’Gevaarlijke’ kruiden i.c.m. medicatie

Enige tijd geleden was er in het nieuws dat het RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwen dat sommige kruiden ‘gevaarlijk’ kunnen zijn in combinatie met medicatie. Er is een top-10 samengesteld van kruiden die je niet mag gebruiken als je ook medicatie slikt. Dat is deels waar en deels ook niet. Wil je weten hoe dat in elkaar zit? Lees dan verder….

Net als medicatie kan het gebruik van kruiden inderdaad bijwerkingen geven en kunnen kruiden en geneesmiddelen een interactie met elkaar aangaan. Dat kan positief of negatief zijn. Waar met medicatie voor zover mogelijk veiligheidseisen zijn opgesteld en apotheek en artsen elkaar scherp moeten houden t.b.v. patiënten op overdosering en tegengestelde werkingen van diverse medicatie is dat met kruiden en supplementen niet wettelijk geregeld. Sterker nog, de overheid heeft besloten om alle bijsluiters en informatie over de geneeskrachtige werking van kruiden en supplementen te verbieden. Maar mensen kunnen wel onbeperkt en op eigen houtje van alles kopen aan kruiden(thee) en supplementen bij drogist, online en andere winkels zoals de tuinen. Zonder begeleiding en/of advies van professionele complementaire therapeuten kan dat wel eens anders uitpakken dan de bedoeling is en kun je bijwerkingen ervaren die niet gewenst zijn. Vaak zijn de medewerkers van dergelijke winkels ook niet voldoende of op de juiste manier opgeleid om hier een goed advies in te geven.

Net als met medicatie heeft ook het innemen van kruiden en supplementen effect op jouw lichaam en systeem. Positief, maar ook negatief kan voorkomen. Dat is voor ieder persoon weer anders, want ieder mens is anders. Dat hangt af van jouw vitaliteit, gezondheid, zwakke plekken, ziektegeschiedenis, wat je verder nog inneemt aan andere medicatie en kruiden/ supplementen etc. Ik krijg in mijn praktijk wel eens cliënten met een tas vol complementaire middelen. Zij zien vaak door de bomen het bos niet meer en als iemand ze vertelt dat ze baat hebben gehad bij een middel, schaffen zij dat ook aan om te proberen. Als je klachten hebt, wil je er logischerwijs alles aan doen om er vanaf te komen en denkt men vaak ‘baat het niet, dan schaadt het niet’, maar dat is niet waar. Dat geldt ook voor kruidenthee die als enkelvoudig (los) kruid drie keer of vaker per dag wordt gedronken. Dan wordt het een ‘medicijn’ voor je lichaam en kan het reacties geven die misschien niet gewenst zijn. Zo is brandnetelthee een goede reinigende thee. Maar deze kan averechts werken als je nieren niet sterk genoeg zijn om de reiniging aan te kunnen en je dan juist uitputten of overal jeuk veroorzaken. Ook verse gemberthee is een populaire thee en er zijn mensen die er per dag een liter van opdrinken. Maar gember geeft een hele sterke beweging naar warmte. Misschien heeft jouw lichaam juist een tegenovergestelde beweging nodig en put je jezelf zo verder uit. Kruiden vers of gedroogd zijn niet onschuldig.

Supplementen en kruiden in combinatie met reguliere medicatie kan heel goed samen gaan, maar ook een negatieve werking hebben. Een bekend voorbeeld is het nuttigen van zoethout bij een te hoge bloeddruk. Dat kan de bloeddruk juist verder doen toenemen en een bloeddruk verlagende medicatie remmen/ tegenwerken. Of kruiden die het immuunsysteem activeren, maar tegen gaan werken als mensen juist medicatie ontvangen om hetzelfde systeem te remmen. Het is dus goed dat er een campagne is gestart om mensen bewust te maken van de werking van kruiden en supplementen en dat het niet ongevaarlijk is als je niet weet wat je doet. Het is belangrijk hier begeleiding bij te zoeken van ervaren therapeuten.

Maar de informatie die gegeven wordt in het artikel was niet volledig. Zoals het nu gebracht wordt, lijkt het of de genoemde kruiden als o.a. Sint Janskruid, Ginseng, Curcuma en knoflook gevaarlijk zijn voor mensen die welke medicatie dan ook slikken. Dat is echt niet altijd zo. Het zijn mooie kruiden die veel goed kunnen doen, maar niet in alle gevallen en niet in combinatie met enkele medicijnen. Wanneer wel en niet wordt verder niet vermeld in het artikel en dat is jammer. Het is een artikel geschreven vanuit bangmakerij en ik vrees dat de journalist voor zijn artikel geen advies/ informatie heeft gevraagd aan een complementaire therapeut. Ik hoor maar al te vaak dat (huis)artsen geen enkele kennis hebben van kruiden en de werking daarvan en dat is logisch. Zij krijgen dit niet gedoceerd tijdens hun opleiding geneeskunde. Zo heb ik geen reguliere medische opleiding gevolgd en kan ik bijvoorbeeld niet adviseren over hoe een gebroken hand te zetten of welke reguliere medicatie past bij een bepaalde aandoening. Iedere beroepsgroep heeft eigen kennis en kunde.

Vanuit de complementaire geneeskunde streven we naar meer samenwerking met het reguliere vlak en hopelijk volgt er meer (wetenschappelijk) onderzoek naar de meestal juist mooie en gezondheidsbevorderende werking van deze kruiden om zo op termijn de synthetische medicatie waar mogelijk te gaan vervangen door meer natuurlijke producten. Dan worden ook de contra-indicaties van kruiden duidelijk voor iedereen en niet alleen voor de opgeleide therapeuten.

Wil je eens checken of de supplementen of kruiden die jij gebruikt bij je passen en/of samengaan met medicatie? Maak gerust een afspraak.

09/01/2019