Holistische visie

Natuurgeneeskunde werkt vanuit de holistische visie. Het is een denkbeeld dat ervan uit gaat dat je lichaam, geest en ziel één geheel vormen en niet los van elkaar gezien kunnen worden. Ik kijk dus niet alleen naar de fysieke klacht, maar naar jou als mens in zijn/haar totaliteit. Dus naast je fysieke ook je mentale en geestelijke gesteldheid, omgevingsfactoren, erfelijke belasting, spiritualiteit etc. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder….

Zo kennen veel organen naast een fysiologische en anatomische werking ook vaak een psychische werking. Cliënten kijken nog wel eens raar op als ik daarover door vraag, maar herkennen zichzelf toch vaak ook in de psychisch-emotionele aspecten. Neem bijvoorbeeld de lever. Fysiek kan een lever die uit balans is klachten geven als migraine, evenwichtsproblemen, spataderen, galstenen, aambeien etc. Niet direct klachten die je verbindt aan de lever, maar er volgens de natuurgeneeskunde toch echt bij kunnen horen. En dit zijn slechts enkele voorbeelden. Maar naast deze klachten staat de lever psychisch voor daadkracht en het neer kunnen zetten van je idealen. Maar ook het stellen van grenzen, vasthouden aan idealen en meer bekend, het kunnen uiten van boosheid en frustratie. Is je lever belast, dan kan je hier moeite mee hebben in het dagelijkse leven. Ga je bijvoorbeeld te vaak over je eigen grenzen heen. Wat ook kan, is juist in het tegenovergestelde uit de bocht vliegen door bijvoorbeeld te fanatiek vast te houden aan idealen of te boos worden in verhouding tot de gebeurtenis. Allemaal voorbeelden dat de lever hulp nodig heeft.

Zo geldt dat voor vele organen. De nieren staan voor angsten en/of fobieën voelen, het gevoel er alleen voor te staan of er niet mogen zijn. En de longen staan voor het kunnen uiten van verdriet of jezelf teveel verstoppen of afsluiten. Je niet laten zien in de wereld en je plek innemen. Of juist teveel ruimte innemen en hierin last ondervinden. Niet alleen organen, maar ook ziektebeelden kunnen iets zeggen over de psyche. Let wel, dit zijn mogelijkheden en geen absolute waarheden.

Bijvoorbeeld spataderen of trombose is kort door de bocht gezegd een stagnatie van doorbloeding naar het hart toe. Het zou kunnen betekenen dat als je dergelijke klachten hebt, je misschien in het dagelijkse leven te weinig energie, veerkracht of vermogen om te veranderen hebt. Misschien blijft iemand teveel vastzitten in overtuigingen, opvattingen en oordelen en ‘stroomt’ er te weinig. Een misschien is het bijten van nagels wel een teken dat woede en ‘agressie’ niet geuit wordt op een gezonde manier, maar vooral op jezelf door je ‘klauwen’ te kortwieken. Nog een laatste voorbeeld. Vele mensen roken, maar roken heeft een relatie met de luchtwegen. Het heeft te maken met communicatie, vrijheid en contact. De sigaret kan een vervanger zijn voor deze behoeftes die in het leven onvoldoende vervuld worden.

Of je jezelf herkent of niet, of je het gelooft of niet, het is allemaal prima. Wel wil ik jullie uitnodigen om als je klachten hebt, eens bij jezelf na te gaan waar dit mee te maken kan hebben. Waarom die klacht, waarom op die plek. Wat betekent dat voor jou? Misschien krijg je mooie inzichten in jezelf. Ik zal in ieder geval tijdens mijn consulten samen met jou ook zoeken naar de psychische- en emotionele kanten van klachten, organen etc. om de therapie nog beter in te kunnen zetten.

11/01/2018