Gesprongen/ droge lippen

De winter komt er aan en dan is er een grote groep mensen die last krijgt van droge, schrale en zelfs gesprongen lippen. Dit is een naar gevoel en kan zelfs behoorlijk pijnlijk zijn. Vaak wordt er gesmeerd met een kant en klare lipbalsem, maar onderzoek heeft aangetoond dat het merendeel van deze lipbalsems zoals labello en vaseline schadelijke stoffen bevatten. Wil je hier meer over weten en lezen hoe je eenvoudig zelf een lipbalsem maakt? Lees dan verder…

De lippen produceren van zichzelf geen vet of talg en verliezen wat sneller vocht door een dunnere huidlaag op de lippen. Er lopen wat kleine bloedvaten door de lippen, maar bij kou knijpen deze samen en worden de lippen droger. Ook hebben veel mensen de neiging om eventuele balsem op de lippen er ongemerkt snel vanaf te likken of happen en dan kan je weer overnieuw beginnen.

De Duitse en Belgische consumentenbond hebben tests gedaan met diverse lippenbalsems en in het merendeel van de balsems stoffen aangetroffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Het gaat om minerale oliën die gevaarlijke koolwaterstoffen bevatten. En wat je op je lippen smeert, of het nu gaat om lippenstift of een balsem komt je lichaam binnen. Lippenbalsems zijn populair en veel mensen gebruiken ze zelfs dagelijks. Diverse balsems bevatten ook stoffen die de lippen alleen maar verder uitdrogen en dus totaal niet helpen bij de klacht. Een betere oplossing is een natuurlijke lipbalsem aanschaffen, maar deze zijn een stuk duurder dan de standaard balsems van de drogist.

Wat te doen? Mijn advies, zelf maken. Leuk om te doen, goedkoop, eindeloze voorraad en op eigen behoefte af te stemmen. Schaf de volgende benodigdheden aan:

- 1 EL bijenwas of Candelillawax

- 1 EL cacaoboter of sheaboter

- 1 EL amandelolie of kokosolie

- een lege lipbalsemstick of een leuk potje/ doosje met deksel

Doe de ingrediënten in een pan en smelt au bain-marie op laag vuur. Giet het direct na smelten in de lege stick en laat deze hard worden in de koelkast. Dit is een jaar houdbaar. Let op dat de was direct na het afhalen van het vuur alweer hard wordt. Snelle actie is dus gewenst. Je kan hier naar wens een etherische olie aan toevoegen voor geur of geneeskrachtige werking of een ander soort olie (arganolie of jojoba olie) gebruiken als je dat liever wilt. Ga lekker experimenteren. De aanschaf is bij elkaar wat meer dan 1 lipbalsem uit de winkel, maar met deze aanschaf kan je zo’n 2 jaar balsems maken, dus is het uiteindelijk weer een stuk goedkoper en 100% natuurlijk en voedend voor de lippen.