Gifstoffen in het lichaam

De krant Trouw publiceerde met een artikel van ‘Stichting tegengif’ over een door hen uitgevoerd kleinschalig onderzoek onder 14 bekende ‘groene’ proefpersonen die duurzaam leven, waaronder politici (oftewel personen die zo gezond mogelijk leven) hoeveel gifstoffen zij toch in hun lijf hadden. De uitkomsten zijn bedroevend. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

De 14 personen zijn een week lang gevolgd via een polsbandje dat metingen verrichtte en er werd een dagelijks urineonderzoek afgenomen. Er werd getest op 24 chemische stoffen die voorkomen in alledaagse producten en schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Ze kunnen problemen veroorzaken als kanker, verstoringen in de hormoonhuishouding, onvruchtbaarheid etc. Ruim 90% van deze geteste gifstoffen werden na een week meten bij alle proefpersonen aangetroffen. De gevonden stoffen waren bijvoorbeeld hardmakers in plastic, vlamvertragers in apparatuur als computer en telefoon, maar ook auto’s en meubels en weekmakers in plastic, verzorgingsproducten, make-up etc. Ook pesticiden werden getest. Er is al eerder een klein onderzoek in Frankrijk gedaan onder 29 jonge vrouwen in Parijs en daarbij werden 21 hormoon verstorende stoffen gevonden.

Hoe kleinschalig het onderzoek ook is, het toont wel aan dat je bijna niet kan ontkomen aan ‘giftige’ stoffen in je lichaam. Hoe gezond je ook wil leven. Een vrouw krijgt gemiddeld al 170 chemicaliën per dag binnen via cosmetica, parfum en verzorgingsproducten. Niet alles is schadelijk voor de gezondheid gelukkig, maar enkele stoffen kunnen dat wel zijn. Er is een enorme stijging aan hormoon gerelateerde ziektes en problemen de laatste jaren. Niet alleen borstkanker bij steeds jongere vrouwen in een steeds agressievere vorm (30% toename sinds 1989), ook mannen krijgen steeds meer klachten. Meisjes komen gemiddeld 5 jaar eerder in de pubertijd dan tientallen jaren geleden en ons IQ blijkt te dalen volgens wetenschappers. Ook de vruchtbaarheid neemt af bij zowel mannen als vrouwen.

Dit klinkt hopeloos, maar we kunnen er voor een flink deel wel wat aan doen. Eet bijvoorbeeld vaker biologische producten. Maar ook regelmatig stofzuigen en je huis luchten zorgt voor minder chemicaliën van meubels, elektronica etc. in je huisstof wat je weer inademt. Vermijdt ook plastic waar het kan en vervang dit door glas, steen of vervang dit door herbruikbaar plastic zonder BPA en PVC. Let ook op het soort schoonmaakmiddelen dat je gebruikt en houd het zo natuurlijk mogelijk. Huid en longen nemen op wat je gebruikt tijdens de schoonmaak. Kies voor natuurlijke huidverzorgingsproducten in deodorant, crèmes, shampoo, badolie, haarproducten, tandpasta etc. of maak ze zelf. Dan weet je precies wat je er in stopt.

Je hoeft niet alles tegelijk te doen, kleine stapjes qua veranderende gewoontes is al prima. Zo heb ik nu wasbare zakjes voor bijvoorbeeld de boterham in plaats van plastic zakjes. Zo ga ik ook steeds een stapje verder. En als je verder gezond bent en goed functionerende uitscheidingsorganen hebt, dan kan je lichaam veel van de gifstoffen die binnen komen op een goede manier weer uitscheiden. De overheid lijkt zich hier niet te druk over te maken, laten wij dit wel doen en een tegengeluid laten horen.

11/30/2018