Karmelietenwater

In Parijs stond in 1611 een klooster waarin Karmelieter monniken woonden. Zij maakten een elixer (Eau de melisse des Carmes) wat diverse gezondheidsbevorderende eigenschappen had voor zowel acute (EHBO) klachten als chronische klachten. In Nederland werd dit elixer Karmelietenwater genoemd en werd later nog door apotheken gemaakt. Wil je weten wat het voor je kan doen en hoe je het maakt? Lees dan verder…

Het Karmelietenwater heeft als basis Citroenmelisse. Ik zal over dit kruid meer vertellen bij het onderdeel ‘meer dan alleen een mooie bloem of plant’. Je komt dit kruid nog steeds regelmatig in het wild tegen, dus plukken is goed te doen. Voor het Karmelietenwater heb je de verse bladeren nodig.

Zorg dan wel voor een plek waar zo min mogelijk uitlaatgassen en andere verontreiniging aanwezig is.

Het Karmelietenwater helpt erg goed bij een moeilijke spijsvertering (obstipatie) en spanningshoofdpijn omdat het de zenuwen kalmeert. Het werd ook uitwendig gebruikt bij reumatische aandoeningen en kneuzingen. Daarnaast versterkt het de hersenen en het geheugen. Het is bij enkele natuurwinkels nog kant en klaar te koop (soms onder de naam ‘Melissegeest’), maar zelf brouwen is veel leuker.

Het recept is als volgt:

  • 25 gr. vers Citroenmelisse blad
  • 20 gr verse biologische citroenschil
  • Takje Marjolein
  • ½ kaneelstokje
  • 5 hele kruidnagels
  • 1 tl geraspte nootmuskaat (het liefst zelf van de noot raspen)
  • 2 cm verse stengel van de engelwortel (Angelica archangelica, ook te vinden in de natuur)
  • 300 ml wodka

Maal alle droge ingrediënten fijn (liefst met een vijzel) en doe alles in een schone glazen fles. Afgieten met de wodka tot alles onder staat en dan goed afsluiten. Dit 14 dagen laten staan en elke dag even schudden. Alles daarna zeven door een katoenen of linnen doek en dan nogmaals zeven door een koffiefilter. Doe het vocht weer in een schoon flesje en je kan het drinken (max ½ EL in en glas water) of je kan het in een aromalampje verdampen. Je kan het drie weken bewaren op een koele, donkere plaats. Ik hoor graag jouw ervaringen met dit water of kruid.

11/01/2019