1e hulp bij brandwonden

Verbranding is een beschadiging van je huidweefsel. Door de hoge temperatuur gaat de verbranding nog lange tijd door. Ook als de directe hittebron en aanleiding voor de verbranding al lang weg is. Vandaar dat het koelen van het verbrande gebied en er omheen zo belangrijk is om de temperatuur van het weefsel te laten dalen en zo de verbranding te stoppen. Dat is altijd de eerste stap. Wil je weten wat je nog meer kunt doen? Lees verder…

Het beste is zacht stromend koel-lauw water (niet ijskoud) op het hele gebied voor minimaal 30 minuten. Als er kleding over de wond heen gekleefd zit, niet los trekken of uit doen. Dat kan de huid verder beschadigen. Gewoon over de kleding heen koelen. Bij grote brandwonden altijd de arts waarschuwen. Als er blaren ontstaan, deze altijd heel houden.

Als de huid open is, bestaat er een grote kans op infectie. Dus na het koelen heeft elke 1e graad (rode huid) of 2e graad (blaarvorming en pijn) brandwond verzorging nodig. Voor hogere graad brandwonden altijd een arts naar laten kijken. Wat je kan doen is een aftreksel van een plant (tinctuur, te koop bij diverse online bedrijven) van Calendula of Hypericum verdunnen in koud water en hier een koud compres van maken wat je over de verbranding heen legt. Dit regelmatig vernieuwen. Daarna de plek insmeren met Calendula zalf (niet in een open wond, maar dan er omheen) of Hypericum olie. Wat ook helpt is pure lavendelolie of tea tree olie op de brandwond druppelen. Dit werkt verkoelend en helpt tegen bacteriën. Ook Aloë Vera gel is goed voor de huidverzorging. Heb je weinig voorhanden, dan kan je ook biologische honing op de plek smeren. Brandwondencentra gebruiken deze methode ook. Tot slot kan je groene leempasta maken met wat druppels lavendelolie en dit op een koude doek/compres smeren wat je op het aangedane gebied legt. Leem haalt ook de hitte uit de wond en werkt wondhelend. Dit kan je enkele keren vervangen of enkele dagen herhalen. Brandwonden onttrekken vocht uit het lichaam, dus zorg ook altijd voor voldoende drinken om uitdroging te voorkomen.