Cholesterol verlagers (statines)

De Volkskrant kwam met schokkend nieuws over nieuwe normwaardes voor cholesterol, waardoor opeens een miljoen mensen meer tot de ‘risicogroep’ behoren. Maar klopt dat wel en wat doen statines met je lichaam. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

Diverse huisartsen hebben aan de bel getrokken over de nieuw geïntroduceerde waarde voor cholesterol, welke via een bloedtest gemeten kan worden. 2,5 was de grens voor het ongezondere LDL-cholesterol. Hoger dan dat was volgens de medici reden tot zorg en het veelvuldig voorschrijven van cholesterol verlagende medicatie, de zogenoemde ‘statines’. 2,1 miljoen Nederlanders slikken deze medicatie. Rond april 2019 is de nieuwe richtlijn 1,8 geworden, nadat het al eens verlaagd was naar 2,3. Hierdoor zitten bijna een miljoen extra Nederlanders boven de nieuwe grens en is medicatie een veelgebruikte optie. Dit geldt voor mensen die nog geen 70 jaar oud zijn. Voor mensen boven de 70 is 2,6 de streefwaarde en worden statines afgeraden. De medicatie heeft vanaf die leeftijd geen effect bewezen volgens de wetenschappers. Dat gegeven komt vreemd op mij over. Huisartsen geven aan dat het risico op bijvoorbeeld een hartinfarct of herseninfarct bij een constant te hoog cholesterol, in geen verhouding staat tot de bijwerkingen die de statines geven. Er is ook geen wetenschappelijk bewijs voor geleverd dat een verlaagde grens minder risico’s heeft op een hartinfarct. Ook radar heeft 2 uitzendingen gewijd aan het nut en de bijwerkingen van cholesterol verlagende medicatie. Bijwerkingen die het slikken van statines kunnen geven zijn o.a. spijsverteringsklachten, duizeligheid, koorts, ontstekingen, vermoeidheid, impotentie, depressie, ademhalingsproblemen, diabetes, slapeloosheid, wazig zien, oorsuizen, abnormale leverwaardes, huidproblemen, spierpijnen, ontsteking van de pancreas of lever en hoofdpijn. De lijst met bijwerkingen is lang.

Diverse huisartsen hebben de link gelegd naar de invloed van de farmaceutische industrie op de verlaging van de richtlijn voor ‘ongezond’ cholesterol. Zo is er net een nieuw medicijn op de markt gekomen dat veel duurder is dan de patent-vrije medicatie die er al is. Dit nieuwe medicijn kost € 6.000,- per jaar per patiënt, in tegenstelling tot € 100,- per jaar per patiënt bij de bestaande medicatie. Dat levert vele miljarden op als een miljoen nieuwe mensen onder de 70 opeens deze medicatie krijgt voorgeschreven. Los van de bestaande doelgroep die kunnen worden overgezet naar deze nieuwe medicatie. Twee cardiologen die in de commissie zitten die de richtlijn voor ‘gezonde’ cholesterol aangepast hebben ontvingen de afgelopen jaren duizenden euro’s van de fabrikant die de nieuwe medicatie ontwikkeld heeft. Daarnaast hebben 7 van de 12 commissieleden nauwe banden met de farmaceutische industrie. De nieuwe medicatie zegt veel minder bijwerkingen te hebben als de reeds bestaande statines, maar lange termijn effecten moeten nog blijken. Gelukkig geven diverse huisartsen aan dat ze eerder kijken naar levensstijladvies dan het voorschrijven van statines. Maar die groep is mogelijk sterk in de minderheid.

De statines remmen de aanmaak van cholesterol in de lever en verlagen het cholesterol- en vetgehalte in het bloed als levensstijl-veranderingen onvoldoende werken. Maar ook mensen met een verhoogd risico op een hartziekte met gezonde cholesterol waardes krijgen dergelijke middelen voorgeschreven. Het middel mag niet gegeven worden aan mensen met aandoeningen aan lever, schildklier, longen, spieren en nieren. Dat geeft al aan welke organen door de medicatie o.a. beïnvloed worden. Ook mensen die regelmatig een grotere hoeveelheid alcohol drinken moeten voorzichtig zijn als ze deze medicatie slikken. Stop je met de medicatie, dan kan direct de cholesterolwaarde weer toenemen. Als je ze krijgt, zit je er vaak de rest van je leven aan vast. Tenzij je je levensstijl onder de loep wil nemen.

Wil je nog meer weten over LDL en HDL cholesterol in je lichaam en waar het nuttig voor is? Lees dan mijn oudere artikel hierover. Terug te vinden op de website onder het kopje ‘nieuwsbrief items’.

08/02/2019