Kruiden zoeken in de natuur

Door heel Nederland zijn er diverse organisaties die kruidenwandelingen organiseren. Vanwege Corona is dit voorlopig niet te doen, maar wat let je, om zelf - of met je gezin - als een leuk uitje opzoek te gaan naar kruiden om te eten om je gezondheid te ondersteunen. Juist de lente is een goede tijd om dit te doen. Hieronder enkele kruiden die je overal kunt vinden om eens te gebruiken. Je hoeft er vast niet ver de deur voor uit. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

Voordat ik enkele kruiden ga beschrijven, eerst wat randvoorwaarden. Probeer kruiden te zoeken die bij voorkeur minimaal 400 meter van een weg afstaan i.v.m. giftstoffen van bijvoorbeeld een auto. Let er ook op dat het geen honden uitlaatgebied is om logische redenen J. Kies de kruiden die er het beste uitzien (bijvoorbeeld niet aangevreten door dieren of verdord). Ga je kruiden zoeken los van de kruiden die ik hieronder beschrijf en die iedereen kan herkennen, wees er dan zeker van dat deze eetbaar zijn. Diverse kruiden lijken heel veel op elkaar, maar zijn toch anders qua werking en veiligheid. Was de kruiden goed voordat je ze gaat nuttigen.

  • Brandnetel (Urtica dioica). Dit kruid zit vol vitamines en mineralen. Je gebruikt het kruid zelf (bladeren) en het is een reinigend kruid voor je hele systeem en kan tekorten aan mineralen aanvullen. Daardoor kan het helpen bij huidklachten, haaruitval, kalkgebrek, zwakke banden en botten, klachten aan het bewegingsapparaat (reuma, artrose etc.). Het helpt ook voor een betere doorbloeding van het lichaam. Het is een sterk reinigend kruid, dus als je dit in grotere hoeveelheden dagelijks gaat nuttigen, ervaar goed wat het met je doet. Als je bijwerkingen krijgt die niet prettig zijn, dan is het beter om eerst enkele uitscheidingsorganen te versterken. Dan kan je de afvalstoffen die vrijkomen onvoldoende afvoeren en daar kan je last van krijgen. Ik hoop niet dat je hiervan afschrikt, want het zal in veel gevallen prima gaan en je zal dit waarschijnlijk niet dagelijks eten. Pluk de brandnetels met handschoenen en pluk de bladeren eraf. Je kan deze rauw eten (bijvoorbeeld door een salade of smoothie of pesto) door ze even te weken in heet water en daarna te rollen met een deegroller om de prik eraf te krijgen. Je kan de bladeren ook meekoken in een soep en op die manier eten. Je kan ze stoven/ stomen en op die manier verwerken in een maaltijd zoals spinazie of bijvoorbeeld door een omelet roeren. Je kan ook de bladeren drogen, versnipperen en er thee van trekken (10 minuten). Je kan er ook een tinctuur van maken. Zie de beschrijving hierna bij het madeliefje.


  • Madeliefje (Bellis Perennis). Niet een kruid om te eten, maar wel leuk om te plukken en er zelf of met de kinderen een zalf van te maken. Het is namelijk een kruid wat helpt als trauma middel (net zoals arnica) bij blauwe plekken en kneuzingen. Smeer dit niet op open wonden. Pluk je madeliefjes en droog ze door ze op kun kop op een droge plek te hangen. Als ze droog zijn, doe ze in een fles met dop en vul deze fles of pot (rond de 100 gram van het gedroogde kruid). Vul dit met een goedkope wodka. Rond de 500 ml (alcohol zorg ervoor dat het mengsel lang houdbaar is) en sluit het goed af en schud de pot. Laat het 2-3 weken staan op een donkere plek en schut de pot dagelijks even om. Laat het dan nog 1 dag rusten en zeef de dag daarna de inhoud van de pot en vang het vocht op. Check even of het er goed uitziet en goed ruikt en schenk het dan in een glazen flesje van donker glas. Je hebt nu een tinctuur gemaakt. Plak er even een etiket op met de datum van maken en de naam van het kruid. De tinctuur is geruime tijd houdbaar als je het op kamertemperatuur bewaart. Als je de tinctuur nog wat te licht vindt, kan je hetzelfde proces herhalen met nieuwe madeliefjes. Je vult dan die pot ook met de gemaakte tinctuur, zodat de nieuwe tinctuur een sterkere concentratie heeft. Maak dan zelf een zalf door alleen kokosolie te smelten en te mengen met een beetje olijfolie. Daarna voeg je druppels van jouw madeliefjes tinctuur toe en laat je alles hard worden. Jouw zalf is klaar en enkele maanden houdbaar. Leuk voor je natuurlijke EHBO kit.


  • Smalle weegbree (Plantago lanceolata, zie afbeelding bij de kop). Handig om ook op internet even een plaatje op te zoeken en dan zie je opeens dit kruid overal groeien langs wegen, stoepen en in tuinen. Je gebruikt de bladeren. Gebruik vooral de bladeren uit het midden. Het is een kruid wat goed helpt bij klachten aan de luchtwegen en spijsvertering. Daarnaast werkt het ook heel goed bij KNO klachten. Ook dit kruid heb ik als tinctuur altijd in mijn natuurlijke EHBO kit zitten om te gebruiken bij beginnende oorontsteking. De bladeren kan je uitwendig gebruiken bij blaren, insectenbeten etc. Blad even kneuzen en erop leggen. Net als bij de brandnetel kan je dezelfde bereiding gebruiken bij deze plant. Deze plant is ook erg geschikt om er een siroop van te maken bij luchtweg klachten. Siroop is wel altijd een bereiding met suiker of honing (ik zou voor die laatste kiezen). Maak van het kruid een kruidenwater door het kruid te overgieten met koud water en dit afgedekt een nacht te laten staan. Op deze manier komen de slijmstoffen in het kruid goed naar voren. Daarna zeef je het vocht en vang je het vocht op. Voeg nog een klein beetje alcohol (wodka) toe aan het vocht voor betere houdbaarheid. Daarna ga je de siroop maken door ongeveer 36% van de waterbereiding te mixen met ongeveer 64% honing. Doe dit in een flesje en bewaar dit enige tijd. Check bij gebruik eerst hoe het ruikt en eruit ziet om te checken of het nog goed is. Je kan de siroop nog uitbreiden met andere kruiden die goed zijn voor de luchtwegen zoals IJslands mos (tinctuur aanschaffen), Venkel, Anijs, Tijm etc. Uiteraard zijn er nog veel meer kruiden die je zo kan vinden in de natuur en die gezondheidsvoordelen hebben. Maar het wordt voor dit artikel teveel ze allemaal te behandelen. Het is al leuk om eerst eens met deze kruiden aan de slag te gaan.

05/03/2020