Meer dan alleen een mooie bloem/ plant: Aloe Vera

Ik zet steeds een kruid centraal wat ik binnen de natuurgeneeskunde inzet als onderdeel van een behandeling. Hierbij wel de kanttekening dat ik niet symptomatisch werk, wat betekent dat ik het genoemde kruid nooit alleen op de specifieke werking inzet maar altijd in combinatie vanuit een gedegen natuurgeneeskundige anamnese en behandeling. Deze keer staat Aloë Vera (Aloë) centraal.

Aloë is een plant met veel vocht en veel vitamines, mineralen en andere gezonde ingrediënten. Het merg van het blad (binnenkant van het blad) wordt gebruikt voor allerlei drankjes (merg alleen smaakt erg bitter), zalven, gel en schoonheidsproducten. Zo kan de gel uitwendig erg goed werken bij brandwonden, zonnebrand en andere huidaandoeningen. Gebruik voor deze toepassingen alleen het merg en niet het blad zelf.

Als er een tinctuur gemaakt wordt van het blad zelf (maximaal 1 week gebruiken), werkt de plant goed als laxeermiddel, een sterke reiniging van de lever en een reiniging via de menstruatie. Ook helpt het bij maagproblemen en ontstekingen in het spijsverteringskanaal. De tinctuur mag dan ook niet gebruikt worden tijdens zwangerschap, borstvoeding, wonden in het spijsverteringskanaal en tijdens menstruatie. Het merg van het blad is veel milder in gebruik en kan in meer situaties toegepast worden. Bijvoorbeeld als drank.

Wil je weten hoe je het merg kan gebruiken voor bepaalde toepassingen? Er zijn genoeg filmpjes terug te vinden op YouTube, waarin wordt uitgelegd hoe je het merg van een Aloë Vera blad los kan snijden en kan gebruiken in allerlei toepassingen. Hieronder alvast een recept voor een natuurlijke after sun.

  • 3 EL aloë vera gel (uit het blad halen en fijn malen of los kopen)
  • 1 EL biologische olijfolie
  • 2 EL kokosolie
  • 1 EL cacaoboter
  • 15 dr. etherische lavendelolie die je op de huid mag gebruiken

Oliën + cacaoboter au bain-marie smelten en apart de aloë vera gel mengen met de etherische olie. Als het gesmolten is, het pannetje laten afkoelen en daarna vermengen met de aloë gel mix. Giet het daarna in een schoon potje en laat verder afkoelen. Als het koel blijft, is het een hardere mix en te gebruiken als een body crème. Ga je naar een warm land, dan wordt het vloeibaar en kan je het beter in een flesje doen om lekken te voorkomen.

07/01/2019