Schropfen/ cupping

Meer over Schröpfen/ cupping

Schröpfen is een hele oude methode van genezing. Rond 3000 v Chr. werd er al mee gewerkt. Schröpfen/cupping kan voor diverse fysieke/ lichamelijke klachten ingezet worden en wordt in de Chinese geneeskunde erg veel gebruikt als reguliere zorg. Lees verder…

Schröpfen wordt toegepast door glazen bollen op de huid (vooral de rug/nek) te plaatsen en deze vacuüm te zuigen op de huid. Afhankelijk van de doorbloeding in dat gebied en de duur van de plaatsing kan dit een rode of blauwe plek achterlaten, maar die is meestal binnen 1-2 dagen weggetrokken en doet geen pijn. Het wordt ook steeds populairder onder top sporters. Misschien herinner je nog de zwemmer Michael Phelps die op de Olympische spelen zijn ronde blauwe plekken liet zien. Schröpfen of cupping verbetert namelijk de doorbloeding in het lichaam, waardoor ook spieren sneller herstellen. Als dat verbetert, worden afvalstoffen sneller afgevoerd uit het lichaam in plaats van gaan ophopen in vet- en bindweefsel. Dat kan allerlei klachten verbeteren of voorkomen. Het maakt ook het bindweefsel losser dat vaak verkleeft zit onder de huid. Dit zorgt voor een betere conditie van het bindweefsel en ook daardoor worden afvalstoffen beter afgevoerd.

Schröpfen/ cupping kan op 1 plek geplaatst worden op de rug en daar een tijdje blijven staan. De rug kent vele reflexgebieden die gekoppeld worden aan de organen in je lichaam. Zo kent bijvoorbeeld de long een reflexgebied op de rug. Als je op die plek een schröpfenkop plaatst, wordt er bloed naar die plek toe getrokken, waardoor er meer energie naartoe gaat. Zo stimuleer je indirect het longgebied en is het mogelijk dat klachten in dat gebied afnemen. Masseren met een schröpfenkop kan ook. Dan wordt de kop over de hele rug en nek verplaatst, het bindweefsel losmaakt en over de hele rug de doorbloeding verbetert. Je voelt dan een zuigend/ trekkend gevoel op de rug. Je kan ook nog de billen en benen meenemen in de massage om bijvoorbeeld cellulitis te verminderen en klachten in de billen/ benen aanpakken.

Deze therapie zet ik in bij spier- en gewrichtsklachten, rug-/nekpijn, hoofdpijn/ migraine, pijnklachten, verkoudheid en/of griepklachten, buik-/ darmklachten, stressklachten etc. Wil je hier meer over weten, kijk dan op mijn website of kom langs voor een afspraak.