DETOX, WEL OF GEEN GOED IDEE?                        

 

Nieuwsbrief over de voor- en nadelen van een detox en waar je rekening mee moet houden als je dit wil gaan doen. Vanuit een natuurgeneeskundig perspectief.

01-09-2024

NATUURLIJKE EHBO IN HUIS                         

 

Nieuwsbrief over het samenstellen van een natuurlijke EHBO kit voor in huis of op vakantie. De must haves voor iedereen voor een natuurlijke behandeling van EHBO klachten.

01/07/2024

NGK BEHANDELING VAN CANDIDA                         

 

Nieuwsbrief over de veelvoorkomende klacht Candida in alle vormen en hoe je dit natuurgeneeskundig kunt behandelen.

01/06/2024

GEZONDHEIDSVOORDELEN

VAN DE BERKENBOOM                           

 

Nieuwsbrief over de vele gezondheidsvoordelen van de berkenboom.

01/05/2024

DE KOORTSLIP/ HERPES VIRUS                            

 

Nieuwsbrief over de koortslip en het herpesvirus en wat je er natuurgeneeskundig aan kunt doen.

01/04/2024

VOORDELEN VAN CITROENSAP                            

 

Nieuwsbrief over de gezondheidsvoordelen van een glas vers geperst citroensap op dagelijkse basis.

01/03/2024

Antivirale kruiden                              

 

Nieuwsbrief over Antivirale kruiden om klachten te voorkomen, te helpen bij genezing/ herstel en het immuunsysteem ondersteunen. Te vinden in de natuur en zelf in te zetten bij klachten.

01/02/2024

Fermenteren                               

 

Nieuwsbrief over fermenteren met informatie over de gezondheidsvoordelen voor de spijsvertering en leuke recepten om zelf aan de slag te gaan.

01/01/2024

AGE's in voeding                                 

 

Nieuwsbrief over AGE's in voeding die gezond ouder worden kunnen verslechteren. Met tips om jouw voeding meer te vrijwaren van AGE's.

01/12/2023

Natuurgeneeskundige herfst tips                                

 

Nieuwsbrief over natuurgeneeskundige tips voor de herfst met dingen die je in de natuur terug kan vinden. Diverse tips zijn leuk om zelf te maken en uit te proberen.

01/11/2023

Emotie-eten                                  

 

Nieuwsbrief over natuurgeneeskundige achtergronden van het voor velen bekende emotie-eten.

01/09/2023

Nieuwsbrief over de betekenis van klachten aan de vingers en hoe je middels massage bepaalde klachten via de refelexgebieden op de vingers kan behandelen.

01/06/2023

Nieuwsbrief over de gezondheidsvoordelen van een kruidenbitter. En leuke recepten om deze zelf te maken.

01/06/2023

Obstipatie  

 

Nieuwsbrief over obstipatie en wat je er via natuurgeneeskunde aan kunt doen om dit te verhelpen of voorkomen.

01/04/2023

Nieuwsbrief over de schadelijke gevolgen voor gezondheid en milieu met schoonmaakmiddelen en natuurlijke alternatieven.

Indien je deze nieuwsbrief niet via de mail ontvangen hebt en je graag de bijlage met schoonmaakrecepten wil ontvangen, stuur mij dan een mail via info@goedalternatief.com

02/01/2023

Lees in deze nieuwsbrief hoe je via natuurlijke tips en middelen de te hoge bloeddruk kan verlagen.

12/01/2022

Nieuwsbrief over pijnstilling op de natuurlijke manier en de medische manier.

11/01/2022

NIEUWSBRIEF OKTOBER 2022

10/01/2022

Nu de kinderen de hele dag thuis zijn wordt er meer gegeten en gedronken en niet altijd de meest gezonde dingen. Wil je eens testen of ze een gezondere variant van limonade ook lekker vinden? Ga dan eens aan de slag in de keuken met ze. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

05/03/2020

Appelazijn is goed voor vele dingen. Je kan het uiteraard gebruiken bij het koken, maar daarnaast heeft het vele gezondheidsvoordelen. Wist je dat je dit heel eenvoudig zelf kan maken? Leuk om te doen en goed om te gebruiken. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

05/03/2020

Door heel Nederland zijn er diverse organisaties die kruidenwandelingen organiseren. Vanwege Corona is dit voorlopig niet te doen, maar wat let je, om zelf - of met je gezin - als een leuk uitje opzoek te gaan naar kruiden om te eten om je gezondheid te ondersteunen. Juist de lente is een goede tijd om dit te doen. Hieronder enkele kruiden die je overal kunt vinden om eens te gebruiken. Je hoeft er vast niet ver de deur voor uit. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

05/03/2020

Dagelijks wordt ieder mens blootgesteld aan bacteriën, virussen, schimmels en andere ‘giftige’ stoffen. Dat kan je niet tegen gaan en dat hoeft ook niet bij een goed werkend immuunsysteem. Ieder mens heeft vanaf zijn/haar geboorte een immuunsysteem, wat in de loop der jaren verder wordt ontwikkeld. Maar welke lichaamsdelen of processen zorgen hier nu precies voor en hoe werkt dat systeem? Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

03/18/2020

Corona kent diverse symptomen, waaronder koorts, hoesten en benauwdheid de meest bekende zijn. Vanuit de natuurgeneeskunde zijn er diverse EHBO maatregelen te nemen bij hoest, verkoudheid en benauwdheid. Wil je meer weten? Lees dan verder…

03/18/2020

Iedereen kan aan de slag om zonder pillen en andere kunstmatige hulpmiddelen zijn/ haar weerstand te verhogen. Wil je enkele tips om dit voor elkaar te krijgen? Lees dan verder…

03/18/2020

Ik zet steeds een kruid centraal wat ik binnen de natuurgeneeskunde inzet als onderdeel van een behandeling. Hierbij wel de kanttekening dat ik niet symptomatisch werk, wat betekent dat ik het genoemde kruid nooit alleen op de specifieke werking inzet maar altijd in combinatie vanuit een gedegen natuurgeneeskundige anamnese en behandeling. Deze keer staat Amerikaanse blauwe iris/ lis (Iris versicolor) centraal. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

01/02/2020

Bepaalde voeding kan hoofdpijn veroorzaken, maar het kan ook helpen om de klacht juist te voorkomen. Meer weten? Lees dan verder…

01/02/2020

Veel mensen hebben wel eens - of regelmatig last van hoofdpijn. Het is één van de meest voorkomende gezondheidsklachten. Meer dan 10% van de Nederlandse bevolking heeft zelfs terugkomende migraine aanvallen van 2x per maand of vaker. De oorzaken zijn zeer uiteenlopend en daarom moeilijk regulier te behandelen. Medicatie kan de ernst en frequentie onderdrukken, maar zelden voorkomen. Natuurgeneeskundig kijken we anders naar deze klacht en is juist de holistische benadering ontzettend belangrijk voor behandeling. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

01/02/2020

Omdat deze nieuwsbrief over hoofdpijnklachten gaat, wil ik ook enkele eenvoudige natuurlijke tips geven om hoofdpijn af te zwakken zonder direct te grijpen naar aspirine of andere pijnstilling. Dit werkt vooral bij beginnende hoofdpijn, waarbij je nog wel kan functioneren. Voor de hoofdpijn die richting migraine gaat zal dit in veel gevallen onvoldoende werken Meer weten? Lees dan verder…

01/02/2020

Ik zet steeds een kruid centraal wat ik binnen de natuurgeneeskunde inzet als onderdeel van een behandeling. Hierbij wel de kanttekening dat ik niet symptomatisch werk, wat betekent dat ik het genoemde kruid nooit alleen op de specifieke werking inzet maar altijd in combinatie vanuit een gedegen natuurgeneeskundige anamnese en behandeling. Deze keer staat daslook (Allium ursinum) centraal. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

12/01/2019

De supermarkten liggen er vol mee. Granola, Cruesli, Muesli en andere ontbijtgranen in allerlei soorten en maten. Maar helaas zitten al deze producten vaak vol met ongezonde dingen zoals suikers (ook honing is een suiker), minder goede plantaardige olie, nagemaakte aroma’s en producten van mindere kwaliteit. En het is zooooo makkelijk zelf te maken. Meer weten? Lees verder…

12/01/2019

ADHD is een officiële diagnose voor kinderen en volwassenen die kampen met moeilijkheden om hun aandacht ergens bij te houden of vast te houden, met daarbij hyperactiviteit. Veel gehoorde klachten zijn snel afgeleid zijn, vergeetachtig, moeite met plannen en organiseren, niet stil kunnen zitten, impulsiviteit etc. De diagnose lijkt steeds vaker en sneller gesteld te worden en behandeld met medicatie. maar natuurgeneeskundig is er ook veel te doen. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

12/01/2019

Het is echt een EHBO-middel bij kiespijn, want uiteraard moet je ook een bezoek aan de tandarts brengen. Maar soms kan dat niet direct of moet je even de nacht doorkomen met pijn die flink kan oplopen. Dan is kruidnagel de perfecte oplossing en zeker iets om in huis te hebben. Meer weten? Lees dan verder…

12/01/2019

Ik zet steeds een kruid centraal wat ik binnen de natuurgeneeskunde inzet als onderdeel van een behandeling. Hierbij wel de kanttekening dat ik niet symptomatisch werk, wat betekent dat ik het genoemde kruid nooit alleen op de specifieke werking inzet maar altijd in combinatie vanuit een gedegen natuurgeneeskundige anamnese en behandeling. Deze keer staat Citroenmelisse (Melissa officinalis) centraal. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

11/01/2019

Een consult natuurgeneeskunde is niet alleen kijken naar de klacht, leefgewoontes en historie. Er komt ook vaak een stuk psychologie en coaching bij kijken. Vandaag wil ik wat meer vertellen over het systeem van de dramadriehoek waar veel mensen onbewust regelmatig in belanden. Wil je meer weten? Lees dan verder…

11/01/2019

Ik heb al eens eerder geschreven over menstruatie en wil het in deze nieuwsbrief gaan hebben over de volgende fase, namelijk de overgang. Wat gebeurt er met je lichaam en wat hoort er wel en niet bij qua veranderingen. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

11/01/2019

In Parijs stond in 1611 een klooster waarin Karmelieter monniken woonden. Zij maakten een elixer (Eau de melisse des Carmes) wat diverse gezondheidsbevorderende eigenschappen had voor zowel acute (EHBO) klachten als chronische klachten. In Nederland werd dit elixer Karmelietenwater genoemd en werd later nog door apotheken gemaakt. Wil je weten wat het voor je kan doen en hoe je het maakt? Lees dan verder…

11/01/2019

De e-sigaret werd rond 2006 geëxporteerd vanuit China. Er worden vele ‘voordelen’ aan toegeschreven zoals gezonder dan roken en zou helpen bij het stoppen met roken. Maar is het ‘gezond’? Recente nieuwsberichten laten andere geluiden horen. Wil je meer weten? Lees dan verder…

10/01/2019

Puber zijn, wat een leuke tijd is dat. Als ouder zie je je kinderen veranderen in kleine volwassenen en eigen personen, ze hebben opeens overal een mening over en je kunt al hele volwassen gesprekken met ze hebben. Maar het is niet altijd een feest. Zelfstandiger worden kan een gevecht zijn tegen de geldende regels en gebruiken in een gezin en de stemmingswisselingen kunnen je als ouder dol maken. Wat gebeurt er allemaal in een puberlijf qua hormonen en verandering? En wat is goed voor pubers en wat niet? Wil je hier meer over weten? Lees dan verder (info geschreven voor de ouders van pubers)…

10/01/2019

Acne is meestal een onschuldige, maar vervelende klacht omdat deze vaak zichtbaar is in het gezicht en op de huid. Vaak zijn hormonale veranderingen de oorzaak (de reden waarom pubers acne krijgen), maar ook voeding kan een rol spelen bij het ontstaan van acne. Suiker, verkeerde vetten, chocolade, witmeel en frisdrank zijn voedingsmiddelen die de klacht kunnen veroorzaken. De darmen en de huid hebben een belangrijke link met elkaar, dus wat je eet beïnvloedt je huid. Voldoende water drinken (1-1,5 L) helpt al om de huid te reinigen. Meer weten? Lees dan verder…

10/01/2019

Ik zet steeds een kruid centraal wat ik binnen de natuurgeneeskunde inzet als onderdeel van een behandeling. Hierbij wel de kanttekening dat ik niet symptomatisch werk, wat betekent dat ik het genoemde kruid nooit alleen op de specifieke werking inzet maar altijd in combinatie vanuit een gedegen natuurgeneeskundige anamnese en behandeling. Deze keer staat Kina (Cinchona Succirubra) centraal. Wil je hier meer over weten en over de werking van een klysma? Lees dan verder…

10/01/2019

Ik zet steeds een kruid centraal wat ik binnen de natuurgeneeskunde inzet als onderdeel van een behandeling. Hierbij wel de kanttekening dat ik niet symptomatisch werk, wat betekent dat ik het genoemde kruid nooit alleen op de specifieke werking inzet maar altijd in combinatie vanuit een gedegen natuurgeneeskundige anamnese en behandeling. Deze keer staat Longkruid (Pulmonaria officinalis) centraal.

09/01/2019

De afgelopen weken heb ik een serie geschreven over vitamines en mineralen. Inmiddels zijn we aangekomen bij het laatste artikel in deze serie. Er zijn nog enkele mineralen niet behandeld, die nog wel de moeite waard zijn om kort te bespreken. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

09/01/2019

’Gevaarlijke’ kruiden i.c.m. medicatie

Enige tijd geleden was er in het nieuws dat het RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwen dat sommige kruiden ‘gevaarlijk’ kunnen zijn in combinatie met medicatie. Er is een top-10 samengesteld van kruiden die je niet mag gebruiken als je ook medicatie slikt. Dat is deels waar en deels ook niet. Wil je weten hoe dat in elkaar zit? Lees dan verder….

09/01/2019

Ik maak niet graag reclame voor een product en wordt echt niet gesponsord, maar soms zijn er natuurlijke kant-en-klare producten die voor veel toepassingen handig zijn en eigenlijk niet mogen ontbreken aan een huishouden of je natuurlijke EHBO-kit. De druppels van Toco-Tholin zijn zo’n product. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

09/01/2019

Er zijn over veel onderwerpen binnen de (natuurlijke) gezondheidszorg uiteenlopende meningen of iets wel of niet goed voor je is. Die meningen kunnen lijnrecht tegenover elkaar staan. Wat moet je nu geloven? Ik volg dan altijd maar mijn eigen gevoel hierin. Maar eens in de zoveel tijd verdiep ik me in een onderwerp waar ik meer over wil weten voor mij en mijn gezin. Ik lees en zoek dan veel informatie die erover geschreven is. Voor en tegen. Zoals voor nu het toedienen van fluor aan tandpasta. Is fluor wel of niet goed voor je. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder en oordeel zelf…

09/01/2019

Ik zet steeds een kruid centraal wat ik binnen de natuurgeneeskunde inzet als onderdeel van een behandeling. Hierbij wel de kanttekening dat ik niet symptomatisch werk, wat betekent dat ik het genoemde kruid nooit alleen op de specifieke werking inzet maar altijd in combinatie vanuit een gedegen natuurgeneeskundige anamnese en behandeling. Deze keer staat Oostindische kers (Tropaeolum majus) centraal.

08/02/2019

Soms zijn er van die handige tips die je leven leuker en makkelijker maken. Toen ik deze zomerse tips tegenkwam wilde ik ze graag met jullie delen, omdat het ook nog eens natuurlijke tips zijn. Dus niet zelf bedacht, maar beter goed gestolen dan slecht verzonnen toch? Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

08/02/2019

Er zijn veel mensen die supplementen slikken met vitamines en mineralen. Maar de wetenschap rondom de werking van vitamines en mineralen en wanneer er tekorten of overschotten ontstaan is ingewikkeld. Ik wil in de komende nieuwsbrieven steeds iets vertellen over de werking van diverse vitamines en mineralen. Deze keer staat het mineralen kalium en natrium centraal. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

08/02/2019

De Volkskrant kwam met schokkend nieuws over nieuwe normwaardes voor cholesterol, waardoor opeens een miljoen mensen meer tot de ‘risicogroep’ behoren. Maar klopt dat wel en wat doen statines met je lichaam. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

08/02/2019

Ik zet steeds een kruid centraal wat ik binnen de natuurgeneeskunde inzet als onderdeel van een behandeling. Hierbij wel de kanttekening dat ik niet symptomatisch werk, wat betekent dat ik het genoemde kruid nooit alleen op de specifieke werking inzet maar altijd in combinatie vanuit een gedegen natuurgeneeskundige anamnese en behandeling. Deze keer staat Aloë Vera (Aloë) centraal.

07/01/2019

Hoewel ik zelf de Westerse natuurgeneeskunde toepas, wil ik wel eens een uitstapje maken naar de Oosterse geneeskunde. De orgaanklok is daar een onderdeel van. Deze klok kan je veel vertellen over wanneer een orgaan de meeste energie heeft en wanneer juist niet. Handig om rekening mee te houden en ook goed als signaleringsfunctie voor optredende belasting van een orgaan, als meerdere symptomen naar een specifiek orgaan wijzen. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

07/01/2019

Er zijn veel mensen die supplementen slikken met vitamines en mineralen. Maar de wetenschap rondom de werking ervan en wanneer er tekorten of overschotten ontstaan is ingewikkeld. Ik wil in de komende nieuwsbrieven steeds iets vertellen over de werking van diverse vitamines en mineralen. Deze keer staat het mineraal ijzer centraal. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

07/01/2019

De gezondheidsvoordelen van waterkefir duiken af en toe op in het nieuws. Maar wat is het nu eigenlijk, wat doet het voor je gezondheid en wat kan je ermee doen. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

07/01/2019

Ik ben zo iemand waar altijd alle muggen op af komen. Mijn man laten ze dan met rust grrrr. De muggen komen er weer aan. Maar wil je weten wat je op een gezondere manier tegen muggen kan doen, een leuk recept voor een natuurlijke anti-muggenspray en meer weten over de veel ongezondere methode, namelijk mug werende producten met deet erin? Lees dan verder…

07/01/2019

Ik zet steeds een kruid centraal wat ik binnen de natuurgeneeskunde inzet als onderdeel van een behandeling. Hierbij wel de kanttekening dat ik niet symptomatisch werk, wat betekent dat ik het genoemde kruid nooit alleen op de specifieke werking inzet maar altijd in combinatie vanuit een gedegen natuurgeneeskundige anamnese en behandeling. Deze keer staat Moerasrozemarijn (Ledum palustre) centraal.

06/01/2019

Loop ik gezellig met mijn kinderen door het bos, worden we gewaarschuwd door een boswachter dat er ontzettend veel teken zijn en dat we niet heel slim aan het wandelen zijn in onze korte broek en open schoenen. Oeps, dat is even schrikken en ik bleef mijn huid en die van de kinderen checken. Gelukkig niet gebeten. Teken zijn vooral berucht om het verspreiden van de ziekte van Lyme. Maar wat is dit eigenlijk en hoe groot is de kans op besmetting. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

06/01/2019

Er zijn veel mensen die supplementen slikken met vitamines en mineralen. Maar de wetenschap rondom de werking van vitamines en mineralen en wanneer er tekorten of overschotten ontstaan is ingewikkeld. Ik wil in de komende nieuwsbrieven steeds iets vertellen over de werking van diverse vitamines en mineralen. Deze keer starten we met de eerste mineralen calcium en magnesium. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

06/01/2019

Het is de laatste tijd weer veel in het nieuws. Uitbraken van mazelen. Voor de overheid reden om de discussie rondom inenten weer aan te wakkeren. Maar hoe gevaarlijk zijn mazelen en wat zit er nog meer achter dit verhaal. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

06/01/2019

Ik heb al eens een artikel geschreven over de heilzame werking van Bach bloesems bij psychisch ongemak, maar voor de natuurlijke EHBO wil ik de standaard Bach rescue druppels er even uit lichten en apart bespreken, omdat ik van mening ben dat iedereen deze druppels in huis zou moeten hebben. Wil je weten waarom? Lees dan verder…

06/01/2019

Ik zet steeds een kruid centraal wat ik binnen de natuurgeneeskunde inzet als onderdeel van een behandeling. Hierbij wel de kanttekening dat ik niet symptomatisch werk, wat betekent dat ik het genoemde kruid nooit alleen op de specifieke werking inzet maar altijd in combinatie vanuit een gedegen natuurgeneeskundige anamnese en behandeling. Deze keer staat De klimop (Hedera helix) centraal.

05/01/2019

Er zijn veel mensen die supplementen slikken met vitamines en mineralen. Maar de wetenschap rondom de werking van vitamines en mineralen en wanneer er tekorten of overschotten ontstaan is ingewikkeld. Ik wil in de komende nieuwsbrieven steeds iets vertellen over de werking van diverse vitamines en mineralen. Deze keer staan de overige vitamines centraal. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

05/01/2019

Menstruatieklachten

Uit onderzoek uitgevoerd door Radboud UMC blijkt dat 1/3 van alle vrouwen die ongesteld worden last hebben van menstruatieklachten in zo’n mate dat het dagelijkse leven tijdens menstruatie lastig en pijnlijk is. 50% van alle vrouwen ervaart pijn of ongemak tijdens menstruatie. Velen vinden dat klachten erbij horen, maar is dat wel zo? Vanuit natuurgeneeskunde denken we hier anders over. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

05/01/2019

Leem

Leem is een natuurlijke kleisoort, die veel mineralen bevat zoals calcium, magnesium, ijzer etc. Naast het gebruik als gezichtsmasker, kent leem andere gezonde eigenschappen en gebruiksmogelijkheden. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

05/01/2019

Voor mijn werkzaamheden als Natuurgeneeskundige, maak ik gebruik van het systeem of concept van de 4 natuurkwaliteiten. Om gezond te leven is er namelijk actie en reactie nodig. Dit proces wordt inzichtelijk gemaakt aan de hand van de 4 natuurkwaliteiten warm, koud, droog en vocht. Zie je leven als een zaadje van een boom. Het zaadje komt op aarde en reageert op de omgeving waarin het terecht komt (WARM), dan gaat het diep wortelen in de grond (KOUD), maar blijft ook in verbinding met de omgeving (VOCHT) en wil groeien om groter te worden (DROOG). Wil je weten hoe zich dit vertaalt naar natuurgeneeskunde? Lees dan verder…

04/01/2019

Emotie-eten                                  

 

Emotie-eten                                  

 

DE KOORTSLIP/ HERPES VIRUS