Kurkuma

Ik zet steeds een kruid centraal wat ik binnen de natuurgeneeskunde inzet als onderdeel van een behandeling. Hierbij wel de kanttekening dat ik niet symptomatisch werk wat betekent dat ik het genoemde kruid nooit alleen op de specifieke werking inzet maar altijd in combinatie vanuit een gedegen natuurgeneeskundige anamnese en behandeling. Deze keer staat Kurkuma/ geelwortel (Curcuma xanthorrhiza) centraal. Lees meer…

Kurkuma is reinigend voor de lever en gal (alleen gebruiken als reiniging bij een sterke lever). Het helpt bij spijsverteringsklachten en bij klachten aan de galblaas zoals galstenen en ontsteking van de galwand of galwegen. Als er sprake is van verstopping van de galwegen, dan ook een arts naar laten kijken. Om de gal goed te laten stromen is het belangrijk om bij elke maaltijd een vetbron te eten, voldoende te bewegen en boosheid niet inhouden of wegstoppen, maar figuurlijk ‘je gal blijven spuwen’.

Een oude Ayurvedische drank die van Kurkuma wordt gemaakt is ‘gouden melk’. Je drinkt het in de ochtend op een nuchtere maag of in de avond vlak voor het slapen gaan. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen en bevat antioxidanten die ziekteverwekkers bestrijden. Daarnaast kan het de bloedcirculatie verbeteren en slijm losmaken. Het werkt ook bij gewrichts- en spierpijn en is goed voor de spijsvertering. Het helpt ook bij huidproblemen en bevorderd de gezondheid van de hersenen en het geheugen. Kortom…. vele goede eigenschappen en makkelijk te bereiden en bewaren.

Recept warme gouden melk:

Je begint met het maken van een basis gouden pasta, waar je later de melk mee bereidt.

4 EL biologische Kurkuma poeder (let op: alleen het soort gemaakt van de kurkuma ‘longa’ wortel)

200 ml (bron)water

3 TL gemalen zwarte biologische peper (de peper versterkt de werking van de kurkuma)

3 EL biologische kokosolie

Verwarm het water, peper en kurkuma tot het een pasta wordt. Blijf dan 7-10 minuten doorroeren op lage temperatuur. Als het te droog wordt, wat extra water toevoegen. Haal alles dan van het vuur en voeg de kokosolie toe. Goed doorroeren. Doe alles in een glazen potje in de koelkast. Dit kan je zo’n 4 weken bewaren.

Als je de melk wil maken:

Neem 1 flinke TL van de hierboven gemaakte gouden pasta en mix dit met 200 ml amandel-/ rijst-/ of kokosmelk. Verwarm alles zacht op in een pannetje. Voeg als het warm genoeg en van het vuur af is, naar smaak eventueel een beetje vanillepoeder, honing, gember, kardemom of een beetje kaneel toe. Kijk maar wat je lekker vindt. Lekker warm opdrinken. Goede vervanger van koffie.

LET OP: Bij gebruik van de verse wortel, maar ook het poeder maakt handen, kommen etc. geel. Niet gebruiken als je bloedverdunners slikt.