De orgaanklok

Hoewel ik zelf de Westerse natuurgeneeskunde toepas, wil ik wel eens een uitstapje maken naar de Oosterse geneeskunde. De orgaanklok is daar een onderdeel van. Deze klok kan je veel vertellen over wanneer een orgaan de meeste energie heeft en wanneer juist niet. Handig om rekening mee te houden en ook goed als signaleringsfunctie voor optredende belasting van een orgaan, als meerdere symptomen naar een specifiek orgaan wijzen. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

De Chinezen geloven dat ons lichaam werkt via een energetische klok. Een moment op de dag kan heel goed je humeur bepalen, maar ook je energie en dus de werking van je organen. De meningen zijn verdeeld of zomer of wintertijd uitmaakt qua uren. De een zegt dat je lichaam zich hierop aanpast na verloop van tijd en de ander zegt dat de orgaanklok uitgaat van de zomertijd. De Chinezen geloven dat een orgaan 2 uur per dag qua energie optimaal is en dat dan het orgaan extra hard voor je aan het werk is. Precies 12 uur later is datzelfde orgaan volgens de Chinese leer juist op zijn zwakst qua energie en ook daar kan je rekening mee houden. Daarom laat de klok elke 2 uur een tweetal organen zien. Het ene orgaan is dan juist actief, terwijl het andere orgaan juist de minste energie heeft rond die tijd en visa versa.

7-9 uur: De maagenergie is optimaal en de bloedsomloop is qua energie op het laagste punt. Tijd voor een gezond en vullend ontbijt om energie op te doen voor de dag. Het is goed om alles op te starten met iets warms. Begin de dag bijvoorbeeld met een glas warm water. Belast je lichaam dan niet te zwaar met koffie of andere prikkelende stoffen, want je bloedsomloop moet nog op gang komen. Rustig bewegen zorgt daar ook voor.

9-11 uur: De milt/pancreas is optimaal qua energie en de hormonale balans is qua energie op het laagste punt. Deze tijd is de beste tijd om ingewikkeldere dingen te leren en op te nemen en actief bezig te zijn. Je concentratievermogen is dan optimaal en je levert de beste prestaties. Tentamen leren? Gebruik deze tijd optimaal.

11-13 uur: Het hart is optimaal qua energie en de galblaas is qua energie op het laagste punt. Omdat het hart nu het meest open staat, een goed moment om contacten te leggen en verbinding aan te gaan. Zorg voor een gezellig samenzijn met andere mensen. Ook tijd voor een gezonde lunch om nieuwe energie op te doen.

13-15 uur: De dunne darm is optimaal qua energie en de lever is qua energie op het laagste punt. De lunch is geweest en gedurende deze tijd kunnen mensen zich vaak moeilijker concentreren. Daarom wordt in de warme landen vaak een siësta gehouden rond deze tijd. Als je aan het werk gaat, richt je dan op de dagelijkse bezigheden die niet teveel inspanning vereisen. Ook rustig bewegen is rond deze tijd goed voor je lichaam en spijsvertering.

15-17 uur: De blaas is optimaal qua energie en de longen zijn qua energie op het laagste punt. De energie van de dag kan weer wat toenemen rond deze tijd en een goed moment om creatief bezig te zijn of met anderen van gedachten te wisselen. Maar ook een goede tijd om weer actief te studeren en efficiënt te werken. Een korte pauze voor een wandeling zou nu ook nuttig zijn. Heb je vaak een middagdip rond deze tijd? Misschien is meer drinken dan een uitkomst.

17-19 uur: De nier is optimaal qua energie en de dikke darm is qua energie op het laagste punt. Veel mensen voelen dan de energie dalen en het is tijd om rustig te eten om ook je nieren energie te geven hun werk te doen en uit te rusten van de dag.

19-21 uur: De bloedsomloop is qua energie optimaal en de maag is qua energie op het laagste punt. Een goed moment om niets meer te eten voor die dag om de maag rust te geven. Het is nu ook een goed moment om de aandacht op jezelf te richten i.p.v. de buitenwereld. Bijvoorbeeld wat lezen of mediteren. Behoefte aan intiemer contact is dan groter en volgens de Chinese leer is dit de beste tijd om zwanger te worden.

21-23 uur: De hormonen zijn qua energie optimaal en de milt/pancreas is qua energie op het laagste punt. Tijd om te gaan ontspannen en rusten, zodat de energie weer hersteld kan worden. Moeite met in slaap vallen? Het kan zijn dat er een hormonale disbalans is en/of dat er sprake is van teveel stress of je nog teveel in je hoofd bezig bent met vandaag of morgen. Probeer je te ontspannen door een warm voetbad of meditatie.

23-1 uur: De galblaas is qua energie optimaal en het hart is qua energie op het laagste punt. Goed slapen in deze uren ondersteund de opbouw van de galblaas en helpt je energetisch bij het opbouwen van zelfvertrouwen en het maken van keuzes. Het kan zijn dat er nog frustraties aanwezig zijn of boosheid die onvoldoende geuit worden als je nog niet kan slapen.

1-3 uur in de nacht: De lever is qua energie optimaal en de dunne darm is qua energie op het laagste punt.

De lever is hard bezig om te reinigen, ontgiften en het lichaam weer fit te krijgen voor de volgende dag. Wordt je vaak wakker rond dit tijdstip of heb je dan klachten, dan kan dat betekenen dat je lever meer belast begint te raken en moeite heeft om het reinigende werk te doen vanuit natuurgeneeskunde gezien. Sta je rond deze tijd nog volop alcohol te drinken in het uitgaansleven, dan belast je je lever flink.

3-5 uur in de nacht: De longenergie is dan optimaal en de blaasenergie op het laagste punt. Je lichaam bereidt zich voor op de nieuwe dag en alle cellen worden van nieuwe energie voorzien. Oosterse monniken staan vaak in deze tijd op om te mediteren en ademhalingsoefeningen te doen, wat o.a. goed is voor de longen. Wordt je vaak rond deze tijd wakker of krijg je rond deze tijd klachten, dan kan dat een teken zijn dat er meer aandacht nodig is voor de longen en deze meer energie nodig hebben. Misschien is er onverwerkt verdriet of opgekropte emoties die een rol spelen. Probeer weer in slaap te vallen door een ademhalingsoefening te doen.

5-7 uur: De dikke darm is dan optimaal qua energie en de nierenergie is op het laagste punt. Dit is volgens de Chinese leer het beste moment om op te staan. Veel mensen starten de dag met een gang naar het toilet voor ontlasting en dat is dus niet zomaar een gewoonte. Het is tijd voor reiniging, uitscheiding en loslaten. Lig je vaak vanaf 5 uur wakker? Dan kan het zijn dat je dikke darm belast is en energie/ aandacht nodig heeft. Misschien werkt jouw spijsvertering niet optimaal of heb je moeite met loslaten.

07/01/2019