Meer dan alleen een mooie bloem of plant: Citroenmelisse

Ik zet steeds een kruid centraal wat ik binnen de natuurgeneeskunde inzet als onderdeel van een behandeling. Hierbij wel de kanttekening dat ik niet symptomatisch werk, wat betekent dat ik het genoemde kruid nooit alleen op de specifieke werking inzet maar altijd in combinatie vanuit een gedegen natuurgeneeskundige anamnese en behandeling. Deze keer staat Citroenmelisse (Melissa officinalis) centraal. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

Dit kruid werd vroeger al door vele mensen bejubeld. Zo noemde Hildegard von Bingen dit kruid ‘de troosteres’ omdat je er vrolijker van wordt. Het laat melancholie verdwijnen. De plant zelf geeft een frisse lichte citroengeur af als je de bladeren wat kneust, wat insecten op afstand kan houden. Vroeger werd dit kruid op de lemen vloeren gestrooid voor een frissere geur in huis.

Het kruid verbeterd de spijsvertering en helpt bij een opgeblazen gevoel, krampen en/of misselijkheid. Het kruid kan helpen bij menstruatie krampen en heeft een kalmerende, ontspannende werking. Daardoor helpt het ook bij slapeloosheid, ADHD, hoofdpijn, hartkloppingen door spanning, nachtmerries etc. Uitwendig helpt het kruid bij een koortslip. Je kan er goed een thee van trekken of een tinctuur gebruiken. Voor uitwendig gebruik kan je de tinctuur druppelen in een basiszalf en dit opbrengen. Met de verse blaadjes kan je heerlijke limonade maken of een zomerse ijsthee.

11/01/2019