Corona klachten natuurgeneeskundig behandeld:

Corona kent diverse symptomen, waaronder koorts, hoesten en benauwdheid de meest bekende zijn. Vanuit de natuurgeneeskunde zijn er diverse EHBO maatregelen te nemen bij hoest, verkoudheid en benauwdheid. Wil je meer weten? Lees dan verder…


Hoest, benauwdheid en verkoudheid is kenmerkend bij Corona naast de koorts. Heel vervelend. Zeker bij vastzittend slijm benauwdheid. Maar het kan je ook flink uit je slaap houden, wat niet gunstig is voor het sterker maken van jouw immuunsysteem. Wat kan je doen bij hoest, benauwdheid, verkoudheid en koorts? Ik heb al eens eerder een artikel geschreven over natuurgeneeskundige handelingen om hoge koorts natuurlijk te verlagen. Zoek dat artikel er gerust nog eens bij om door te lezen. Niet kunnen vinden? Stuur mij even een mail en ik kan de link doorsturen naar je.


Dan de klachten benauwdheid, hoesten en verkoudheid. Wat in de nacht kan helpen is een ui doormidden snijden en deze op een schoteltje naast je bed leggen. De etherische olie in een ui die dan vrijkomt kan verlichting geven. Wat ook kan helpen is thee trekken van gedroogde tijm. De meeste mensen hebben het kruid wel in hun keukenkastje staan voor bij het koken. Laat de tijm 5-10 minuten trekken in kokend water en drink het dan zo warm mogelijk op. Tijm is een fantastisch kruid voor versterking van de longen en bij hoestklachten.


Een andere optie is stomen met etherische olie van bijvoorbeeld Tijm of Den. Neem wel een goede kwaliteit olie die niet irriterend is voor de huid en slijmvliezen. Etherische olie van Den (Pinus sylvestris) is ook een olie die luchtzuiverend werkt. Je kan deze dus druppelen in de buurt van je neus en mond (bijvoorbeeld op je kraag), waardoor je beter gezuiverde lucht inademt. Werkt misschien nog wel beter dan goedkope mondkapjes. Etherische olie van Tijm kan je ook voor de nacht gebruiken bij het slapen. Verdamp deze olie in de slaapkamer en de klachten kunnen afnemen en de longen versterken.


Als je wilt werken met kruiden om de longen te versterken, bestel dan een tinctuur van Longkruid (Pulmonaria officinalis). Het enige kruid (naast Tijm) wat de longen versterkt zonder ze uit te putten. Het is echter niet verstandig om zomaar zelf aan de tinctuur te gaan. Als je echt goed aan de slag wil met je hele constitutie, kom dan langs voor een recept op maat, waarbij ook kruiden ingesloten worden die een reinigende werking hebben om ook afvalstoffen af te voeren en het lichaam schoner te maken. Een telefonisch consult behoort ook tot de mogelijkheden.


Heb je klachten en wil je jouw systeem een boost geven? Maak dan de ‘golden milk’ met kurkuma. Je kan deze kant en klaar kopen, maar zelf maken is beter en gezonder en heel erg lekker en troostend. Wat heb je ervoor nodig?

- 200 ml amandelmelk of een andere plantaardige melk naar keuze (liever geen sojamelk).

- snufje zwarte peper

- 2 TL kurkuma (vers geraspt of biologische poeder)

- 1 cm verse gember in plakjes/ geraspt of 1 tl poeder

- 1 kaneelstokje of anders kaneelpoeder ½ tl

- 2 gekneusde kardemon peulen of poeder als je deze niet hebt (1/2 tl)

- optioneel een klein beetje biologische honing (2 tl)


Warm alles op in een pannetje gedurende 5 minuten, zeef het en drink zo heet mogelijk op. Als je wat meer wil maken, is het zo’n 2 dagen houdbaar in de koelkast.


Wat ik zeker mee wil geven is, om niet de koorts te remmen met bijvoorbeeld paracetamol (tenzij de koorts boven de 40 graden komt). Het virus is namelijk niet bestand tegen hoge temperaturen. Koorts is de reactie van jouw lichaam om het virus te laten verdwijnen. Als je dit onderdrukt zal de duur van de ziekteperiode alleen maar verlengd worden. Ga het dus aan, blijf lekker in je bed of op de bank en laat je verzorgen. Hou wel in de gaten dat je alert blijft en de koorts niet boven de 40 graden uitkomt. Dan is het tijd om hulp in te schakelen. Het lichaam kan veel zelf oplossen. Ook benauwdheid, hoesten en verkoudheid. Misschien was het nodig in jouw leven om even pas op de plaats te nemen en te rusten.

03/18/2020