De maagzuurremmers

Uit onderzoek blijkt dat zo’n 2 miljoen mensen dagelijks maagzuurremmers slikken. Ik kom ze ook in mijn praktijk regelmatig tegen. Een groot deel van deze medicatie is vrij verkrijgbaar, maar is het altijd nodig om deze te slikken, of maak je het probleem uiteindelijk alleen maar groter en chronischer. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

Maagzuurremmers doen wat ze beloven, namelijk het afremmen of verminderen van het maagzuur in de maag. Maar is dat de oplossing van het probleem? In de reguliere medische praktijk wordt een maagzuurremmer standaard ingezet bij elke vorm van maagklachten of brandend maagzuur of als ‘maagbeschermer’ bij bepaalde medicatie. Naar de oorzaak van de maagzuurklachten wordt vaak niet gezocht. De functie van maagzuur is het doden van bacteriën en andere organismen die via de spijsvertering ons lichaam in komen. Maagzuur afremmen haalt dus een belangrijke afweer grens weg. Een tweede functie is het verweken van eiwitten uit voeding, zodat de darmen het daarna makkelijker krijgen qua vertering van deze eiwitten. Kan het maagzuur dit door een tekort hieraan niet meer voor elkaar krijgen, dan gaan grotere stukken eiwit de darmen in die er een grotere klus aan hebben en zwaarder belast worden om dit te verteren. Het is dan maar de vraag of de darmen dat helemaal voor elkaar kunnen krijgen, want ze hebben nog meer te verteren zoals vetten en koolhydraten. Nog een belangrijke functie van het maagzuur is het aanmaken van de Intrinsic factor (IF) die nodig is om de vitamine B12 op te nemen (reeds besproken in de vorige nieuwsbrief over B12). Zonder IF is B12 opname niet meer mogelijk. Dat kan tal van andere problemen geven op de wat langere termijn (zie vorige artikel over B12). Door een tekort aan maagzuur, kan voeding langer in de maag blijven en gaan gisten, wat klachten kan geven als een opgeblazen gevoel en oprispingen. De cellen die maagzuur produceren in de maag, maken ook de basen aan om het zuur meer te neutraliseren. Als deze cellen geremd worden, gaat de voedselbrij te zuur de darmen in, hetgeen je systeem verder verzuurt en belast.

Dat maagzuurklachten alleen komen door een teveel aan maagzuur is een verkeerde opvatting. Regelmatig komen dergelijke klachten juist door een tekort aan maagzuur. De symptomen lijken erg veel op elkaar. Kijken naar de oorzaak is dus belangrijk om de klacht niet erger en chronisch te maken. Er zijn diverse vormen van maagzuurremmers, maar ze kunnen allemaal in bepaalde mate bijwerkingen hebben. Zo kan de wat zwaardere medicatie leiden tot darminfecties, nierproblemen en botontkalking. Ook is er vaak een wisselwerking met andere medicatie, dus ga sowieso nooit op eigen houtje maagzuurremmers slikken. Mensen die willen stoppen, moeten dit afbouwen omdat de maag moet wennen aan de toename van het maagzuur en dit de klachten tijdelijk kan laten toenemen.

Vanuit Natuurgeneeskunde werk ik liever met kruiden om het slijmvlies van de spijsvertering te versterken. Een goed voorbeeld zijn kruiden met slijmstoffen die een beschermlaag over het slijmvlies aanbrengen. Los van kruiden kan je dit al dagelijks toepassen door bijvoorbeeld gebroken lijnzaad 15 minuten te weken in een laagje water. Je ziet dan een slijmerig papje ontstaan waarin de slijmstoffen uit het lijnzaad zijn vrijgekomen. Dit papje kan je eten voor elke maaltijd om je spijsvertering beter te beschermen. Maar ook met voeding kan je goed aan de slag om maagzuurklachten aan te pakken. Veel en te vet eten kan maagzuurklachten laten toenemen, dus pas dit bij voorkeur aan. Ook gebruik van alcohol, prikkelende kruiden, chocolade, frisdrank, koffie, citrusfruit zoals sinaasappel(sap), tomaat, ui, pepermunt of roken kan maagzuurklachten geven of versterken. Daarnaast is het belangrijk om speeksel aan te maken door goed te kauwen of vaker op iets te kauwen (speeksel zal zuren neutraliseren). Dus langzaam en rustig eten is belangrijk en niet na het eten gaan liggen. Voldoende water drinken gedurende de dag is ook belangrijk, net als voldoende beweging. Waar maagzuurremmers vaak de klacht symptomatisch stopt met het slikken van een pil (los van de consequenties die de maagzuurremmer heeft), zullen kruiden en voeding wat langer de tijd nodig hebben om de klacht te verhelpen. Maar waar natuurgeneeskunde voor blijvende resultaten kan zorgen, merken de meeste gebruikers van maagzuurremmers dat de klacht direct terug komt zodra ze stoppen met de medicatie of een keer een pil overslaan. Het blijft een persoonlijke keuze en afweging.

Ik adviseer niet om met medicatie te stoppen, ik ben geen arts. Hierin ben je zelf verantwoordelijk eventueel in overleg met de huisarts. Ik wil je alleen bewust maken van de mogelijke gevolgen die niet altijd verteld worden bij het voorschrijven van medicatie en dat ‘baat het niet dan schaad het niet’ zeker niet op gaat bij deze pillen. En nog iets om eens over na te denken als je wilt. De spijsvertering staat niet alleen fysiek voor het verteren van voeding, maar ook op psychisch vlak voor het verteren van emoties, prikkels, indrukken etc. Waarom heb je last van maagzuur? Waarom verzuur je van binnen? Is er misschien sprake van boosheid of frustratie die niet geuit kan worden en slik je dit in? Is er een brandend verlangen in jou die niet tot uiting kan of mag komen? Komt het zuur weer naar boven omdat er toch iets uit moet wat niet goed verteerd kan worden of te belastend is voor de spijsvertering om te verteren?

04/01/2019