingen, voetmassage, oorkaars etc. Zo kan schöpfen ervoor zorgen dat de huid, het bindweefsel en de onderliggende spieren een intensieve prikkeling, betere doorbloeding en daarmee reiniging krijgen. Daardoor wordt het zelfgenezend vermogen aangezet en afweer verhoogd. Het kan gaan om een massage met schröpfe om bindweefsel los te maken en lymfe te reinigen en/of het plaatsen van een schröpfkop op de huid op een bepaald reflexgebied op de rug om een specifiek orgaan te stimuleren tot een efficientere werking.

EAV (Electro-acupunctuur):

Electro-acupunctuur kan eventuele verstoringen vroegtijdig opsporen, zodat het behandeld kan worden. Middels mijn EAV meetaparatuur krijg ik informatie over de werking van organen zoals nieren, lever en darmen en van weefsels zoals spieren, zenuwen en slijmvliezen. EAV kan ook mogelijke indringers van buitenaf meten zoals virussen, parasieten, vergiftigde stoffen en elektromagnetische belasting. Bovendien kan ik nagaan of er sprake is van allergieën of intolerantie voor voeding of andere stoffen. Om de meting te kunnen uitvoeren, houdt de client een handelektrode vast en krijgt via een meetstift, een meting op verschillende punten op de vingers en tenen. De acupunctuurpunten zijn altijd verbonden met verschillende delen van het lichaam. Via deze meeting, meet ik de weerstand bij deze acupunctuurpunten en eventuele veranderingen in deze weestand. Ik gebruik EAV vooral als diagnose middel.

EFT (Emotional Freedom Technique):

EFT is een emotionele behandeling. Emoties die geblokkeerd zijn verstoren het energiesysteem, wat kan leiden tot allerlei klachten. Ook fysieke klachten. Met behulp van EFT kan je positieve veranderingen in jouw (gevoels)leven aanbrengen en negatieve emoties, angsten etc. laten verdwijnen. Met behulp van EFT kunnen we een blokkade oplossen en maken we een beweging richting meer gezondheid. Door het kloppen op meridiaan lijnen via het hoofd, borstgebied en de hand en te focussen op de negatieve emotie kunnen we energie weer vrijer laten stromen. Daarbij zijn het uitspreken van affirmaties belangrijk. Iedereen van jong tot oud kan deze techniek toepassen en je kan het vergelijken met een vorm van EMDR. In de praktijk zullen we dit gezamenlijk bespreken en gaan oefenen/ uitvoeren. Daarna kan je het thuis zelf gaan toepassen en ervaren wat de techniek voor je doet.

Auriculo therapie (oor acupuntuur):

Auriculo therapie is een vorm van acupunctuur die alleen bij het oor wordt toegepast en inzetbaar is bij uiteenlopende klachten. De oorschelp is een reflexzone gebied dat correspondeert met alle plekken van het lichaam. Ik werk niet met naalden, maar gebruik een magneet, manuele stimulatie en/of infra rood. Tijdens de behandeling ga ik opzoek naar de punten in het oor die behandeld moeten worden om klachten te verminderen/ op te heffen. Eventueel plaats ik na de behandeling een magneetje of zaadje op het specifieke punt, zodat je thuis de behandeling zelf voort kan zetten. Vaak zijn een paar behandelingen al voldoende om de klacht te verhelpen. Niet alleen klachten als o.a. gewrichtsklachten, pijnklachten, spijsverteringsklachten of specifieke klachten als tinitus, ontstekingen, slaapproblemen etc. zijn te verhelpen via auriculo therapie. Ook verslaving kan via deze therapie worden aangepast. Er is een speciale behandeling om bijvoorbeeld te stoppen met roken, af te vallen etc. Vaak is auriculo therapie een ondersteunende behandeling die we in overleg kunnen combineren met andere complementaire behandelingen. Juist deze combinaties maken de behandeling succesvol.