Zuur-base

Ik heb in de afgelopen nieuwsbrieven alle basis voedingsstoffen beschreven zoals eiwitten, vet, koolhydraten etc. Nu is het tijd voor een stapje dieper in de wereld van voedende en gezonde voeding. De zuur-base verhouding is belangrijk en kan bij een juiste verhouding en verwerking in je lichaam veel klachten voorkomen. Wil je hier meer van weten? Lees dan verder…

In het Nederlandse eetpatroon zit veel verzurende voeding en eten we vaak te weinig groente en fruit gedurende de dag, wat basische voeding is. 200 gram groente (de aanbevolen hoeveelheid) is namelijk erg veel om alleen bij het avondeten te eten. Veel mensen halen dit niet. In een gezond lichaam kan je lichaam deze balans herstellen en het teveel aan zuren via de urine, huid en longen uitscheiden. Maar als de uitscheidingsorganen in disbalans komen, dan krijgt het lichaam het steeds zwaarder en kunnen de zuren in het lichaam blijven hangen, Het bloed brengt het teveel aan zuren naar spieren, pezen, bindweefsel en gewrichten. Dat kan klachten geven van o.a. vermoeidheid, huidproblemen, hoofdpijn tot spier- en gewrichtsklachten en reumatische klachten.

De samenstelling van voeding bepaalt of dit verzurend is of basisch. Niet de smaak. Zo geeft citroen na vertering toch een base overschot in je lichaam. Maar ook het kauwen van voeding en de hoeveelheden is bepalend. Fruit dat bijvoorbeeld slecht gekauwd wordt kan gaan gisten in de maag en dan verzuring geven, terwijl het basische voeding is. Let wel, verzurende voeding is niet slecht. Veel belangrijke voedingsmiddelen zijn verzurend, maar heeft je lichaam wel nodig. Het gaat om de verhoudingen en balans in je lichaam en de werking van je uitscheidingsorganen. Eet bijvoorbeeld bij verzurende voeding ook basische voeding (20% verzurend en 80% basisch). Het liefst bij elke maaltijd van de dag. En drink veel water. Dat helpt bij de uitscheiding van overtollige zuren.

Voeding die verzurend is: Vlees, vis, kip, ei, suiker, soja (producten), peulvruchten, granen, kaas.

Voeding die redelijk neutraal is: kwark, noten, olie, roomboter en zaden

Voeding die basisch is: Vloeibare zuivel producten, groente, fruit en aardappel.

Wat helpt bij het ontzuren van je lichaam is o.a. meer basische voeding dan verzurende voeding eten bij elke maaltijd, goed kauwen en in speekselen, veel water of kruidenthee drinken. Koffie/ zwarte thee/ frisdrank/ cacao/ alcohol zo veel mogelijk vermijden (deze remmen de reiniging). Om aan minimaal 200 gram groente te komen kan je groente bij je ontbijt en lunch nemen in de vorm van rauwkost (alleen fijn bij sterke darmen), zelfgemaakte groentesoep, omelet met groente, zelfgemaakte groentespread etc. Wat ook helpt is groente stomen of roerbakken i.p.v. koken. Bij het afgieten gaan er namelijk base verloren in het kookwater. Eet geen fruit vlak na de maaltijd. Dan is de kans groot dat het gaat gisten in de maag omdat het andere voedsel laat wordt doorgelaten. Beter is als tussendoortje of minimaal een uur na de maaltijd en dan bedoel ik geen vruchtensap.

Een goede darmflora is essentieel om het evenwicht te bewaren. Eet dus o.a. voldoende vezels. Beweeg dagelijks minimaal een half uur, zodat je longen aan de slag kunnen om zuren uit te ademen. Ontzuring via de huid kan door droogborstelen (beschrijving bij mij op te vragen), wisseldouches (warm-koud) of sauna. Ook belangrijk is de verontreiniging van buitenaf te beperken. Aan de luchtkwaliteit is weinig te doen, maar kijk eens naar je verzorgingsproducten, voedsel met E-nummers etc. Zij verstoren ook het evenwicht in je lichaam en hier kun je wel zelf iets aan doen.

Wil je weten of je lichaam verzuurd is, of heb je klachten die hieraan gelinkt kunnen worden? Er zijn zuur-base test strips te koop die je in je urine moet houden. Je kan deze ook bij mij ophalen. Je kan eventueel bij mij ook een checklist/ test opvragen. Daarnaast kan ik met een irisanalyse ook zien of er verzuring zichtbaar is in het oog. Genoeg mogelijkheden om voor jezelf de check te doen en je gezondheid onder de loep te nemen om klachten aan te pakken of toekomstige klachten te voorkomen.

09/01/2018