Droogborstelen van de huid

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam en erg belangrijk voor het afvoeren van afvalstoffen. Om dit te stimuleren is droogborstelen een hele mooie en eenvoudige methode om niet alleen een gezondere, strakkere en glanzende huid te krijgen, maar ook van binnen allerlei processen op gang te brengen die je gezondheid ten goede komen. Wil je weten wat en hoe? Lees dan verder…

Je huid biedt bescherming tegen indringers van buiten af, houdt je warm of koel, houdt voldoende vocht vast in je lichaam, scheidt afvalstoffen uit etc. Kortom, je huid is een belangrijk orgaan. Dit orgaan kan vaak wel wat extra aandacht gebruiken naast het insmeren met een crème of olie. Droogborstelen is een hele oude techniek die diverse gezondheidsvoordelen biedt. Ik zet ze even voor je op een rijtje.

  • Droogborstelen stimuleert de lymfeklieren om afvalstoffen uit te scheiden. Lymfevocht wordt niet zoals bloed rondgepompt en kan wel wat hulp gebruiken om goed door te blijven stromen. Zo kan bijvoorbeeld een beugel of te strakke BH de lymfestroom rondom de borst flink afknellen en voor problemen zorgen in het borstgebied. Door o.a. in dat gebied, maar ook de rest van je lichaam te droogborstelen laat je de lymfe beter stromen, worden afvalstoffen beter afgevoerd en krijgt je immuunsysteem een boost.
  • Droogborstelen verbetert naast de lymfestroom de doorbloeding van je huid. Op deze manier kunnen afvalstoffen ook beter afgevoerd worden, verwijder je gemakkelijk dode huidcellen en maak je je huid steviger en vitaler. Striae kan voorkomen worden en cellulitis zal verminderen. Daarnaast stimuleer je de aanmaak van nieuwe huidcellen.
  • Als je last hebt van ophoping van vocht of zwelling op bepaalde plaatsen, dan kan droogborstelen helpen om het teveel aan vocht op een goede manier af te voeren.

Hoe pak je dit aan? Het is niet zomaar je huid borstelen met een zachte borstel of even scrubben onder de douche. Voor een goed resultaat is de methode wel belangrijk. Je neemt een zachte borstel met natuurlijke haren of een washand van sisal als je dat makkelijker vindt. Zorg voor een goed geventileerde ruimte en het liefst voor een raam dat open kan. Begin bij je rechtervoet en ga dan in kleine ronde bewegingen naar boven, waarbij je je heup en bil ook meeneemt. Doe hetzelfde met het linker been. Daarna de rechterarm in kleine ronde bewegingen van beneden naar boven en vervolgens de linkerarm. Start dan met de buik. Begin rechtsonder en maak cirkels met de klok mee. Ga dan richting de borstkas en vergeet je nek en schouders niet. Werk naar je hart toe. Het is de bedoeling dat er roodheid ontstaat (zonder te hard te borstelen) en een warm gevoel. Je huid moet droog zijn en (nog) niet ingesmeerd met iets. Doe dit bij voorkeur 3x per week voor het douchen en douche daarna kort met lauw-warm water. Als het kan neem daarna dan even wat rust.