Lijnzaad

Ik zet steeds een kruid centraal wat ik binnen de natuurgeneeskunde inzet als onderdeel van een behandeling. Hierbij wel de kanttekening dat ik niet symptomatisch werk wat betekent dat ik het genoemde kruid nooit alleen op de specifieke werking inzet maar altijd in combinatie vanuit een gedegen natuurgeneeskundige anamnese en behandeling. Deze keer staat Lijnzaad (Linum usitatissimum) centraal. Lees meer…

Lijnzaad bevat veel slijmstoffen, Maak maar een papje van (gebroken)lijnzaad en je houdt een slijmerig papje over. Het werkt laxerend op de spijsvertering (bij obstipatieklachten) en reinigt het spijsverteringskanaal. Door de slijmstoffen wordt het slijmvlies om het spijsverteringskanaal heen beschermt. Het kan ook diarree klachten stoppen. Daarnaast is lijnzaad cholesterol verlagend (deeltjes worden sneller uitgescheiden via de spijsvertering).

Uitwendig kan het goed helpen om zweren, steenpuisten, abces, ontstekingen etc. te laten rijpen, zodat deze gaan verdwijnen. Je maakt dan een papje van gebroken lijnzaad en brengt dit aan op de plek. Deze een tijd laten zitten. Het helpt de huid ook vochtig maken bij een droge huid. Ik eet dit regelmatig door mijn kokosyoghurt, doe het door de zelfgemaakte granola of in een smoothie.

09/01/2018