Meer dan alleen een mooie bloem of plant: Kina/ de klysma

Ik zet steeds een kruid centraal wat ik binnen de natuurgeneeskunde inzet als onderdeel van een behandeling. Hierbij wel de kanttekening dat ik niet symptomatisch werk, wat betekent dat ik het genoemde kruid nooit alleen op de specifieke werking inzet maar altijd in combinatie vanuit een gedegen natuurgeneeskundige anamnese en behandeling. Deze keer staat Kina (Cinchona Succirubra) centraal. Wil je hier meer over weten en over de werking van een klysma? Lees dan verder…

Van dit kruid wordt de bast gebruikt, omdat het vaak groeit als boom. Tegenwoordig wordt Kina synthetisch geproduceerd voor o.a. medicatie voor malaria, maar als natuurlijk kruid heeft het mooie werkingen. Het is een kruid wat je lichaam versterkt tijdens of na ziekte. Het is inderdaad een anti-malaria middel en werkt sterk via de spijsvertering. Het kruid heeft dan ook een zeer bittere smaak om juist de spijsverteringssappen aan te zetten. Het kruid gaat niet alleen malaria tegen, maar werkt ook tegen andere parasieten, koorts en infectieziekten. Daarnaast kan het kruid ingezet worden bij chronische ‘zwakte’ toestanden zoals bloedarmoede en bloedleegte (in combinatie met gezonde voeding). Om met dit kruid koorts tegen te gaan, wordt het vaak gecombineerd met een klysma, zodat het lichaam gekoeld wordt via de spijsvertering.

Een klysma is ook goed zelf te doen via een kant en klare kit die te koop is. Voor degene die niet weten wat een klysma is: Een klysma is het reinigen van de darmen via de anus met water op lichaamstemperatuur en eventueel iets toegevoegd aan dit water. Je laat het water via een waterzak met een slang en een tuitje eraan via de anus de darmen inlopen. Daarna zullen de darmen het er weer uit gaan werken via de darmperistaltiek (beweging) en zwaartekracht. Door die beweging wordt de vervuiling (o.a. aangekoekte ontlasting en andere afvalproducten) uit de darm mee naar buiten genomen met het water mee. Uiteraard laat je dit water los boven het toilet. De slang heeft een kraantje, waarmee je de hoeveelheid water wat naar binnen loopt kan sturen en afsluiten als het nodig is bij een vol gevoel. De zak met water hangt hoger, zodat de zwaartekracht het water naar binnen laat lopen. Je kan dit al zittend op het toilet laten inbrengen als je het nog nooit gedaan hebt, maar ook liggend op je rechterzij op een handdoek en daarna naar het toilet lopen. Het water zal alleen de dikke darm bereiken, omdat er een klep zit tussen de dikke en dunne darm, die alleen naar de andere kant open gaat en dus geen water zal doorlaten vanaf de dikke darm naar boven. Het is de bedoeling dat je het water even vasthoudt in de darm als het naar binnen is gelopen. Zo lang als het lukt, maar bij voorkeur 10-20 minuten. Het water heeft dan meer de tijd de resten in de darmen los te weken. Masseer tijdens het wachten zacht de darm in tegengestelde richting zodat het water ook tot in de stijgende darm komt. Begin linksonder, dan recht omhoog tot aan de ribben, daar rechtsaf en naar beneden.

De darmen zullen echter wel gaan samen krampen om het water weer weg te werken, dus dat lukt niet altijd. Je zal vrij snel aandrang voelen om te ontlasten. Ook de geur van de ontlasting zal door het meekomen van oude resten ontlasting en afvalstoffen viezer/ intenser zijn. Hou hier rekening mee door wat geurstokjes/ geurkaars bij de hand te hebben. Veel mensen voelen zich na een klysma schoner en energieker.

Een klysma kan je ook toepassen als een reiniging van je lichaam. Bijvoorbeeld 2x per jaar. In het voorjaar en najaar. Zorg ervoor dat de spullen die je gebruikt helemaal schoon en bacterie vrij zijn en gebruik ook water dat het liefst een keer gekookt is geweest. Je kan gedurende 1 week meerdere klysma’s doen als reiniging, maar daarna niet meer. Als je ernstigere darmproblemen hebt zoals bijvoorbeeld Crohn of Colitis Ulcerosa, dan zou ik een klysma afraden. Het is dan noodzaak eerst de slijmvliezen van de darmen te versterken.

10/01/2019