Waterkefir

De gezondheidsvoordelen van waterkefir duiken af en toe op in het nieuws. Maar wat is het nu eigenlijk, wat doet het voor je gezondheid en wat kan je ermee doen. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

Kefir is een levend organisme. Net als een vis in een aquarium zie je het in een potje met vloeistof bewegen, omhoog borrelen en vermeerderen. Misschien een leuk en vooral gezond alternatief voor een huisdier J. Als je je korrels goed verzorgt en gezond houdt (net als een huisdier), kun je er jaren mee voorruit en kan je zelfs anderen voorzien van kefirkorrels als je voorraad groeit. De korrels zijn te koop via internet, maar vaak biedt iemand ze wel aan als de voorraad teveel groeit. Ik heb ze ook van iemand anders gekregen.

Er zijn 2 soorten, namelijk water- en melkkefir. Melkkefir bestaat o.a. uit melkzuurbacteriën die een frisse witte zurige drank produceren. De basis voor deze drank is melk, maar door de bewerking ervan door de kefir ontstaat er een hele gezonde drank. In dit artikel richt ik mij alleen op de waterkefir. Dat zijn andersoortige kefirkorrels die met water worden gemixt in plaats van melk. Dat geeft na bereiding een frisse licht zure drank en wordt door de darmen vaak iets beter verdragen als melkkefir. Zeker door mensen die niet zo goed tegen zuivel kunnen. In beide gevallen zijn het korrels die bestaan uit een tiental gisten en goede bacteriesoorten. Ze gebruiken suikers om zichzelf te vermeerderen en koolzuurgas te produceren. De bacterie produceert een zuur die het gist nodig heeft en daardoor de bacteriën weer beschermen tegen andere schadelijke micro-organismen. Er ontstaat dus een symbiose (samenlevingsvorm die voor iedereen gunstig is). Hierdoor is de kefir ook niet zo gevoelig voor slechte bacteriën, is daardoor lang houdbaar en kan wel tegen een stootje. Eigenlijk ben je een drank aan het fermenteren met behulp van de korrels.

Het regelmatig drinken van kefir kan maagzweren helpen voorkomen volgens onderzoek. Daarnaast kan het helpen bij diverse aandoeningen aan de spijsvertering, helpt het de stoelgang, helpt het bij hoge bloeddruk, verbeterd het de vertering van zetmeel en suiker, helpt het bij candida, huidaandoeningen en werkt het als natuurlijke probiotica om een verstoorde darmbalans weer in balans te krijgen. Omdat de drank vaak wel een vorm van suiker bevat, is deze minder geschikt voor diabetici. Ook is er na bereiding alcohol ontstaan (meestal zo’n 0,2%). Kefirdrank zit vol met vitamines, mineralen en aminozuren.

Je kan de drank op allerlei manieren maken, zodat je zelf kunt uitzoeken wat jij een lekkere combinatie vindt. Ook kan je zelf de hoeveelheid suiker bepalen in je drank. Ik heb ook een suikervrije versie gemaakt met alleen gedroogd fruit als suikerbron voor de kefir. Voor 1 liter waterkefir drank heb je het volgende nodig:

  • 1 liter (bron)water
  • Ongeveer 100 gr. waterkefir korrels
  • Naar smaak 30-80 gram biologische suiker, ahornsiroop of diksap. Geen honing gebruiken, want deze gaat de strijd aan met de korrels. Stevia is ook geen voeding voor kefir. Je kan dit ook weglaten als je minder suiker wil gebruiken.
  • 2-3 gedroogde vijgen of gedroogde abrikozen of gedroogde dadels. Als je geen suiker gebruikt, dan het gedroogde fruit vermeerderen naar 6-7 stuks. Het fruitsuiker zal zich niet vermengen met het water, maar de kefir zal dit wel gebruiken als voeding.
  • ½ of hele biologische citroen in stukjes erbij doen (ook optioneel).

Doe alles in een ruime weckpot en als je suiker gebruikt, roer het voorzichtig om de suiker wat op te lossen. Sluit de weckpot (of pot/ fles met deksel) af en zet weg op kamertemperatuur. Hoe warmer de plek, hoe sneller de groei van kefir. Niet direct in de zon zetten. Als je minder koolzuur wil, sluit je de pot minder goed af, zodat het gas kan ontsnappen. Let er wel op dat er geen stof of vuil in de pot kan komen. Laat dit 2 dagen staan (soms voorzichtig doorroeren). Na 2 dagen kan je alles zeven en het gedroogde fruit weg gooien (je kan de citroen nog een beetje uitknijpen in je sap). Spoel de korrels af met water en bewaar ze in een schoon bakje met water en wat suiker of gedroogd fruit. Hoe koeler je ze bewaart, hoe langzamer ze zich vermeerderen. Als je ze langere tijd niet gebruikt, dan regelmatig het water verversen (1x per week) en nieuw fruit of suiker toevoegen. Anders gaan de korrels dood. Als je de korrels in de koelkast bewaard, haal ze dan een tijd uit de koelkast voordat je ze weer gebruikt. De kefirdrank kan een tijdje in de koelkast bewaard worden.

Nog wat belangrijke spelregels. Gebruik altijd schone potten en flessen. Dat geldt ook voor de lepels etc. die gebruikt worden. Gebruik geen metaal, maar plastic of hout. Ook voor de zeef erg belangrijk. Gebruik geen schoonmaakmiddelen en stel de korrels niet bloot aan een temperatuur onder 0 of boven 40 graden. Tot slot, duw niet op de korrels en maak ze niet stuk. Ga er heel voorzichtig mee om. Gebruik je zowel water- als melkkefir, gebruik dan voor beide andere hulpmiddelen zodat er geen kruisbesmetting plaats kan vinden. De kwaliteit van de korrels kan wel verschillen. Als je de korrels goed behandelt, zouden ze gemiddeld in 2-4 dagen moeten verdubbelen in gewicht. Als dat minder is, dan kan het zijn dat de kwaliteit ook minder is. Als ze gaan stinken of niet meer lekker smaken dan is de kwaliteit niet meer voldoende. Dat geldt ook als ze doffer worden. Water met veel chloor- of fluorwaarde kan de korrels ook negatief beïnvloeden.

Succes met de bereiding. Het kost je weinig tijd en moeite en als je het ideale recept voor jezelf en je gezin hebt gevonden, ben je op een eenvoudige manier erg gezond bezig. Dagelijks een glas kefirdrank is een weldaad voor vooral je darmen en je huid.

07/01/2019