1e hulp bij luizen

Luizen

Iedereen die kinderen heeft vreest ze. LUIZEN!! Als er luizen gevonden zijn, worden er vaak agressieve shampoos en lotions gebruikt om ze te doden. De hoofdhuid neemt dit op in het lichaam en je krijgt stoffen binnen die je liever niet binnen krijgt. Als je benieuwd bent naar een meer natuurlijk alternatief, lees dan verder.

Een luis leeft ongeveer een maand (met voeding) en legt 6-8 eitjes per dag (neten). Ze zitten vaak op warme donkere plekjes op het hoofd. Na 7-9 dagen komen de neten uit en gaan ook eitjes leggen. Luizen springen niet, maar lopen van de een naar de ander via kussens, jassen, hoofden tegen elkaar etc. Het natuurlijke alternatief voor de agressieve shampoo en lotion moet net zo lang gebruikt worden tot alle luizen én neten verdwenen zijn. Om de drie dagen de therapie toepassen is ideaal. Verder jassen, kussens, beddengoed etc. in de was (60 graden) en/of spullen minimaal 10 dagen in een afgesloten zak bewaren. Zonder voeding gaan de luizen dood. Verder stoelen, kleden, banken etc. goed stofzuigen. Alles op dezelfde dag om voortplanting te voorkomen.

Het natuurlijke alternatief: voeg 20-60 druppels lavendel etherische olie toe aan PH neutrale shampoo (2-3 druppels per 5 ml shampoo = 1 wasbeurt). In plaats van lavendel kan je ook tea treeolie gebruiken. Laat de shampoo na inmasseren 10 minuten in nat haar zitten en spoel dan uit. Dezelfde druppels kan je toevoegen aan neutrale conditioner als je dat gebruikt en na de shampoo beurt gebruiken. Laat het niet in de ogen komen! Maak tevens een hoofdolie van 5 ml etherische lavendelolie of tea treeolie, 25 ml wodka en 75 ml water. Goed mengen en de hoofdhuid hier helemaal mee inmasseren voor het slapengaan. Was in de ochtend opnieuw het haar met de hiervoor genoemde shampoo/conditioner. Herhaal dit proces elke 3 dagen tot de luizen en neten weg zijn. Dat check je door elke dag met een luizenkam het haar te kammen en de neten eruit te kammen. Preventief is veel en regelmatig knoflook eten een goede tip om besmetting met luizen te voorkomen.