Meer over wisseldouches

Veel mensen gaan wel eens naar de sauna. Die werkt het beste als je een hete sauna afwisselt met een koud dompelbad. Maar wist je dat je die gezonde werking en dat fijne gevoel ook thuis onder de douche kunt creëren door wisseldouches te nemen? Wil je weten wat de gezondheidsvoordelen zijn? Lees dan verder…

Een wisseldouche is niet alleen verfrissend voor je hele gestel, maar kan je ook helpen bij huidproblemen. Door af en toe eens kouder te douchen stimuleer je namelijk de doorbloeding van je lichaam en help je daarmee ook je huid beter doorbloed te raken en strakker te worden. Meteen mooi meegenomen voor die vervelende cellulitis klachten. Daarnaast helpt een wisseldouche om je weerstand en stofwisseling te verhogen en je hormoonbalans te herstellen. Ook vermoeidheid kan hierdoor verminderen. Ook voor je longen geeft het een boost, mits je op een normale manier blijft ademhalen naar je buik als je bezig bent met het koude deel en niet je adem gaat inhouden.

In Rusland en andere koude landen zweert men bij ijskoud water over je lichaam, maar voor een grote groep mensen is die prikkel te heftig. Dat kan je alleen doen als je vitaliteit en conditie goed genoeg zijn. Dat is niet altijd het geval. Daarom is een wisseldouche een beter alternatief. Hoe koud je dan de koude prikkel toedient heb je zelf in de hand en enige training is wel nodig om zeker in de winter steeds een klein beetje kouder te gaan. Maar ijskoud is echt niet nodig om al de gezondheidsvoordelen te ervaren. Juist de wisseling tussen warm en koud stimuleert het zelfgenezend vermogen van je lichaam. Probeer het eens een tijdje.

Hoe gaat dat in zijn werk? Zorg ervoor dat je warm bent over je gehele lichaam (door eerst warm te douchen) en de ruimte op een fijne temperatuur is. Beginnen met een warme douche van rond de 37-40 graden (mits je dat niet te warm vindt). Blijf hier 4 minuten onder staan. Ga daarna naar een koudere douche van rond de 12-16 graden en blijf hier 1 minuut onder staan. Ga daarna weer terug naar de warme douche gedurende 4 minuten, dan weer koud 1 minuut etc. Minimaal 2x wisselen en verder zo vaak wisselen als je het prettig vindt. Eindig met koud en kleed je daarna warm aan om weer op te warmen. De verhouding qua duur is dat warm 4x zo lang is als koud. Je kan dus ook een halve minuut koud doen (als 1 minuut te lang is) en 2 minuten warm. Je kan de lengte opbouwen. Als de koude douche nog een te heftige prikkel is, dan kan je starten met een temperatuur van 16-25 graden en dit afbouwen gedurende de weken naar 12-16 graden.

Begin met het afspoelen van de benen en daarna de armen met zowel warm als daarna koud en ga dan met de straal warm of koud water richting je hart en hoofd tot je helemaal onder de straal staat. Neem deze volgorde bij elke wissel van warm naar koud en terug.

LET OP: Als je hartklachten hebt of bloeddruk klachten, check dan eerst even bij de (huis)arts of dergelijke douches ook voor jou gezondheidsverbetering geven