Hoe verhoog je je weerstand?

Hoe verhoog je je weerstand?

Iedereen kan aan de slag om zonder pillen en andere kunstmatige hulpmiddelen zijn/ haar weerstand te verhogen. Wil je enkele tips om dit voor elkaar te krijgen? Lees dan verder…


Nu mensen aan het hamsteren zijn geslagen, kun je pas goed zien hoe ver we zijn verwijderd van gezonde voeding. Er is nog volop verse groente en fruit, maar kant en klaar producten met vele toevoegingen, blikken en afbakbrood is verdwenen uit de schappen en massaal ingekocht. Niet de beste keuze als je jouw weerstand op peil wil houden. Want op nummer 1 voor een gezonde weerstand staat natuurlijk het eten van verse en onbewerkte (biologische) groente en fruit. Hoe meer, hoe beter. Vol met gezonde vitamines en mineralen die jouw lichaam nodig heeft om een goede afweer te creëren. Varieer hierin en drink daarbij voldoende water en kruidenthee (minimaal 1,5 liter per dag). Sommige voedingsmiddelen zijn van zichzelf meer weerstand verhogend dan anderen. Voor gezonde darmen (hierboven besproken als de eerste verdedigingslinie van je afweer systeem) zijn voedingsvezels van belang. Geen wit brood, pasta en rijst bijvoorbeeld, maar volkorenproducten. Ook in groente, peulvruchten en fruit zitten vezels die goed zijn voor de darmen als volkorenproducten bij jou minder goed vallen.


Daarnaast staan rode peper. verse gemberwortel, knoflook, ui, kurkuma wortel, bosvruchten, broccoli, koriander, basilicum, peterselie, limoen/ citroen, munt, Tijm, peulvruchten en ongebrande/ ongezouten noten bekend als immuunsysteem-boosters. Maak dus vooral gerechten waarin veel van bovenstaande producten verwerkt zijn. Of trek eens thee met gember, maak zelf granola met bosvruchten, mix water met citroen etc. Er zijn vele varianten mogelijk om deze heerlijke voedingsmiddelen tot je te nemen. Zo heb ik zelf voor vanavond een vleesvrije chili sin carne gemaakt. Vol met rode peper, ui, knoflook, koriander en peulvruchten. Samen met wat zilvervliesrijst een gezonde maaltijd vol met producten die het immuunsysteem een boost geven.


Heb je al griepverschijnselen en zoek je een boost die makkelijk tot je te nemen is? Ik heb al eens eerder een artikel geschreven met daarin het recept voor de natuurlijke ‘antibiotica’ smoothie. Snel en makkelijk om te maken (of te laten maken) en vol met goede ingrediënten om jouw systeem een boost te geven. Zoek het gerust eens op voor het recept. Niet kunnen vinden? Stuur mij een mail en ik zal de link doorsturen. Of kijk naar het artikel hierboven met het recept voor ‘golden milk’ met kurkuma. Ook een boost bij griepverschijnselen.


Naast voeding is voldoende slaap (minimaal 7-8 uur) en beweging heel belangrijk. Tijdens het slapen herstelt het lichaam zich en doet weer krachten op om er weer tegenaan te kunnen. Zet dus alle schermpjes en afleiding uit en af en creëer een rustige en donkere kamer om te kunnen slapen. Ook de beweging hoeft niet intensief te zijn. Minimaal een half uur wandelen of fietsen is al een goed begin. Vooral in de buitenlucht heeft de voorkeur om frisse lucht in te ademen en vitamine D op te nemen. In dat kader is het ook een goed idee om jouw huis goed te ventileren. Zet regelmatig een raam of deur open, zodat de frisse lucht naar binnen kan. Bovenstaande zal een enorme boost geven aan jouw weerstand.


Stress is een echte weerstand verlager. Het belast het hele lichaam en maakt het vatbaar voor allerlei klachten. Ervaar je dus stress, kijk naar mogelijkheden om dit te veranderen of neem bewust wat meer rust nu de hele wereld iedereen vraagt om thuis te blijven en alle afspraken af te zeggen. Naast stress zijn slechte gewoontes als roken, alcohol en suiker ook een verlagende factor voor jouw weerstand. Hoe gezonder jouw levensstijl, hoe beter de weerstand. Klinkt logisch, maar slechte gewoontes zijn vaak moeilijk af te leren. Herken je dit, zoek dan passende hulp of lotgenoten om samen aan de slag te gaan met een gezondere levensstijl. Dat kan ook zonder fysiek af te spreken met elkaar. Tegenwoordig zijn de communicatie mogelijkheden divers.


Wil je jouw systeem op de lange termijn gezonder maken? Bel mij gerust voor een telefonisch of skype consult en een op maat gemaakte kruidentinctuur om jouw constitutie te versterken.

03/18/2020