Weet wat je eet: Bijvoorbeeld kant en klare kipsalade

Veel producten smaken prima en zijn lekker makkelijk klaar en neergezet. Maar hoeveel mensen weten eigenlijk wat ze dan precies eten? Wie heeft de tijd om dat eens uit te pluizen? Ik heb dat voor jullie gedaan met een Johma kipsalade als voorbeeld. Veel op tafel tijdens feestjes, maar soms ook gewoon op de boterham. Wil je weten wat je dan in je mond stopt? Lees dan verder…

Wat staat er op het etiket van een kipsalade:

32% gekookt en gebraden kippenvlees (87% kippenvlees Beter Leven 1 ster, water, zout, zetmeel, specerijen [selderij], suiker, kruiden, rijstebloem, glucosestroop, natuurlijk aroma), koolzaadolie, water, suiker, natuurazijn, eigeel, peterselie, majoraan, ui, gemodificeerd zetmeel, zout, specerijen (mosterd, selderij), duurzame palmolie, natuurlijke aroma's (selderij), tarwebloem, conserveermiddelen (kaliumsorbaat, natriumbenzoaat), voedingszuur (melkzuur), verdikkingsmiddelen (guarpitmeel, xanthaangom), kleurstoffen (curcumine, luteïne), gistpoeder, rijstebloem.

Enkele ingrediënten toegelicht:

  • In een bakje kipsalade zit minder dan de helft kip (32%). De rest zijn aanvullingen voor smaak, houdbaarheid, glans, bederven etc.
  • Er zit vrij veel suiker en zout in een dergelijke salade (zie 2x suiker en glucosestroop).
  • Kaliumsorbaat (E202) is een synthetisch/ chemisch conserveermiddel tegen schimmels en gisten. Hierdoor wordt het product een stuk langer houdbaar. Het staat echter al lange tijd ter discussie en kan medische klachten geven zoals astma, netelroos, darmstoornissen etc.
  • Natriumbenzoaat (E211) is ook een chemisch conserveermiddel. Het wordt bijvoorbeeld ook in de auto industrie gebruikt om roest tegen te gaan. Het kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen als slapeloosheid, darmstoornis, gedragsstoornis, bloed beschadigen en kan kankerverwekkend zijn.
  • Guarpitmeel (E412) is een verdikkingsmiddel/ vulstof en bij grotere hoeveelheden kan dit leiden tot misselijkheid, allergie op de huid en verminderde opname van vitamines en mineralen. Het wordt ook gebruikt in de tabaksindustrie. Nu zit er in dit product geen grote hoeveelheid, maar hoeveel producten waar dit nog meer in zit eet je eigenlijk. Zo kan een beetje per keer toch steeds meer als geheel worden.
  • Xanthaangom (E415) is een verdikkingsmiddel en emulgator (bindt stoffen aan elkaar). Het is een koolhydraat wat je lichaam niet af kan breken en dus zal uitscheiden. Het absorbeert vocht in je spijsvertering en vertraagd deze. Het wordt ook gebruikt in de verfindustrie en in bijvoorbeeld behanglijm. Het kan spijsverteringsproblemen geven, maar kan ook werken als probiotica en goede bacteriën afgeven aan je darmen. Er moet nog meer onderzoek verricht worden.
  • Luteïne (E161b) is een gele natuurlijke kleurstof. Het komt voor in veel planten, maar wordt meestal gehaald uit gras, wier, brandnetel of Afrikaantjes (plant). Worden wat gezondheidsklachten als astma en allergie aan toegeschreven, maar is nog niet duidelijk.
  • Als je begaan bent met de natuur (niet perse slecht voor je gezondheid). In deze producten zit ‘duurzame’ palmolie. De productie hiervan is ontzettend slecht voor het milieu, want ‘duurzaam’ blijkt door corruptie toch niet duurzaam. Verder zit de salade in een plastic verpakking wat vaak weekmakers bevat en kleine deeltjes hiervan afgeeft aan voeding. Dat is niet fijn voor je lichaam en plastic is slecht voor het milieu.

Nu denk je misschien, ik eet nooit zo’n salade…. Dit is slechts een voorbeeld. Als je net zoals ik op een geïnteresseerde manier bezig bent met voeding en je gezondheid en je bent eens nieuwsgierig naar het uitpluizen van ingrediënten van iets kant en klaars wat je wel (af en toe) eet. Ga het eens na voor jezelf. Alle ingrediënten zijn wel terug te vinden via internet. Wat stop jij allemaal ongemerkt in je mond, wat je er liever niet in wil hebben?

Wil je een beter alternatief?

Zelf een kipsalade maken van gebraden kip in stukjes met wat goede mayonaise en naar keuze toevoegen bleekselderij, walnoten, augurk, avocado, paprika, peterselie, appel of mandarijn. Wat kruiden naar keus….heerlijk en best een paar dagen houdbaar in de koelkast.

01/02/2019