Gezondheidsnieuws: de e-sigaret

De e-sigaret werd rond 2006 geëxporteerd vanuit China. Er worden vele ‘voordelen’ aan toegeschreven zoals gezonder dan roken en zou helpen bij het stoppen met roken. Maar is het ‘gezond’? Recente nieuwsberichten laten andere geluiden horen. Wil je meer weten? Lees dan verder…

De e-sigaret werkt middels een oplaadbare batterij die zorgt voor hitte, waardoor speciale toegevoegde vloeistof (E-liquid) wordt verdampt. Je praat dus niet over roken, maar over dampen of vapen, omdat je als gebruiker de rook (damp) uit de e-sigaret inhaleert. Ondertussen zijn er heel veel verschillende soorten e-sigaretten op de markt (tot aan sigaar en pijp toe) en vele soorten e-liquids. Dat laatste zorgt voor de claims over ‘gezonder’ roken. De e-liquids bevatten namelijk verschillende hoeveelheden nicotine (van 20 mg tot 0 mg). Een normale sigaret bevat meestal 10-15 mg nicotine. Er zijn dus liquids zonder nicotine. De marketing geeft dan ook aan dat als je wil stoppen met roken, je de nicotine in de liquids langzaam kan afbouwen tot nul en dan kan stoppen. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar deze methode van stoppen met roken en de effecten daarvan. Maar er blijken nog weinig mensen hierdoor afgestapt te zijn van het roken.

Brits ‘onderzoek’ toonde aan dat een e-sigaret 95% minder schadelijk is dan een gewone sigaret en dat is nogal een claim. Een claim die alle fabrikanten hebben overgenomen in hun marketing en dus de reden waarom je steeds vaker een e-sigaret ziet. Maar recente medische gevallen in Amerika laten een ander beeld zien. Je kan dus gerust vraagtekens zetten bij dit onderzoek. Wie heeft dit uitgevoerd en hoe onafhankelijk is dit geweest. Het is al verontrustend dat de precieze inhoudsstoffen van de e-liquids niet goed vermeld worden. Je hebt dus weinig tot geen idee wat je aan het inhaleren bent. Inmiddels zijn er al 5 personen in Amerika overleden door bewezen het roken van e-sigaretten. 193 Amerikanen hebben momenteel zware luchtweg aandoeningen en allemaal roken ze e-sigaretten. Hier zitten ook jonge mensen bij. Er moet nog verder worden onderzocht of er echt een link is tussen de aandoeningen en het roken uit een e-sigaret. Dat kan nog wel wat tijd in beslag nemen. Net als met de introductie van de sigaret kunnen er dus nog jaren overheen gaan voor duidelijk wordt hoe ongezond en gevaarlijk het e-roken is. Er is wel al een onderzoek geweest in 2018 wat aangeeft dat e-sigaretten mogelijk schadelijker zijn dat gedacht en o.a. immuun cellen en bloedvaten kunnen aantasten. Wetenschappers vonden ook sporen van lood en giftige metalen in de dampen van de sigaret. Het RIVM noemt de e-sigaret schadelijk voor de gezondheid, hoewel het nog steeds genoemd wordt als hulpmiddel bij stoppen met roken. Een dubbele boodschap dus. In Europa wordt de e-sigaret nog steeds toegestaan en wordt aangegeven dat de Amerikanen vast meer nicotine in hun e-liquid hebben gedaan dan in Europa gebeurt. De kop-in-het-zand-steken politiek.

Zolang de e-sigaret wordt vergeleken met de gewone sigaret en daardoor als minder gevaarlijk voor de gezondheid wordt benoemd, kunnen slimme marketeers hiermee aan de haal gaan en consumenten het gevoel geven dat het allemaal wel mee valt. Begin er maar niet aan.

10/01/2019