Meer over fluor in tandpasta


Er zijn over veel onderwerpen binnen de (natuurlijke) gezondheidszorg uiteenlopende meningen of iets wel of niet goed voor je is. Die meningen kunnen lijnrecht tegenover elkaar staan. Wat moet je nu geloven? Ik volg dan altijd maar mijn eigen gevoel hierin. Maar eens in de zoveel tijd verdiep ik me in een onderwerp waar ik meer over wil weten voor mij en mijn gezin. Ik lees en zoek dan veel informatie die erover geschreven is. Voor en tegen. Zoals voor nu het toedienen van fluor aan tandpasta. Is fluor wel of niet goed voor je. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder en oordeel zelf…


Tandpasta is er in alle soorten en maten en de claims over de werking ervan zijn net zo verschillend. Fluor is effectief tegen gaatjes. Dat is bewezen door onderzoek. Maar weegt dat voordeel op tegen de nadelen. En is de bescherming tegen gaatjes net zo goed als je poetst zonder fluor? Fluor is een natuurlijk mineraal dat voorkomt in voeding en grondstof. Maar dat is niet de fluor die wordt toegevoegd aan tandpasta. Vroeger werd een synthetische variant toegevoegd aan ons drinkwater, maar dat wordt niet meer gedaan. Nu wordt het toegevoegd aan tandpasta. De pure vorm is zeer giftig. In tandpasta wordt dit bewerkt en gekoppeld aan o.a. natrium in een scheikundige bewerking zodat fluor (natrium)fluoride wordt. Deze stof is volgens onderzoekers niet meer giftig. Een ander toonaangevend medisch tijdschrift heeft fluoride juist toegevoegd aan de lijst met chemicaliën die op termijn neurologische schade kan geven. Deze stof kan volgens het blad het zenuwstelstel uitschakelen of juist overactief maken bij langdurig gebruik en in grotere hoeveelheden. Het kan de werking van je schildklier aantasten en het kan de ontwikkeling van de hersenen in de weg staan bij kinderen. Dit is in 34 studies op mensen onderzocht. Doordat er vanaf 1973 geen fluoride meer aan ons drinkwater wordt toegevoegd, is de inname van fluoride al een heel stuk verminderd t.o.v. landen waar dit nog wel gedaan wordt zoals Amerika en Australië. Echter fluoride zit niet alleen in tandpasta. De kunstmest- en pesticide industrie gebruikt dit bijvoorbeeld ook, waardoor er resten achter kunnen blijven op/ in bijvoorbeeld groente en fruit. Ook bepaalde medicatie bevat fluor en het wordt toegevoegd aan de goedkopere supplementen. Zo kan je ongemerkt toch meer van deze stof binnenkrijgen dan alleen via tandpasta.   


Zoals er onderzoeken zijn die aantonen dat fluoride tandbederf tegengaan, zijn er ook een aantal onderzoeken die dat tegenspreken en aangeven dat er geen tot zelfs een negatief effect van fluoride op de tanden is. Bij een teveel aan fluoride kunnen de tanden vlekken krijgen die er niet meer afgaan. En ook al slik je de tandpasta niet door, de slijmvliezen in je mond nemen al alle stoffen op. Je lichaam heeft ook grote moeite om fluoride af te breken, dus kan er stapeling ontstaan. Een Amerikaanse wetenschapper noemt het een ‘biologisch wonder’ als een toxische stof als fluoride geen bijwerkingen in het lichaam geeft. Er zijn ook gezondere en meer natuurlijke alternatieven die tandbederf tegen gaan. Zo zijn er diverse recepten te vinden om zelf tandpasta te maken op basis van o.a. kokosolie en zijn er natuurlijke tandpasta’s te koop zonder fluoride maar met bijvoorbeeld propolis toegevoegd om tandbederf tegen te gaan.


Conclusie: teveel van iets is altijd ongezond. Fluortabletten naast fluortandpasta zou ik dus echt niet doen. Of je wel fluor in je tandpasta wil is een eigen keuze en zoals aangegeven volg jouw gevoel hierin. Ik geef alleen wat stof tot nadenken en elke keuze is prima. Je lichaam neemt de fluoride op, Ook al spuug je de tandpasta uit. Maar wat teveel is en op welke termijn is onduidelijk. Ook zal het gebruik afhangen van de sterkte van je gebit en de hoeveelheid suiker die je dagelijks binnen krijgt. Soms heb je misschien wat heftigere middelen zoals fluoride nodig bij een zwak gebit wat snel gaatjes maakt. Vraag je het aan mij persoonlijk, dan blijf ik fluoride een onnatuurlijke ‘giftige’ toevoeging vinden die op termijn mogelijk schade kan doen aan je lichaam. Ik geloof wel dat het gunstig kan zijn voor bescherming van je tanden, maar dan kies ik liever voor even gunstig gezonder alternatief dat niet schadelijk is voor de rest van mijn lichaam. Ik en mijn gezin zijn dus enige tijd geleden overgestapt op fluoride vrije natuurlijke tandpasta’s. Die had ik zelf gemaakt, maar nu koop ik ze online voor het gemak. Rond september hebben we ons half jaarlijkse tandartsbezoek en ben ik benieuwd of we ander nieuws krijgen dan voorheen. Mijn kinderen hebben tot nu toe een sterk gebit net als ik en nog geen gaatjes. Als daar opeens drastisch verandering in komt in negatieve zin, dan kom ik waarschijnlijk terug op mijn principes. Maar voorlopig voelt dit beter. We krijgen tenslotte al genoeg afvalstoffen binnen via andere bronnen.

09/01/2019