De oorkaars

Mensen met verstopte oren en/of gehoorklachten gaan vaak naar de huisarts en dan worden regelmatig de oren uitgespoten met lauw-warm water om proppen oorsmeer te verwijderen die mogelijk een blokkade veroorzaken. Ik heb het dan niet over klachten als oorontstekingen, maar andere mogelijke klachten zoals een dicht oor en gehoorverlies door verstopping. Maar wat is het nut van oorsmeer en wat kan een goed alternatief zijn voor het uitspuiten? Wil je hier meer over weten, lees dan verder…

Oorsmeer heeft een beschermende functie voor het oor. Het beschermt de gehoorgang en het trommelvlies. Stof en bacteriën van buiten worden opgevangen en opgenomen in het oorsmeer en daardoor ook weer afgevoerd. Ook houdt het de huid van binnen vochtig en soepel. Oorsmeer verdwijnt vanzelf richting de uitgang, doordat het een soort trechter is. Als je praat of kauwt beweeg je je spieren en kaakgewricht en gaat je oorsmeer naar de uitgang. Diep in je oor wroeten met bijvoorbeeld een wattenstaafje kan schade veroorzaken aan je gehoorgang. Ook kan je oorsmeer dieper de gehoorgang indrukken, wat verstopping kan geven en daarmee je oren kan verstoppen. Alleen oorsmeer wat aan de buitenkant zit mag je hiermee voorzichtig weghalen. Er zijn mensen die sneller last hebben van oorsmeer problemen. Bijvoorbeeld mensen die veel oordoppen dragen of een gehoorapparaat, maar ook eczeem, diabetes, veel haren in de gehoorgang, veel zwemmen of een afwijkende gehoorgang kan oorsmeerproblemen geven.

Teveel oorsmeer of vastzittend oorsmeer kan problemen geven als pijn, jeuk, oorsuizen, duizeligheid, gehoorverlies of een verstopt gevoel in de oren. Als het oorsmeer te hard wordt of brokkelig is, kan je proberen om 3 keer per dag (gedurende 2-4 dagen) een druppel (olijf)olie in het oor druppelen. Hiermee maak je het oorsmeer soepeler en kan het mogelijk vanzelf weer richting de uitgang bewegen. Wat ook kan is het gebruik van de oorkaars. Het gebruik is in Nederland nog niet zo bekend, maar door natuurvolken wordt dit al veel langer toegepast. Het is een buis gemaakt van een katoenendoek met daaromheen kaarsvet. Je zet dit rechtop in het oor en daarmee wordt de gehoorgang afgesloten en kan er geen lucht meer inkomen, behalve via de bovenkant van de kaars. Het aansteken van de kaars veranderd de luchtdruk in het oor en daardoor ontstaat er een aanzuigende werking die oorsmeer naar boven trekt. Je kan dit zien als een soort schoorsteen. Vaak zitten er ook medicinale kruiden in de kaars die door de verwarming van het oor gaan werken. Het maakt niet alleen het oor schoon, het maakt ook het trommelvlies soepeler, wat positief werkt op het gehoor en de bloedtoevoer verbetert. Je doet dit altijd bij beide oren voor een goed evenwicht.

Het is een ontspannende methode die geen pijn doet. Er zijn onderzoeken die de werking ervan tegen spreken, maar ook ervaringen van gebruikers die de werking wel aantonen. Test het eens voor jezelf als je interesse hebt. Het is wel nodig dat iemand je helpt om de kaars goed vast te houden en te doven in een bakje water als deze opgebrand is tot waar het staat aangegeven. Zelf een brandende kaars vasthouden is niet gewenst. Houdt dus water bij de hand en let er goed op dat je haar niet kan gaan branden. Het is heel eenvoudig in gebruik en iedereen kan dit toepassen.

Let op: gebruik dit niet als er sprake is van een (acute) oorontsteking, chronische oorproblemen, een doorboord trommelvlies, implantaten of epilepsie. Voor andere acute klachten kan dit prima toegepast worden. Ook bij verkoudheden of andere problemen rondom de oren, keel, neus of holtes. Een goede oorkaars, zijn de kaarsen van Otosan (€ 7,- per 2). Wil je eens bij mij in de praktijk testen? Dat kan natuurlijk ook.