Meer dan alleen een bloem of plant: de Paardenkastanje

Ik zet steeds een kruid centraal wat ik binnen de natuurgeneeskunde inzet als onderdeel van een behandeling. Hierbij wel de kanttekening dat ik niet symptomatisch werk, wat betekent dat ik het genoemde kruid nooit alleen op de specifieke werking inzet maar altijd in combinatie vanuit een gedegen natuurgeneeskundige anamnese en behandeling. Deze keer staat De paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) centraal. Lees meer…

Zoals in de eerste column aangegeven is deze kastanje niet eetbaar, maar als tinctuur kent deze kastanje veel gezonde werkingen. Het is vooral een kruid wat goed werkt voor het herstel van bloedvaten en de bloedcirculatie in je lichaam. Door deze verbeterde doorbloeding werkt het kruid ook op het herstellen van spierweefsel. Je kan dit kruid inzetten bij chronische vaataandoeningen zoals bijvoorbeeld spataderen, aambeien, zwellingen na operatie of trauma, open been, aderontsteking, etalagebenen en/of de ziekte van Raynaud.

Je kan dit innemen als tinctuur of de tinctuur verwerken in een basiszalf (eventueel zelf gemaakt) en voor uitwendig gebruik gebruiken door dit bijvoorbeeld op je benen te smeren bij spataderen. Beide toepassingen (inwendig en uitwendig) zijn nog beter vanwege een dubbele werking. Er zijn ook kant en klare zalven te koop waar de kastanje voor de hierboven besproken doeleinden als ingrediënt is toegevoegd. Bijvoorbeeld als zalf voor spataderen, maar deze zalven bevatten ook veel onnatuurlijke toevoegingen en vaak is het nog de vraag welke kwaliteit kastanje tinctuur is gebruikt. Ik ben altijd een voorstander van zelf maken in dit soort gevallen. Indien gewenst kan ik je hierbij helpen.