Meer dan alleen een mooie bloem of plant: Oostindische kers

Ik zet steeds een kruid centraal wat ik binnen de natuurgeneeskunde inzet als onderdeel van een behandeling. Hierbij wel de kanttekening dat ik niet symptomatisch werk, wat betekent dat ik het genoemde kruid nooit alleen op de specifieke werking inzet maar altijd in combinatie vanuit een gedegen natuurgeneeskundige anamnese en behandeling. Deze keer staat Oostindische kers (Tropaeolum majus) centraal.

Van deze plant kan je zowel de verse bladeren als de bloemen eten. Bijvoorbeeld door een salade. Het werkt als een antibioticum en versterkend/ herstellend voor je lichaam. Je kan dit kruid dus inzetten bij ontstekingen, griep, verkoudheid etc. Te hoge doseringen zou irritatie aan de maag kunnen geven, dus sla niet door met het eten van de plant. Houd dit voor jezelf in de gaten. Het is bijvoorbeeld goed te gebruiken in een natuurbioticum als smoothie als je een oppepper kunt gebruiken.

Je kan er bijvoorbeeld in doen: waterkers, verse gember, 1 teen knoflook, Spaanse peper zonder pitten, beetje bloem en blad van de Oostindische kers. Als smaakmaker kan je dan naar keuze toevoegen zacht fruit (banaan, peer, zomerfruit), een appel, gedroogd fruit en/of diksap. Als je nog wat gezonde vezels wil toevoegen, kan je nog wat lijnzaad, havervlokken of vlozaad toevoegen. Alles in de blender en direct opdrinken.

08/02/2019