Vetten

Vetten

Veel mensen die zichzelf te zwaar vinden en gewicht willen verliezen doen dit door vetten zo veel mogelijk te vermijden. Het slechte imago van vet helpt daar ook niet bij want, komt cholesterol ook niet door te veel vet? Toch zijn er ‘gezonde’ vetten die je lichaam echt nodig heeft. Nieuwsgierig? Lees meer….

Je lichaam heeft vet nodig als energiebron en om vetoplosbare vitamines zoals A, D, E en K te vervoeren, voor een vol gevoel en voor een goede stoelgang en huid. Verder beschermt vet ons weefsel en organen. De verwarring over vet ontstaat doordat er verschillende vetten zijn. Er zijn veel termen die vetten aangeven op producten. De meest voorkomende namen zijn verzadigde vetten (volle melk, slagroom, vette kaas, palmvet, kokos, vet vlees, roomboter etc.), enkelvoudige onverzadigde vetten (olijven, plantaardige olie (olijfolie, koolzaadolie, zonnebloem olie, avocado, ei, noten) en meervoudige onverzadigde vetten (zaden, vette vis, lijnzaadolie, sesam). Je wil in je voeding de verzadigde verzuren zoveel mogelijk beperken (maar kokos(olie) en roomboter is nog wel een goede optie) en daarnaast meer onverzadigde vetzuren gaan nuttigen.

De meervoudige onverzadigde vetten bevatten 2 essentiële vetzuren waar je lichaam niet zonder kan en die je lichaam niet zelf kan maken. Deze zijn nodig voor de cellen, opbouw van hersenweefsel, onze ogen en vorming van hormonen die weer o.a. de stofwisseling regelen, bloeddruk goed houden, helpen bij bloedstolling en je afweer/ immuunsysteem. Het ene vetzuur (linolzuur) hoort bij de familie van omega 6 vetzuren en het andere (alfa-linoleenzuur) hoort bij de familie van omega 3 vetzuren. Beide families moeten in een goede verhouding opgenomen worden in ons lichaam voor een goede gezondheid. Door de bereidingswijze van de voedingsindustrie is er steeds meer een tekort ontstaan van de omega 3 familie. De grootste bron van omega 3 zit in lijnzaadolie die koud genuttigd moet worden om te werken. Ook in vette vis zat oorspronkelijk omega 3 (EPA en DHA visvetzuren), maar door de huidige visvangst in vervuilde zeeën en vooral de kweekvis is dit steeds meer de vraag. Dagelijks een eetlepel biologische lijnzaadolie nemen voor de broodnodige omega 3 is zeer aan te bevelen. Het kan ook door pap, yoghurt of salade gemengd worden.

Een speciale vermelding voor (plantaardige) margarine en halvarine. Veel mensen gebruiken dit op brood of voor het bakken van vlees. Echter door de productie blijven er vooral verzadigde vetten (regelmatig ook transvetten) over omdat het harder gemaakt moet worden. Daarnaast verdwijnen alle eiwitten, vitaminen en mineralen uit de olie die wordt gebruikt. De basiskleur is dan grijs. Dit ziet er niet smakelijk uit en is niet lekker, dus worden er kleur,- geur,- en smaakstoffen toegevoegd om het beter eetbaar en mooier voor het oog te maken. Ook wordt het lang houdbaar gemaakt met toevoegingen. Tot slot worden er synthetische vitamines aan toegevoegd om het gezond te doen lijken. Ga maar na waarom dergelijke boter nooit schimmelt, stinkt of gaat rotten. Dat zegt al genoeg. Er zijn margarines die cholesterol verlagend werken door toevoegingen, maar je lichaam heeft een te hoog cholesterol met een reden. Dergelijke boter pakt deze reden niet aan en daarmee belemmer je het natuurlijke lichamelijke proces. Daarnaast gebruiken andere gezinsleden vaak dezelfde boter zonder cholesterol klachten en dit kan schadelijke effecten geven. Gezondere alternatieven op brood zijn: biologische roomboter (natuurproduct met vitamines en mineralen nog aanwezig en vetten die je lichaam kan verwerken), biologische kokosolie (idem als roomboter en op kamertemperatuur smeerbaar), gewoon geen boter gebruiken (en een EL lijnzaadolie nemen) of bijvoorbeeld een zelfgemaakte groentespread of humus. Ook voor bakken en braden kan beter een plantaardige olie gebruikt worden die verhit mag worden. Voor alles geldt met gezonde mate. Het voedingscentrum is het niet eens met deze visie, maar natuurgeneeskundigen, natuurartsen etc. wel

In de volgende nieuwsbrief meer informatie over cholesterol. Wil je hier meer over weten of heb je nog vragen? Neem gerust contact met me op.