Neus en holtes in gezicht spoelen

Soms is een neusdouche met deze Rhino Horn (te koop bij vele apotheken en drogisterij) een hele goede oplossing om een verstopte neus of verstopte holtes schoon te spoelen. Zeker als je dit gebruikt in plaats van een neusspray die vaak bij langer gebruik het slijmvlies van je neus aantasten. Wil je weten waarvoor je dit kan gebruiken? Lees dan verder…

Dit hulpmiddel gebruik je om je neus en holtes in je gezicht te spoelen. Je kan dit prima gebruiken bij bijvoorbeeld een voorhoofdholte ontsteking, verstopte neus, hooikoortsklachten etc. Je mag dit dagelijks doen of zelfs meerdere keren per dag bij acute klachten. Je zal zien dat het echt gaat helpen. Zelfs KNO artsen bevelen dit product aan en na de eenmalige aanschaf en goed reinigen na gebruik kan je dit een hele lange tijd gebruiken. Het spoelt je neus en holtes schoon van snot, pollen, korstjes etc.

Hoe gebruik je het. Je maakt met lauw water en zout zonder jodium (1 TL zout op 200 ml lauw water) een zoutoplossing. Je hoeft het water niet te koken. Zo’n 36 graden is prima. Doe dat in de Rhino horn en schut het even door elkaar als je beide gaten dicht houdt. Daarna is er even wat oefening nodig, maar als je het eenmaal door hebt heel eenvoudig om te doen. Steek de tuit van de hoorn vanaf de zijkant in een neusgat en druk het er zodanig tegenaan dat het neusgat goed afgesloten is. Buig met een rechte rug voorover, zodat de neus boven de wastafel hangt en adem door de mond. Druk je kin tegen je borst en draai je hoofd zijwaarts. Het water loopt nu het neusgat in en komt er via het andere neusgat weer uit. Laat gewoon lopen en blijf ademen door je mond. Gebruik ongeveer de helft van het zout water. Kom nu weer overeind en haal de neusdouche weg. Er loopt water uit de neus. Druk een neusgat dicht en snuit heel voorzichtig het water eruit. Herhaal dit bij het andere neusgat. Zorg dat je niet te hard snuit. Als je oren gaan ploppen dan snuit je veel te hard en pers je water (en mogelijk troep) in je bijholten wat niet goed is.

Wil je bewijs dat het echt werkt? Even een mooi voorbeeld uit de praktijk van mijn collega (en een beetje een vies verhaal). Er kwam een man bij haar die na een operatie aan zijn holtes altijd last is blijven houden van die holtes en regelmatig verkouden was met veel en vies snot. Hij kwam bij haar voor een consult en is op haar advies dagelijks begonnen met spoelen met deze Rhino Horn. Het heeft maanden geduurd, maar op een dag kwam er een operatiedoekje naar buiten gezet uit de neus die de artsen tijdens de operatie waren vergeten en in de holte was achtergebleven. Deze kwam er uit door het dagelijkse neusspoelen. Nadien waren alle klachten uiteraard over.