Meer dan alleen een mooie bloem of plant: Longkruid

Ik zet steeds een kruid centraal wat ik binnen de natuurgeneeskunde inzet als onderdeel van een behandeling. Hierbij wel de kanttekening dat ik niet symptomatisch werk, wat betekent dat ik het genoemde kruid nooit alleen op de specifieke werking inzet maar altijd in combinatie vanuit een gedegen natuurgeneeskundige anamnese en behandeling. Deze keer staat Longkruid (Pulmonaria officinalis) centraal.

Dit kruid bevat o.a. veel mineralen (o.a. kiezelzuur). Er zijn diverse kruiden die helpen om de longen te reinigen bij o.a. verkoudheden, hoest etc. Maar er zijn zeer weinig kruiden die de longen vanuit de basis kunnen versterken. Dit kruid is bijna het enige kruid dat dat kan doen. Dit kruid maakt ook het bindweefsel van de longen sterker. Het kruid helpt dan ook bij allerlei longklachten zoals bronchitis/ astma, hoest, longemfyseem en klachten die veel slijmvorming geven in de longen.

Ik zet het meestal in als tinctuur, maar je kan er ook een siroop van maken om o.a. hoestklachten aan te pakken. Je gebruikt dan zo’n 64% suiker/ honing en de rest de bladeren van het kruid die je minimaal 3 uur laat trekken en als een thee (gezeefde vloeistof) bij de honing/ suiker giet. Gebruik niet teveel blad. Een klein handje is voldoende.

09/01/2019