Zelf appelazijn maken

Appelazijn is goed voor vele dingen. Je kan het uiteraard gebruiken bij het koken, maar daarnaast heeft het vele gezondheidsvoordelen. Wist je dat je dit heel eenvoudig zelf kan maken? Leuk om te doen en goed om te gebruiken. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

Appelazijn heeft naast kookeigenschappen ook gezondheid bevorderende eigenschappen en werkt vooral goed tegen bacteriën en andere indringers. Voor in de keuken kan je het gebruiken als dressing over een salade of als drankje door 1 EL te mengen met water. Het kan ook prima gebruikt worden als schoonmaakmiddel in huis. Bijvoorbeeld om de ramen, toilet of spiegels te wassen (1/2 kopje azijn en 1 kopje water). Je kan het ook als deodorant gebruiken door een beetje azijn onder je oksel te deppen. Dat gaat de geur van bacteriën tegen. Ik heb het ook lange tijd gebruikt als natuurlijke haarverzachter. Het werkt prima. Giet na het wassen 1 EL azijn in een grote kop en vul dit af met water. Doe dit in je natte haar en laat even intrekken. Spoel daarna uit en je hebt heerlijk zacht haar. Als het droog is ruik je niets meer van de azijn lucht en het geeft een mooie glans. Want ook werken met natuurlijke producten in je huis en op jouw huid (en dus minder afvalstoffen die je moet verwerken) werkt weerstand verhogend.

Ik heb al eens het recept gegeven voor het maken van je eigen antibiotica. Het basis ingrediënt hiervoor is appelazijn. Maar je kan ook deppen met deze azijn op een steek van een dier of prik van een brandnetel om snel de pijn weg te nemen. Het is dus een prima natuurlijk EHBO middel. Het drinken (1 TL met water) kan je helpen om jouw lichaam te ontgiften en reinigen. Meerdere bronnen geven aan dat het ook kan helpen bij gewicht verliezen. Ik heb dit zelf nog niet getest, maar ga dat wel uitproberen. Uiteraard is dat puur ondersteunend en niet het middel om gewicht te verliezen. Daar is veel meer voor nodig. Het kan ook helpen bij te hoge bloeddruk om deze te verlagen. Uiteraard geldt voor alle gezondheidstips dat het ondersteunend werkt en er vaak meer nodig is om de klacht te verhelpen. Kom dus gerust langs voor een consult.

Je kan bij keelklachten (ontsteking, aften etc.) een glas klaarmaken (1 EL met 250 ml water) en in de keel gorgelen. Poets daarna je tanden of spoel na met water om je tanden te beschermen en herhaal dit tot klachten afnemen. Het schijnt ook te helpen om ouderdomsvlekken of acne te verminderen. Doe voor het slapengaan wat van de azijn op een watje en dep de plekken hiermee in. Ga dan slapen om het te laten intrekken. Herhaal dit dagelijks gedurende enkele weken. Dat geldt ook voor kalknagels en (steel)wratten.

Kortom vele (gezondheids-)voordelen, maar hoe maak je het. Heel eenvoudig. Het is het fermentatieproces, wat juist de gezonde eigenschappen geeft. Neem een schone grote pot en kook een ruime hoeveelheid water. Vul de pot tot net onder de rand met gewassen appelstukken. Neem gerust de schil en het klokhuis mee. Biologische appels hebben de voorkeur. Voeg daarna het afgekoelde gekookte water toe tot de appels onder staan. Ze mogen niet boven komen drijven, dus leg desnoods iets zwaars erop. Bijvoorbeeld een klein schaaltje). Bindt dan een katoenen doek over de opening tegen beestjes en zet de pot weg in een schuur of koelere plek in huis. Niet in de directe zon, maar ook niet te donker. Na 2-4 weken is de azijn klaar. Zeef alles en vang het vocht op. Als er een witte laag op ligt, kan je deze verwijderen met een zeef. Doe dit in een schone fles en bewaar in de kast.

05/03/2020