Meer dan een plant: Paardebloem

Ik zet steeds een kruid centraal wat ik binnen de natuurgeneeskunde inzet als onderdeel van een behandeling. Hierbij wel de kanttekening dat ik niet symptomatisch werk wat betekent dat ik het genoemde kruid nooit alleen op de specifieke werking inzet maar altijd in combinatie vanuit een gedegen natuurgeneeskundige anamnese en behandeling. Deze keer staat de paardenbloem (Taraxacum officinalis) centraal.

Read more

Natuurlijke tips bij koorts

De griepepidemie is geweest en hier hoort vaak koorts bij. Veel mensen hebben de neiging om koorts te onderdrukken met aspirine omdat koorts lastig en vervelend is. Maar je lichaam maakt niet voor niets koorts aan. Het is een poging van je lichaam om infectie te bestrijden en reiniging van je lichaam te stimuleren. Het slikken van bijvoorbeeld aspirine stopt dit proces juist. Een averechtse werking dus. Zonde, want koorts is nuttig en dwingt je tevens om de nodige rust te nemen om te herstellen. Echter bij hoge koorts (> 40 graden) is het belangrijk om de piek ervan af te halen en de warmte in je lichaam in balans te brengen. Hoe doe je dat?

Read more

Suikers

De één houdt ervan, de ander haat het. Suiker is hoe dan ook vaak een bron van discussie of gesprek. De consumentenbond heeft 50 officiële benamingen op etiketten gevonden voor de zogenaamde ‘snelle’ suikers die de voedingsmiddelenindustrie in heel veel voorgeproduceerde voeding stopt. Als je al etiketten leest, dan wordt de suiker goed verstopt onder vage begrippen. Ben je nieuwsgierig geworden wat goede en slechtere suikers zijn, waar verborgen suikers in zitten, een tip bij etiketten lezen en een leuk recept voor een gezondere variant? Lees dan verder.

Read more

Levensstijl geneeskunde

Wat natuurgeneeskundigen en andere alternatieve geneeskundige therapeuten al vele jaren weten omdat ze holistisch werken (gericht op de mens al geheel) en heel hard riepen is nu ook eindelijk doorgedrongen tot de medische wetenschap. “Een gezonde levensstijl is een zeer belangrijke manier van genezing voor vele ziektes”. Dit klinkt logisch en eigenlijk weet iedereen dit, maar toch is dit een hele belangrijke doorbraak in de reguliere geneeskunde. Waarom?

Read more

Gezondheidszorg versus Industrie

De reguliere gezondheidszorg en de farmaceutische industrie blijven elkaar in een houdgreep houden. Zo is er de laatste tijd veel nieuws over antibiotica. Er worden steeds meer bacteriën resistent tegen antibiotica, dus gaan artsen het minder snel voorschrijven om dit probleem te verminderen. Hierdoor wordt het voor de farmaceutische industrie economisch minder interessant om antibiotica te ontwikkelen of in voorraad te hebben en daardoor wordt het steeds schaarser en ontstaan er tekorten. Een vreemde ontwikkeling dus.

Read more

Natuurlijke tips bij EHBO

Bij een EHBO kit of eerste hulp bij klachten denk je al snel aan de standaard producten zoals jodium, pleisters, pillen etc. Maar vanuit de natuur kun je al veel gebruiken bij eerste hulp. Vaak heb je het zelfs gewoon thuis in je keuken of tuin staan en dus zo bij de hand. Lees hier wat je kunt doen bij een splinter.

Read more

Je oog als diagnosemiddel

Iriscopie is een diagnose methode om via de iris van het oog te bekijken wat er aan de hand is in het lichaam en of er sprake is van verstoringen in het lichaam. De iris is namelijk een kaart van het lichaam en de lichaamsprocessen en laat zien hoe het gesteld is met organen zoals je spijsvertering, lever etc. In Amerika en Duitsland wordt deze methode zelfs door reguliere artsen toegepast. 

Read more

Meer dan een mooie plant

Ik zet steeds een kruid centraal wat ik binnen de natuurgeneeskunde inzet als onderdeel van een behandeling. Hierbij wel de kanttekening dat ik niet symptomatisch werk wat betekent  dat ik het genoemde kruid nooit alleen op de specifieke werking inzet maar altijd in combinatie vanuit een gedegen natuurgeneeskundige behandeling. Deze keer de ui (Allium cepa) centraal.

Read more