Meer dan een plant: Tijm

Ik zet steeds een kruid centraal wat ik binnen de natuurgeneeskunde inzet als onderdeel van een behandeling. Hierbij wel de kanttekening dat ik niet symptomatisch werk wat betekent dat ik het genoemde kruid nooit alleen op de specifieke werking inzet maar altijd in combinatie vanuit een gedegen natuurgeneeskundige anamnese en behandeling. Deze keer staat Tijm (Thymus vulgaris) centraal met een goed en gezond recept voor Tijm siroop bij hoest en keelpijn. Lees meer…

Tijm heeft een antimicrobiële werking, waardoor het bijvoorbeeld wormpjes of andere darmparasieten verdrijft uit de spijsvertering. Het kruid versterkt het lichaam bij algemene zwakte toestanden. Het ontspant het spijsverteringskanaal en helpt bij een opgeblazen gevoel en winderigheid. Ook voor de luchtwegen is het verzachtend en helpt bij diverse soorten hoest, benauwdheid, bronchitis etc. daarom wordt er vaak een tijm-hoestsiroop aangeboden.

In de kant en klare siropen zitten diverse E-nummers voor de houdbaarheid die op de rode lijst staan (niet goed voor de gezondheid) en veel meer suiker dan nodig is. Tevens wordt een extract van Tijm gebruikt waarvan het nog maar de vraag is of deze nog werkt zoals het moet werken. Beter en best makkelijk is om zelf voor de winter een tijmsiroop te maken. Deze is 2 maanden houdbaar met honing in een afgesloten fles of 1 jaar als je (kokosbloesem)suiker gebruikt. Maar het is zo weer nieuw te maken. Zeker als je net als ik tijm in de tuin hebt staan. Het is ook leuk om het gedroogde kruid te bestellen en hiervoor te gebruiken en daar dan tegelijk thee van te trekken als je over hebt. Dit is lang houdbaar.

Recept tijmsiroop:

  • 50 gr verse tijm of 25 gr gedroogde tijm
  • 300 ml water
  • 300 gr biologische honing of (kokosbloesem-, palm-)suiker
  • (hoeveelheid is nodig om er siroop van te maken i.p.v. water)
  • 1 a 2 schone steriele flesjes (glas)

Voeg de tijm toe aan kokend water en laat dit 20 minuten trekken op een lage temperatuur. Zeef de kruiden uit het water en doe het water terug in de pan met de suiker erbij (voor honing zie hieronder). Breng dit aan de kook en laat nog 10 minuten zacht doorkoken. Doe de hete siroop in de fles of flessen en sluit ze warm af.

Indien je honing gebruikt, het water na het zeven terug gieten in de pan, aan de kook brengen en dan laten afkoelen naar 40 graden. Daarna pas de honing erdoor roeren en in een fles gieten en afsluiten. Voordeel van honing gebruiken is dat de honing zelf ook infecties verlicht en hoesten vermindert. Daarnaast is het antibacterieel. Met honing erbij krijg je dus een dubbele werking t.o.v. suiker, mits je een goede ruwe biologische honing gebruikt.

Let op: geen honing geven aan kinderen jonger dan 1 jaar. De darmen kunnen dit nog niet verwerken.

11/01/2018