Voeding en hoofdpijn

Bepaalde voeding kan hoofdpijn veroorzaken, maar het kan ook helpen om de klacht juist te voorkomen. Meer weten? Lees dan verder…

Er zijn bekende triggers van hoofdpijn zoals alcohol, roken en cafeïne in koffie, cola en energydrankjes. Wat het lastige aan deze producten is, dat je er afhankelijk van wordt en steeds meer nodig hebt om er iets van te voelen. Veel mensen krijgen dan ontwenningsverschijnselen als het lichaam deze stof ontzegd wordt, wat juist hoofdpijn kan oproepen. Zo kan de eerste kop koffie op een dag juist hoofdpijn verminderen, als deze veroorzaakt wordt door een gebrek aan cafeïne. De bekende weekend hoofdpijn als de koffie later op de dag gedronken wordt. De enige oplossing is, om toch langzaam af te bouwen en dit gevoel een paar dagen te doorstaan om deze cyclus van afhankelijkheid te doorbreken.

Andere voedingsproducten als suiker, vruchtensappen, witmeel en zeer bewerkte voeding met additieven kan hoofdpijnklachten triggeren. Hoe gezonder en authentieker de voeding, hoe beter het met de hoofdpijn en daarmee de energie zal gaan. Vooral suiker is een bekende trigger van hoofdpijn en dat zit in ontzettend veel producten. Maar er kan ook een bepaalde voedselovergevoeligheid zijn die hoofdpijnklachten geeft. Dat kan voor iedereen anders zijn. Wil je dit eens laten onderzoeken, kom dan langs voor een meting met electro-acupunctuur.

Er zijn wat voedingsmiddelen die mogelijk migraine of andere hoofdpijn kunnen triggeren vanwege bepaalde inhoudsstoffen in dit product. Ik heb het dan over oude kaas, chocolade, frituur, kunstmatige zoetstof en wijn. Als je dit regelmatig eet of drinkt en last hebt van hoofdpijn kan het lonen dit te laten staan.

Voldoende drinken is belangrijk. Bij voorkeur 1,5 liter water en/of wisselende kruidenthee per dag. Groene thee kan juist verdrogend werken op het lichaam, net als zwarte thee. Omdat hoofdpijn ook een hormonale achtergrond kan hebben, is het belangrijk om bij elke maaltijd gezonde vetten te eten. Je kan dan denken aan olijfolie, kokosolie, avocado, vette vis, ongebrande en ongezouten noten, koude lijnzaadolie etc. Je lichaam heeft namelijk gezond cholesterol nodig om hormonen aan te maken die weer allerlei lichaamsprocessen regelen. We moeten echt af van het idee dat vetten slecht voor ons zijn. Inmiddels hebben vele onderzoeken aangetoond dat het juist de suikers en verkeerde koolhydraten zijn die ons lichaam zieker maken. Het gaat dan wel op de gezonde vetten en niet de zogenoemde transvetten. Margarines en halvarine zijn zo bewerkt dat ons lichaam ze niet ziet als voeding en kunnen beter vervangen worden voor gezonde plantaardige olie.

01/02/2020