De gezonde tong

Wat de chinezen en andere Aziaten al eeuwenlang weten is in de Westerse landen nog niet zo bekend. Namelijk hoe belangrijk de tong is voor de gezondheid en dat de tong een spiegel van je lichaam en gezondheid is. Nu was de tong en het belang van tongreiniging in het nieuws. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

Een gezonde tong, is een tong zoals op het plaatje hierboven is afgebeeld. Egaal roze zonder ruw oppervlak, beslag op de tong of andere opvallende zaken. Je tong is net als je gebit niet een op zichzelf staand onderdeel van je lichaam, maar onderdeel van een groter geheel. Je tong is volgens Oosterse wijsheden een kaart van enkele belangrijke organen in je lichaam en de toestand daarvan (zie afbeelding hieronder). Heb je dus een specifiek teken op je tong, dan kan je bekijken met welk orgaan dit samenhangt. In het Westen wordt de tong wel kort bekeken door tandartsen, maar deze wordt voornamelijk gecheckt op schimmelinfectie of kwaadaardige plekjes. In het Oosten wordt geloofd dat de tong informatie geeft over de gesteldheid van je hele lichaam. De tong is daar een belangrijk onderdeel in het stellen van een diagnose. Voor het bekijken van een tong kan je letten op kleur, de vorm, vochtigheid en het beslag op de tong.


Volgens de Ayurveda is het dagelijks reinigen van de tong net zo belangrijk als het poetsen van je tanden. Door dit te doen zet je de reiniging van de betrokken organen aan en werk je aan je gezondheid. Een laagje beslag op de tong kun je er voorzichtig afschrapen met een speciale schraper. Doe dit niet te ruw om irritatie te voorkomen. Doe dit van achter naar voren en herhaal dit 5-10 keer. Drink daarna pas water. Doe je dat ervoor dan spoel je de bacteriën die zich op je tong hebben verzameld je spijsvertering in. Tongbeslag bestaat uit bacteriën, voedselresten, speeksel en dode cellen vanuit de slijmvliezen. Eten, drinken en roken kunnen dit beïnvloeden. Verminderde weerstand, bloedarmoede of weinig energie kan de tong witter maken. Het verhogen van o.a. de weerstand is dan belangrijk. Een hele rode tong kan duiden op ontsteking over overactiviteit van een orgaan.

Je mond als geheel is het begin van je spijsvertering. De vertering begint al in de mond, waar speeksel door te kauwen start met het verteren van koolhydraten (suikers). Als je een beslag op je tong hebt, uit je mond ruikt (veroorzaakt door bacteriën op de tong bij 3 op de 10 mensen volgens onderzoek) of last hebt van een vieze smaak in de mond, dan kan het schrapen van de tong het probleem wel tijdelijk oplossen, maar pakt helaas de achterliggende oorzaak niet aan. Daarvoor moet je vaak bij de spijsvertering zijn en daar aan de slag gaan deze gezonder te maken. Werkt je spijsvertering goed, dan laat je tong dat zien door er gezonder uit te zien.


Bron: nu.nl