Tips bij EHBO: de kastanje

Het seizoen voor de kastanje is alweer even voorbij, maar ik vind ze toch nog passen bij de winter. Misschien kan ik je inspireren om in de herfst massaal kastanjes te gaan zoeken in het bos, te bewaren en gebruiken. De kastanje kent namelijk diverse gezondheidsvoordelen. Maar wat kan je er nu mee doen en wanneer wordt dit ingezet als EHBO middel? Lees verder....

Je kunt kastanjes eten of ze bij je dragen voor EHBO doeleinden. Maar eerst over het gebruik van de kastanje als voedsel. Let wel op dat het in dat geval gaat om de tamme kastanje en niet om de paardenkastanje/ wilde kastanje. Bij twijfel welke je in je handen hebt niet gebruiken, want van het eten van de paardenkastanje kan je ziek worden. Als tinctuur is de paardenkastanje wel weer heel heilzaam. Dat zal ik bespreken in de laatste rubriek ‘meer dan alleen een bloem of plant’. De paardenkastanje ziet eruit als een egel met korte stekels en vaak 1 ronde kastanje. De tamme kastanje heeft langere dunnere stekels en vaak meerdere kastanjes in 1 bolster die wat puntiger zijn (zie afbeelding).

De tamme kastanje bevat veel vitamines en mineralen en is minder vet dan noten. Het is ook de enige nootsoort die veel vitamine C bevat. Helaas gaat 50% weer verloren als je ze verwarmt, maar dan blijft er nog genoeg over van de gezonde eigenschappen. Ze zijn erg goed om je weerstand op te bouwen. Ze zijn ook goed om weer krachten op te bouwen na een operatie of zware vermoeidheid. Ze bevatten veel foliumzuur wat tijdens een zwangerschap de ongeboren baby helpt en ze geven ook een vol gevoel, maar laten je niet aankomen omdat ze weinig calorieën bevatten, maar wel vol gezonde koolhydraten en eiwitten zitten.

Als je de kastanje snel na het plukken opeet, bevatten ze een stof (tannine) die niet zo fijn is voor de spijsvertering. Laat de geplukte kastanjes dus zonder verpakking gedurende 7-10 dagen op een schaal liggen voordat je ze gebruikt als voedsel. Dan kan je ze prima eten. Voor andere doeleinden kan je ze direct gebruiken. Je kunt ze zonder bereiding in de koelkast een maand goed houden en in de vriezer een half jaar. Je kan dus naar hartenlust een flinke voorraad aanleggen, zodat je ook in de andere seizoenen ervan kunt eten of ze kunt gebruiken. Hieronder een recept voor kastanje puree als voorbeeld en inspiratie. Heb je tamme kastanjes gevonden en wil je weten of ze nog eetbaar zijn? Dat is eenvoudig te testen. Pak een kom met water en doe ze hier in zonder bolster. De noten die naar de bodem zinken zijn nog goed en te verwerken in gerechten. Kastanjes die gaan drijven zijn helemaal uitgedroogd of van binnen opgegeten door insecten en dus niet meer eetbaar.

Naast het eten van de tamme kastanje, kan je deze of de wilde-/ paardenkastanje ook als EHBO hulpmiddel bij je dragen als een beschermer. Kastanjebomen worden van oudsher gezien als bomen met een sterke energetische werking voor wie daarin gelooft. Kastanjes staan erom bekend dat ze de negatieve elektrische lading van ons lichaam neutraliseren. Als een soort resetknop van je computer. Draag daarvoor een verse kastanje zonder de bolster bij je in je zakken. Als de glans van je kastanje eraf is, is de werking verdwenen en wordt het tijd voor een nieuwe kastanje. Ook voor mensen die gevoelig zijn voor stralingen kan dit een hulpmiddel zijn. Probeer het eens uit.

Recept kastanje puree:

Snij de tamme kastanjes van boven kruisgewijs in en leg ze op een bakblik in een voorverwarmde oven (10 minuten op 200 graden). Rooster/ pof ze tot de schil ombuigt. Laat ze dan afkoelen en pel ze (ook het binnenste schilletje). Daarna de kastanjes opwarmen in een pan met wat olie of boter en voor de smaak wat bouillon en als optie een takje selderij toevoegen. Dit 20 minuten laten koken. Daarna door elkaar stampen en op smaak brengen met kruiden naar keuze. Eventueel nog wat room toevoegen als je wilt. Je kan met deze puree ook gebak maken, lasagne etc. De keuze is reuze en er zijn genoeg recepten te vinden op internet.

Wil je de kastanjes liever koken i.p.v. roosteren/ poffen? Zet opnieuw een kruis in de bovenkant en doe ze dan in een pan kokend water gedurende 2-5 minuten. Om ze goed te pellen zullen ze waarschijnlijk eerst moeten afkoelen, maar pel ze als ze nog warm zijn..

03/01/2019