Meer dan een plant: Calendula

Ik zet steeds een kruid centraal wat ik binnen de natuurgeneeskunde inzet als onderdeel van een behandeling. Hierbij wel de kanttekening dat ik niet symptomatisch werk, wat betekent dat ik het genoemde kruid nooit alleen op de specifieke werking inzet maar altijd in combinatie vanuit een gedegen natuurgeneeskundige anamnese en behandeling. Deze keer staat De goudsbloem (Calendula officinalis) centraal met een recept om zelf tinctuur, olie of zalf te maken van Calendula. Lees meer…

Veel mensen kennen Calendula wel als wondmiddel of huidmiddel bij bijvoorbeeld brandwonden. Het is dan ook een fantastisch kruid voor EHBO doeleinden in de vorm van zalf of een tinctuur. Mijn zoontje was ooit flink verbrand op zijn buik door een ongeluk met heet water. Ik heb hem elke dag rondom de wonden ingesmeerd met Calendula zalf en zijn huid is prachtig genezen. Naast het feit dat de plant wonden geneest, werkt het ook ontkrampend op het hele lichaam. Het herstelt het slijmvlies van de spijsvertering van binnen uit en versterkt de spijsvertering. Daarnaast zet het de lever, gal en menstruatie aan tot reiniging en helpt het de baarmoeder bij nabloedingen na bijvoorbeeld een bevalling. Ook helpt de plant bij zwelling en ontsteking van de lymfeklieren.

Heb je deze bloemen in de tuin staan en wil je eens zelf een tinctuur maken? Dat kan heel eenvoudig. Pluk op een zonnige en droge dag de bloemen en doe de blaadjes los in een schone weckpot of afsluitbare pot. Zoveel als er in kunnen. Vul dan de pot met een hoog percentage alcohol zoals dubbele graanjenever of wodka en zorg ervoor dat de blaadjes helemaal onder staan. Sluit de pot af en zet deze op een zonnige en warme plaats in huis. Bijvoorbeeld ergens in de vensterbank. Er moet zonlicht op schijnen. Schud elke dag de pot en je zal zien dat na een week of 3-4 de vloeistof oranje/rood gekleurd is. Zeef na 3-4 weken de blaadjes er uit en bewaar de Calendula tinctuur in een schone afgesloten fles. Zet dit nu wel koel en donker weg en dan is het ongeveer een jaar houdbaar. Wil je juist een olie maken voor de huid, dan vervang je de alcohol met een plantaardige olie zoals zonnebloem- of amandelolie. Je kan ook beide doen als je toch genoeg blaadjes hebt.

Nu je de tinctuur hebt en/of de olie, kan je ook zelf Calendula zalf maken. Je neemt bijvoorbeeld 130 ml van de olie en verwarmt dit au bain-marie met 20 ml bijenwas. De verhouding is ongeveer 6 delen olie en 1 deel was (6:1). Hoe meer olie, hoe beter smeerbaar de zalf, vandaar dat ik in dit recept iets meer olie doe. Probeer zelf uit wat jij een fijne verhouding vindt. Door de warmte smelt de was en kan je het in gesmolten vorm in een schoon potje doen. Na afkoelen stolt de was tot een smeerbare zalf. Omdat het wat vettere zalf is, duurt het intrekken in de huid wel wat langer. Fijn bij allerlei huidklachten zoals verbranding (door de zon), jeuk, irritatie, littekens etc.

02/01/2019