Diagnoses natuurgeneeskundig bezien: ADHD

ADHD is een officiële diagnose voor kinderen en volwassenen die kampen met moeilijkheden om hun aandacht ergens bij te houden of vast te houden, met daarbij hyperactiviteit. Veel gehoorde klachten zijn snel afgeleid zijn, vergeetachtig, moeite met plannen en organiseren, niet stil kunnen zitten, impulsiviteit etc. De diagnose lijkt steeds vaker en sneller gesteld te worden en behandeld met medicatie. maar natuurgeneeskundig is er ook veel te doen. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

Eerst enkele onderzoekscijfers over ADHD. Naar schatting wordt bij 7 à 8 % van alle kinderen jonger dan 16 jaar in Nederland ADHD vastgesteld. Bij volwassenen is dat rond de 2 tot 5%. Het voorschrijven van ADHD-medicatie is in een periode van 10 jaar viermaal zoveel geworden. Bij de helft van de kinderen met de diagnose ADHD wordt medicatie voorgeschreven en bij 30% van de volwassenen. Er wordt meer ADHD vastgesteld bij jongens (75%) dan meisjes (25%). Van de kinderen die de diagnose krijgen, geeft 60% aan in de volwassen leeftijd nog steeds klachten te ervaren. Elke arts mag de diagnose stellen, maar deze wordt vaker vastgesteld door een psycholoog of psychiater. Hoe de diagnose wordt gesteld kan nog wel eens verschillen. Er blijkt geen standaard voor te zijn. Voornamelijk door observatie en vragenlijsten. Een Zwitsers onderzoek toont aan dat 75% van de diagnoses voor ADHD niet klopt en er worden zorgen geuit over het in grote getale voorschrijven van medicatie. Ouders met ADHD-klachten hebben een grotere kans dit aan hun kinderen door te geven. Er zijn aanwijzingen dat bepaalde onderzoekers betaald kregen door de farmacie om ADHD-medicatie positief uit de testen te laten komen, zelfs voordat het onderzoek was afgerond. Volgens de officiële DSM-5 (diagnose tool bij psychische aandoeningen), moet iemand voldoen aan vijf criteria om de diagnose ADHD te krijgen. Voor degene die te maken krijgt met een diagnose, is het goed om zelf de DSM-criteria eens door te lezen en je eigen mening hierover te vormen.

ADHD is dus een lastige diagnose, blijkt uit bovenstaande cijfers. Want wanneer is iemand echt gebaat bij een behandeling met medicatie en wanneer niet. Niet elk kind past in het hedendaagse schoolsysteem met grote klassen, waarbij je veel moet luisteren en stilzitten en waarbij kinderen veel prikkels krijgen gedurende de dag. Voor een overwerkte leraar kan een kind wat drukker is of snel afgeleid al snel een probleem vormen voor de rest van de klas en de voortgang van de dag, wat wel te begrijpen is. Maar vindt een kind de lesstof misschien saai, te makkelijk/moeilijk of stom. Er zijn ook vaak mooie kwaliteiten aan de bekende ADHD-kenmerken, zoals veel creativiteit laten zien, probleemoplossend vermogen, snel kunnen schakelen, veel voor elkaar krijgen en origineel in hun doen en laten. Kwaliteiten waar je wat mee kunt in de wereld. Wil je dat wel als ouder van een kind of als volwassene onderdrukken (met medicatie) en proberen te veranderen. Natuurlijk kan impulsiviteit bij een kind zorgen voor gevaarlijke situaties. Je wil dat je kind veilig is in huis en op straat. En de hele dag een stuiterballetje om je heen kan vermoeiend zijn als je zelf rustiger bent ingesteld of ook rustigere kinderen hebt. Ook minder functioneren op school door verminderde concentratie kan vervelend zijn voor het kind zelf als het kind wel graag goede cijfers wil halen. Maar regelmatig vindt het kind het wel prima en is het juist een doorn in het oog voor opvoeders en leraren. Het is een lastige balans.

Vanuit de metafysische anatomie (wetenschap die verder gaat dan wat je kunt zien en waarnemen, maar zich bezig houdt met de betekenis van het bestaan en in dit geval m.b.t. het lichaam) wordt ADHD beschreven als een manier om anderen op afstand te houden met druk gedrag om je zo niet kwetsbaar op te hoeven stellen. Je kan je meer een buitenbeetje voelen (ook binnen het eigen gezin) en krijgen regelmatig de schuld van iets wat ze niet gedaan hebben. Bij kinderen zijn het vaak kinderen die erg gevoelig zijn voor andermans buien en emoties. Heeft de ouder meer stress of andere emoties, dan wordt het kind drukker. Het is dan lastig voor een kind dat overgevoelig is om zich veilig te voelen en om te kunnen gaan met de emoties van een ander. Een kind kan dit gevoel meenemen als volwassene, en stress en drukte opzoeken of opnieuw creëren, omdat dat is wat ze kennen. Dat zorgt ervoor dat iemand zich levend en alert voelt. Soms is het een cyclus van generatie op generatie van onverwerkte issues die van ouder op kind overgaan en dit gedrag met zich meebrengt om ermee om te gaan. Oude trauma’s die doorsijpelen naar volgende generaties. Soms is er sprake van stress tijdens de zwangerschap van de moeder om allerlei redenen. Soms komt het voor bij vroeggeboortes of kinderen in een couveuse. Gelijk een stressvolle geboorte en in een omgeving gelegd worden (couveuse) waar je niet wil zijn. Dit is slechts een denkwijze in de wetenschap die niet overeen hoeft te komen met jouw situatie, maar wel iets geeft om over na te denken.

Natuurgeneeskundig is er zeker wat te doen aan ADHD klachten. Medicatie zoals Ritalin of Concerta (te vergelijken met de stof amfetamine) geeft bij 1 op de 3 mensen bijwerkingen als gebrek aan eetlust, slechter slapen, hoofdpijn, spijsverteringsklachten, angst en nervositeit, hartkloppingen en hoge bloeddruk. De medicatie is verslavend en dient langzaam afgebouwd te worden als je wilt stoppen. Het staat zowel in de Opiumwet als verboden drug bij oneigenlijk gebruik, als in de geneesmiddelenwet als medicijn, mits voorgeschreven door een bevoegd persoon. Het is aan te bevelen eerst een natuurgeneeskundige weg te bewandelen voordat je overstapt op medicatie als dat echt nodig wordt geacht.

Voeding is bijvoorbeeld een belangrijke manier om ADHD klachten te veranderen. Op medisch vlak wordt er veel onderzoek gedaan naar het RED-dieet (Restricted Elimination Diet) bij ADHD. Van de kinderen die mee hebben gedaan aan het onderzoek was 60% klachtenvrij na afronding. Het is wel een heel pittig dieet, waarbij je start met zeer weinig soorten voedingsmiddelen. Per week wordt dan een nieuw soort voeding toegevoegd en wordt bekeken wat de reactie daarop is. Hoe elk kind reageert op voeding is namelijk per kind weer anders. Het kan wel 1,5 jaar duren voor inzichtelijk is waar het kind op reageert en ADHD reacties laat zien en welke voeding dus vermeden moet worden. Er zijn maar weinig kinderen die het in de praktijk volhouden omdat het zo streng is. Via electro-acupunctuur kan ik ook meten op welke voeding jouw kind of jijzelf reageert. Of dat ADHD klachten kan elimineren is lastig te voorspellen, maar het kan wel helpen in een zoektocht naar het aanpakken van klachten waar je last van hebt.

Algemene richtlijnen om via voeding ADHD te verminderen zijn al langere tijd bekend en ook wel logisch. Zo is vermijden van bewerkt voedsel (e-nummers) een goede keus bij ADHD klachten. Veel zelf bereiden dus met verse producten. Daarnaast veel groente eten bij alle maaltijden, matig met vlees (zeker varkensvlees) en gezonde vetten eten (plantaardige olie). Vooral dat laatste is erg belangrijk in de vorm van omega 3. Vooral je hersenen hebben goede vetten nodig en aangezien ADHD een link heeft met hersenactiviteiten, zijn goede vetten belangrijk. Elke dag een eetlepel koude lijnzaadolie is bijvoorbeeld een goede natuurlijke bron van omega 3. Suiker, drop, melk, koffie, alcohol, frisdrank, koekjes, chips en nicotine is goed om te vermijden. Het is voor iedereen goed, maar wordt specifiek genoemd bij ADHD. Suiker is een hele belangrijke. Ook geen vervangers nemen zoals aspartaam en andere zoetmiddelen. Ook honing is suiker. Ga er maar eens op letten waar allemaal suiker in zit. Je zal schrikken.

Daarnaast is het goed om niet teveel koolhydraat-rijke voedingsmiddelen te eten, waardoor je suikerspiegel te snel stijgt of gaat schommelen. Bijvoorbeeld Energierepen, frisdrank en (fruit)sapjes dus laten staan. Combineer het eten van koolhydraten met vetten, vezels en eiwit om het beter op te nemen en de bloedsuikerspiegel gelijkmatiger te houden. Van tarwe en zuivel is ook onderzocht dat het ADHD klachten kan versterken. Haal beide eens uit je dieet en kijk wat het doet voor de klachten. Ga dus een tijdje over op plantaardige zuivel en glutenvrij eten. Of wissel in ieder geval eens wat maaltijden af.

Wat ook vaak voorkomt bij ADHD is dat de darmflora niet optimaal is en daardoor vitamines en mineralen minder goed opgenomen worden. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen/ volwassenen met ADHD vaak meer vervuiling in hun systeem hebben door alles waar we dagelijks aan blootgesteld worden. Je systeem gaan reinigen is dan een goede stap. Dat kan je doen met o.a. fytotherapie. Ga niet zomaar zelf aan de slag met reiniging, want het is belangrijk te weten welke organen sterk genoeg zijn om de reiniging aan te kunnen en welke organen ondersteund moeten worden. Een bezoek aan een therapeut is dus aan te raden. Daarnaast is het belangrijk om de darmen te versterken en de darmflora te verbeteren. Dat kan meegenomen worden in de behandeling. Tevens zijn er ook diverse kruiden die specifiek ingezet kunnen worden bij ADHD klachten om meer rust en ontspanning te brengen.

Met Bachbloesems worden ook goede resultaten behaald. Deze behandeling is specifiek gericht op de psyche en kan o.a. worden ingezet bij ADHD-klachten. Ik heb een jongen van 5 jaar hiermee behandeld en zijn ouders merkte in de thuissituatie al vrij snel een duidelijke verbetering. Het verandert niets aan iemands persoonlijkheid, maar verandert de negatieve gedragingen in meer positief gedrag. Zo was de jongen beter aanspreekbaar, was rustiger als iets niet in één keer lukte in plaats van gefrustreerd en woedend te raken en hij luisterde beter.

Kinderen en volwassenen met ADHD zitten vol energie en moeten dit kwijt kunnen. Dat is erg lastig op school of vaak in een werkomgeving. Stimuleer dus vooral beweging in de vrije tijd door te gaan sporten, wandelen, fietsen of actief spelen. Maar ook de omgeving kan invloed uitoefenen. Een omgeving waarin veel prikkels zijn, zal de ADHD symptomen versterken ten opzichte van een rustigere omgeving met meer structuur en rust. Hanteer dan ook rust en regelmaat en wees je ervan bewust dat schermpjes een rustige activiteit lijken, maar juist veel prikkels kunnen geven. Probeer je kind of partner met ADHD klachten eens te masseren om te kunnen ontspannen. Iedereen kan enige vorm van massage toepassen. Een lauw-warm voetbad met wat zeezout of magnesiumzout/ lavendel om te ontspannen en stress af te voeren kan ook een goed idee zijn.

Wil je hier eens verder over praten? Neem gerust contact met mij op.

12/01/2019