Vitamines (rest)

Er zijn veel mensen die supplementen slikken met vitamines en mineralen. Maar de wetenschap rondom de werking van vitamines en mineralen en wanneer er tekorten of overschotten ontstaan is ingewikkeld. Ik wil in de komende nieuwsbrieven steeds iets vertellen over de werking van diverse vitamines en mineralen. Deze keer staan de overige vitamines centraal. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

Na een artikel over vitamine B(12), C en D wil ik in dit artikel de overige vitamines bij elkaar voegen. Niet omdat ze minder belangrijk zijn, maar omdat deze vitamines minder vaak worden gebruikt in een apart supplement.

Zo is vitamine A belangrijk voor je normale groei, gezonde botten, haar, huid, ogen/ gezichtsvermogen, tandvlees, nagels en je afweersysteem. Samen met vitamine C zorgt het ook voor het opnemen en vervoeren van ijzer. Het is een vetoplosbare vitamine en zit in dierlijke producten. Lever(worst) is een grote bron. Daarnaast zit het ook in ei, vlees en vis. Uit groente neem je carotenoïden op, die je lichaam kan omzetten in vitamine A, maar hier is meer van nodig dan de dierlijke variant. Wortelen, paksoi, spinazie, zoete aardappel, bloemkool, spitskool, sinaasappel, mandarijn en banaan worden genoemd als bron naast vele andere soorten groente en fruit. Het is moeilijk opneembaar uit rauwe groente zoals wortelen. Kort koken of roerbakken is beter opneembaar. Een tekort kan klachten geven als nachtblindheid en weerstandsproblemen, maar een teveel via de dierlijke lever producten kan ook schadelijk zijn. Zeker voor zwangere vrouwen. Dit komt echter weinig voor.

Vitamine E is ook een vetoplosbare vitamine en belangrijk als antioxidant voor de bescherming van cellen, bloedvaten en organen. Daarnaast regelt de vitamine de stofwisseling in de cellen (gaat veroudering tegen), de aanmaak van rode bloedcellen, wondgenezing, verlagen van bloeddruk en het instandhouden van spierweefsel. Je krijgt de vitamine binnen via voeding. Dierlijke producten bevatten weinig vitamine E. Het komt vooral uit plantaardige olie, granen, noten, zaden, groente en fruit. Het versterkt ook de werking van vitamine A.

Vitamine K is bekend, omdat het extra wordt gegeven aan pasgeboren baby’s, omdat ze nog niet zelf de vitamine kunnen aanmaken. Dan kan pas na ongeveer drie maanden. Het zorgt voor een goede bloedstolling en de vorming van sterke botten en gezonde bloedvaten. Deze vitamine is vetoplosbaar en wordt voor een deel gemaakt door de bacteriën in de dikke darm. Het is naast vitamine D de enige vitamine die het lichaam zelf kan aanmaken. Aanvulling vanuit voeding is wel noodzakelijk. Zo zijn groene bladgroente een goede bron, net als plantaardige olie, zuivel, kip, ei, vlees en fruit. Mensen die langdurig antibiotica hebben geslikt kunnen een verstoring krijgen in het aanmaken van deze vitamine in de darmen en daardoor een tekort krijgen, omdat antibiotica ook de bacteriën die vitamine K aanmaken vernietigen.

Tot slot zijn er in de B-vitamine groep nog een groot aantal vitamines die minder besproken zijn in het artikel over B-12. Wil je hier meer over weten? Neem gerust contact met mij op.

05/01/2019