Muggen

Ik ben zo iemand waar altijd alle muggen op af komen. Mijn man laten ze dan met rust grrrr. De muggen komen er weer aan. Maar wil je weten wat je op een gezondere manier tegen muggen kan doen, een leuk recept voor een natuurlijke anti-muggenspray en meer weten over de veel ongezondere methode, namelijk mug werende producten met deet erin? Lees dan verder…

Of vrouwtjesmuggen je prikken hangt niet af van ‘zoet bloed’ zoals ik lange tijd geloofde, want dat bestaat niet. Maar muggen hebben wel voorkeur voor een persoon. Dat hangt af van de lichaamsgeur. Ik ga er dan maar vanuit dat ik lekkerder ruik J. Maar ook vrouwen tijdens de menstruatiecyclus blijken aantrekkelijker en mensen die meer koolstofdioxide uitademen. Vaak zijn dat de wat zwaardere personen of zwangere vrouwen. Omdat dat vooral rondom je hoofd blijft hangen, zoemen ze daar vaak rond. Alcohol in het bloed is ook een trigger voor muggen, net als parfum. Maar wetenschappers zeggen eerlijk dat ze het niet exact weten. Dat muggen op licht afkomen blijkt ook een fabel. Ze komen op geur af. Of het nu licht is of niet. Ze zijn zelf sneller geneigd om licht te mijden. Daarbij zijn muggen in de avond/ nacht het meest actief. En stilstaand water is nog altijd favoriet.

Hoe voorkom je dat je gestoken wordt. Wat zeker niet werkt volgens diverse onderzoeken zijn de ultrasoon apparaten in een stopcontact, citronella kaarsen of armbanden en het eten van knoflook (hoewel dit wel mensen kan wegjagen). Wat wel kan werken is eucalyptusolie wat muggen afstoot qua geur. Het ruikt sterk, maar blijkt gedurende meerdere uren te werken en is een natuurlijk product. Ook hebben muggen een hekel aan wind. Dus een (plafond)ventilator kan ook helpen net als horren voor de ramen of een klamboe om je bed. Lavendel kan ook muggen weren. Wat lavendelolie op je kussen of op je smeren kan helpen. Het blijkt helaas korter te werken dan eucalyptus. Wat ook kan werken is wat planten in je slaapkamer zetten waar muggen een hekel aan lijken te hebben zoals goudsbloem, citroentijm, lavendel, geranium, basilicum, munt, citroenmelisse en citrusplanten.

Wat veel gebruikt wordt zijn de mugwerende producten waar Deet in zit. Onderzoekers hebben in 2009 echter aangegeven dat het actieve ingrediënt in Deet (N, N-diethyl-3-methylbenzamide) gevaarlijk kan zijn. Het kan namelijk de zenuwen in je lichaam beschadigen. Ook kan het huidproblemen veroorzaken. Het werkt slechts enkele uren, maar vaker gebruik per dag wordt zelfs door de leveranciers al afgeraden. De concentratie kan verschillen en ligt tussen de 10%-50%. Hoe hoger de concentratie, hoe beter beschermd, maar hoe meer risico’s voor de gezondheid. Jonge kinderen bijvoorbeeld mogen niet meer dan 10% deet gebruiken. Uiteraard geven leveranciers en andere onderzoekers aan dat het veilig gebruikt kan worden als je je houdt aan de voorschriften, maar dergelijke regels stoten mij al af. Je smeert dit onnatuurlijke chemische goedje op je huid en dat neem je dan automatisch op in je lichaam. Datzelfde geldt uiteraard voor de sprays waarmee je o.a. muggen kan doden. Voor de duidelijkheid. Ik raad het af voor de mensen in Nederland. Ga je naar een land waar volop malaria heerst of andere ziektes die door muggen worden overgebracht, dan is het een ander verhaal en wegen de nadelen van Deet niet altijd op tegen betere bescherming van je gezondheid. Dat is in Nederland echter niet het geval.

Tot slot nog een recept voor een zelf te maken anti-muggenspray.

  • een glazen flesje met een verstuiver
  • 10 ml plantaardige glycerine
  • 30 ml alcohol 96% (weingeist)
  • 60 ml water (gekookt en afgekoeld)

Je kan de hier bovenstaande ingrediënten ook vervangen voor 200 gr. gesmolten kokosolie als je meer een olie/ crème wilt (wel doorroeren voor gebruik). Dan in een glazen potje zonder verstuiver. Je kan dit ook toevoegen aan een eigen basiscrème of andere plantaardige olie zoals amandelolie.

Verder nog toevoegen aan beide opties:

  • 20 druppels rode ceder etherische olie of kattenkruid etherische olie (let op dat je deze op je huid mag gebruiken)
  • 20 druppels citroen en eucalyptus etherische olie (let op dat je deze op je huid mag gebruiken)
  • 10 druppels lavendel etherische olie (let op dat je deze op je huid mag gebruiken)
  • Liever een andere etherische olie? Ook geschikt zijn rozemarijn, cederhout en pepermunt.

Check wel goed of je huid tegen de etherische olie kan en vanwege deze oliën niet voor kinderen jonger dan 12 jaar gebruiken. Vind je de lucht te sterk, gebruik dan minder druppels.

Wil je meer leren over handige natuurlijke EHBO Tips? Geef je dan snel op voor de workshop natuurlijke EHBO op 18 september a.s.

07/01/2019