Diagnoses natuurgeneeskundig bezien: migraine/ hoofdpijn:

Veel mensen hebben wel eens - of regelmatig last van hoofdpijn. Het is één van de meest voorkomende gezondheidsklachten. Meer dan 10% van de Nederlandse bevolking heeft zelfs terugkomende migraine aanvallen van 2x per maand of vaker. De oorzaken zijn zeer uiteenlopend en daarom moeilijk regulier te behandelen. Medicatie kan de ernst en frequentie onderdrukken, maar zelden voorkomen. Natuurgeneeskundig kijken we anders naar deze klacht en is juist de holistische benadering ontzettend belangrijk voor behandeling. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

Naast ‘gewone’ hoofdpijn zijn er nog andere vormen die een eigen diagnose krijgen. Bijvoorbeeld migraine die als pijnlijker en overheersender wordt ervaren. Dat kan ontzettend vervelend zijn, vooral als het een frequent terugkerende klacht is. Migraine kan wel enkele dagen kan duren en andere verschijnselen als misselijkheid, diarree en overgevoeligheid voor licht en geluid veroorzaken. Iemand kan meestal niet meer functioneren tot de migraine-aanval voorbij is. 15% van de mensen met migraine voelen een aanval van te voren aankomen door bepaalde sensaties als gevoeliger worden voor prikkels, flikkering/lichtflitsen in het gezichtsveld en/of verandering in stemming en smaak. Ik heb cliënten met migraine horen vertellen dat ze dan snel alle klussen zoals boodschappen en huishouden doen en zich klaarmaken voor een paar dagen in bed. Er zijn meer vrouwen dan mannen die deze klachten ervaren. Soms komt de pijn snel opzetten en soms wordt het heel geleidelijk steeds erger. Als de aanval voorbij is zijn veel mensen nog een paar dagen erg moe en minder geconcentreerd. De reguliere behandeling is bijna altijd medicatie als een aanval begint of preventief om nieuwe aanvallen te voorkomen. Het is vaak zwaardere medicatie die helaas lang niet voor iedereen helpt. Daarnaast is er een gevaar voor afhankelijkheid van de medicatie, waarbij er steeds meer en vaker geslikt moet worden om een aanval te voorkomen.

Dan is er ook nog ‘clusterhoofdpijn’. Dit is een zeldzamere vorm van hoofdpijn (0,1% van de bevolking), maar ook met hevige pijnaanvallen. Deze vorm komt vaker voor bij mannen (70%) dan vrouwen. Kenmerkend is dat de aanvallen zich meestal tijdens bepaalde periodes voordoen (clusters) en vaak aan 1 zijde van het hoofd zit rond het ooggebied. Vaak hebben mensen dan ook last van een rood of tranend oog en een verstopte neus. Een aanval kan wel drie uur duren en er zijn meerdere aanvallen per dag mogelijk (soms wel 8 per dag). Een clusterhoofdpijn kan weken tot maanden duren en dan weer een tijd weg zijn. Als de aanvallen niet vanzelf stoppen is er sprake van chronische clusterhoofdpijn.

Zoals aangegeven zijn de oorzaken van alle vormen van hoofdpijn divers en vaak is er niet één oorzaak aan te wijzen, maar een combinatie van factoren. Bekende triggers van hoofdpijn zijn stress, spanning in nek en schouders, voeding, koffie/alcohol/roken, erfelijke belasting, verkeerde houding, te weinig water drinken gedurende de dag, hormonale schommelingen, allergie, medische klachten als griep, hoge bloeddruk of voorhoofdholte-ontsteking, slechter zicht, overbelaste lever, te weinig slaap/ vermoeidheid etc. Kortom de oorzaken zijn eindeloos en voor iedereen verschillend. Om erachter te komen wat voor jou een trigger is, is een holistische visie belangrijk. Daarbij kijkt een therapeut niet alleen naar het totale lichaam, maar ook naar voeding, leefgewoontes, stress factoren, geschiedenis, medicatie, medische aandoeningen etc. Met een combinatie van levensstijladvies, fytotherapie en vaak lichaamsgerichte therapie is gebleken dat hoofdpijn en/of migraine klachten op te lossen zijn voor de langere termijn. Daarbij geeft een therapie inzicht in wat voor jou de hoofdpijntriggers zijn, zodat je deze kan reguleren en zo voorkomen dat er een hoofdpijnaanval ontstaat.

Natuurgeneeskundig gezien kan hoofdpijn een teken zijn van te veel in je hoofd zitten en te weinig in je lichaam. Anders gezegd: je denkt te veel en voelt te weinig. Bewust of onbewust. Het is dan belangrijk hoofd en lichaam weer met elkaar te verbinden. Het te veel in je hoofd zitten en daardoor klachten ontwikkelen kan je ook terugvinden in spreekwoorden als “ergens je hoofd over breken” of “ergens een zwaar hoofd in hebben”. Wat hoofdpijn met je doet is je tot een halt brengen en rust geven. Want wat helpt het beste om hoofdpijn te laten verdwijnen? Rust en slaap. Heb jij het nodig dat je uitgeschakeld wordt door hoofdpijn omdat je anders maar door blijft gaan? Goed om eens na te gaan voor jezelf. Kan jij je grenzen bewaken? Wil je alles perfect regelen? Leg je jezelf teveel druk op? Die spanning die zich opbouwt in het hoofd komt tot ontlading in een hoofdpijn of migraineaanval. En waarom is hoofdpijn jouw zwakke plek, waar anderen elders klachten ontwikkelen bij bijvoorbeeld stress. Ook een belangrijke vraag tijdens een consult. Zijn er misschien gevoelens en emoties die onvoldoende aandacht krijgen, weggestopt worden? Probeer je onbewust bepaalde taken en gevoelens te vermijden en uit zich dat in hoofdpijn? Gevoelens als bijvoorbeeld boosheid of verdriet opkroppen kan hoofdpijn klachten veroorzaken. Als je vermoedt dat het hiermee te maken zou kunnen hebben, stel jezelf dan eens de vraag: ‘wie zou ik éigenlijk op z’n (of háár) kop willen geven?! Ga dan niet op die persoon of personen af om ze eens flink de waarheid te zeggen. Dat levert alleen maar méér pijn en stress op. Trek je ergens terug, pak een kussen en iets om flink mee te kunnen slaan en zet eventueel zo luid mogelijk wat opzwepende muziek op. Nu kan je op een veilige manier je woede eruit gooien, door te schelden, schreeuwen desnoods, slaan, huilen of wat jij voelt dat nodig is om de emoties te laten stromen. Houd in de gaten op wie de boosheid gericht is (nooit op jezelf) en dat het kan verschuiven, waardoor de werkelijke aanleiding van je boosheid duidelijk wordt. Het voelt de eerste keren heel overdreven en belachelijk. Maar je zal zien, het werkt fantastisch en lucht enorm op.

Hoe vervelend de klacht ook is, hoofdpijn is natuurgeneeskundig gezien een signaal van je lichaam om je iets duidelijk te maken. Dat je bijvoorbeeld teveel stress ervaart of jouw lichaam bepaalde voeding of vocht tekort komt. Uiteraard is je eerste reactie ‘hoe laat ik de pijn zo snel mogelijk verdwijnen’, maar probeer toch eens te voelen, een stapje terug te nemen en te ontdekken wat er aan de hand is en wat er veranderd moet worden om het op een natuurlijke manier te stoppen. Stel dat je elke maand rondom de menstruatie flinke hoofdpijn hebt. Mogelijk is er dan sprake van hormonale disbalans en is het van belang hier meer evenwicht in aan te brengen. Of heb je vaak na je werk last van hoofdpijn of juist in de weekenden als je je kan ontspannen. Misschien is jouw stressniveau te hoog, zit je niet (meer) op je plek op je werk of heb je heel simpel een verkeerde zithouding, waardoor er teveel spanning ontstaat in nek en schouders. Wat ik hiermee wil aangeven is: probeer de klacht niet te negeren met pijnstilling en door te gaan, maar onderzoek de oorzaak. Wees hierin lief voor jezelf. Wat ik ook hoor van cliënten is dat ze de hoofdpijn of migraine hoe vervelend ook, toch stiekem en met gêne verwelkomen als een legitieme reden of een excuus om zichzelf tijdelijk terug te trekken uit het leven, ze even alleen voor zichzelf hoeven te zorgen en mogen uitrusten. Zo hou je de klacht in stand als je dat niet op andere manieren kan bewerkstelligen door bijvoorbeeld andere keuzes te maken en beter voor jezelf te zorgen. Een natuurgeneeskundig therapeut kan je hierbij ook helpen.

01/02/2020