Vitamine C

Er zijn veel mensen die supplementen slikken met vitamines en mineralen. Maar de wetenschap rondom de werking van vitamines en mineralen en wanneer er tekorten of overschotten ontstaan is ingewikkeld. Ik wil in de komende nieuwsbrieven steeds wat vertellen over de werking van diverse vitamines en mineralen. Deze keer staat de vitamine C centraal. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

Vitamine C is een wateroplosbare vitamine, belangrijke antioxidant (tegengaan van agressieve stoffen in ons lichaam) en wordt uit voeding gehaald. Het lichaam kan dit niet zelf aanmaken. Deze vitamine speelt een rol bij de groei en onderhoud van weefsel in het lichaam, tandvlees, bloedvaten, botten, hormonen, tegen allergie en voor gezonde tanden. Ook speelt het een rol bij de opname van ijzer in je lichaam. De vitamine geneest wonden en bloedend tandvlees. Ook versnelt het de genezing na bijvoorbeeld een medische ingreep of tijdens ziekte. Het maakt je immuunsysteem dus sterker. Het helpt bij het verlagen van cholesterol in je bloed. Vitamine C komt van nature voor in alle groente en fruit. Vooral citrusfruit, kiwi, rozebottel, bessen, groene bladgroente, tomaat, bloemkool, paprika en aardappel worden genoemd als goede vitamine C bron.

De vitamine is erg gevoelig. Zo leidt warmte, licht en zuurstof al tot het verminderen van de goede eigenschappen van vitamine C. Om een voorbeeld te noemen, een pak sinaasappelsap in de koelkast verliest na opening ongeveer 2% vitamine C per dag. Dat geldt ook voor de vers geperste sappen die vaak in doorzichtige flessen gaan en daardoor ook blootgesteld worden aan licht. In principe kan je voldoende vitamine C uit je voeding halen, maar het wordt steeds lastiger gezien de daling van inname van groente en fruit (250 gr. groente en 200 gr fruit) en de uitputting van de bodem waarin de groente vooral verbouwd wordt. Zo is onderzocht dat een appel in vergelijking met vroeger 60% minder vitamine C bevat en de aardbei zelfs 87% minder. We moeten dus veel meer ervan eten om de juiste hoeveelheid binnen te krijgen. We eten gemiddeld ongeveer 3% van onze voeding in pure onbewerkte vorm. De rest is op een bepaalde manier bewerkt.

Als je vitamine C in een supplement wil slikken, dan kan je beter meerdere keren per dag een beetje innemen, dan in 1x een grotere hoeveelheid, omdat je lichaam het snel verbruikt. Inname wordt versterkt als je er andere antioxidanten bij neemt (vitamine E, betacaroteen, seleen, zink etc. terug te vinden in groente en fruit). Veel vitamine supplementen hebben deze stoffen al toegevoegd. Vele vitamine C supplementen zijn er in de vorm van ascorbinezuur (de zure vorm). Deze vorm is moeilijker op te nemen in het lichaam en kan bij hoge dosering maagirritatie geven. Beter is om de gebufferde (ontzuurde) vorm te nemen of de ester-C. Deze vormen zijn milder en beter op te nemen in het lichaam. Het is wel duurder dan de zuurdere vorm, maar ook bij dit supplement geldt dat goedkoop vaak duurkoop is, omdat het minder goed werkt. Voordeel is dat je vaak van deze vorm minder nodig hebt omdat je lichaam het beter en sneller opneemt. Advies is vaak om per kilo gewicht 30 mg vitamine C in te nemen als je wil suppleren. Maar een supplement vervangt nooit de gezonde voeding, die veel meer goede combinaties aan vitamines en mineralen bevat dan een enkelvoudig supplement

.

Vroeger kregen zeelui na een tekort aan verse groente en fruit last van scheurbuik. Een teken van een gebrek aan vitamine C. Tegenwoordig komt dit niet meer voor, maar zijn er nog steeds redenen waarom mensen een tekort kunnen krijgen aan vitamine C in het lichaam. Stress en dan vooral meer chronische stress (ook door een chronische ziekte) of slaapgebrek put bijvoorbeeld vitamine C uit in je lichaam, waardoor je meer vatbaar wordt voor ziekmakende indringers. Ook het roken van een sigaret kan een deel van de vitamine C vernietigen in je lichaam. Rokers hebben dus sneller een tekort. Aspirine kan de uitscheiding van deze vitamine verdrievoudigen en dus ook een tekort veroorzaken op de langere termijn. De pil en luchtvervuiling kan ook de werking van vitamine C verminderen. Een te grote hoeveelheid vitamine C in het lichaam kan de opname van koper remmen. Je kan een eventueel tekort aan vitamine C herkennen door regelmatige tandvleesontstekingen, trage wondgenezing, verminderde eetlust, verminderde afweer, groei stoornis etc. Het innemen van extra hoge dosis vitamine C wordt afgeraden bij chemotherapie en bestraling, ijzerstapeling en verminderde nierfunctie.