Hormonen

Iedereen weet dat elk mens een diversiteit aan hormonen in zijn/ haar lichaam heeft en dat ze veel goede dingen doen, maar soms ook voor lastige problemen kunnen zorgen. Maar wat voor functies hebben je hormonen en hoe komen ze in of juist uit balans? Wil je hier meer over weten? Lees dan verder….

Hormonen zijn stofjes die je lichaam zelf aanmaakt en ze sturen via het bloed veel processen in ons lichaam aan en activeren processen of remmen ze af. Soms direct en soms indirect. Een directe aansturing van hormonen is er bijvoorbeeld op ons voortplantingssysteem (zwangerschap, menstruatie, menopauze, aanmaak van sperma etc.). Maar bijvoorbeeld ook op onze groei en ontwikkeling, spijsvertering en stofwisseling, bloeddruk, temperatuur, waterhuishouding, gewicht, gevoel, stemming etc. Ze worden allemaal door hormonen bepaald. Bepaalde factoren kunnen deze mechanismen ontregelen. Stress is een belangrijke verstorende factor op onze hormoonbalans.. Vooral chronische stress en dan niet alleen door drukte, maar ook chronische aandoeningen, virussen, slaaptekort etc. geven het lichaam een stress reactie. Een andere ontregelende factor is onze voeding, huidverzorging en milieu waarin we leven. Neem als voorbeeld de hoeveelheden antibiotica in ons vlees en in vis wat hormoonverstoringen kan geven. Of onnatuurlijke stoffen in ons drinkwater, schoonmaakmiddelen of cosmetica. Ook een slechter functionerende spijsvertering en/of lever kan hormoonverstoringen veroorzaken, net als te weinig beweging of verstoring in ons dag- en nachtritme door nachtdiensten. Kortom…. Er zijn vele omstandigheden die voor problemen in de hormoonhuishouding kunnen zorgen en klachten kunnen veroorzaken.

Hormonen zijn stofjes die boodschappen doorgeven aan onze cellen. En hormonen beïnvloeden elkaar. Disbalans werkt dus door in het hele lichaam. Belangrijke organen die hormonen aanmaken en reguleren zijn o.a. de hypofyse en hypothalamus in de hersenen, de schildklier, nieren, lever, spijsvertering, alvleesklier en eierstokken. Veelal werken hormonen via een feedback systeem. Om een voorbeeld te geven: als er sprake is van stress, dan vangt de hypothalamus dit op, geeft dit door aan de hypofyse en deze laat de bijnieren hormonen zoals cortisol aanmaken om de stress te verminderen. Als de stress minder wordt geven de bijnieren weer een seintje aan de hypofyse en stopt de aanmaak van dat hormoon. Als de stress voortdurend te hoog blijft, dan komt het ‘alles is goed’ seintje niet meer, blijft de bijnier hormoon aanmaken om stress te verminderen en putten we de bijnieren uit met bijvoorbeeld een burn-out als gevolg.

Acties die je kan ondernemen om goed voor je hormoonhuishouding te zorgen zijn bijvoorbeeld stress reduceren, voldoende bewegen, voldoende slaap in de nacht, zorgen voor gezonde darmen en lever middels bijvoorbeeld voldoende vezels eten, het beperken van onnatuurlijke stoffen door gezonde (biologische) pure voeding (dus weinig zakjes en pakjes) met voldoende voedingsstoffen, voldoende water drinken en reduceren van gifstoffen via milieu, schoonmaak en cosmetica etc. Het klinkt allemaal logisch, maar blijkt in de praktijk best moeilijk om na te leven. Zo gaan we er als vrouwen vaak al vanuit dat (flinke) klachten tijdens menstruatie en overgang erbij hoort, maar dat is zeker niet het geval. Als dat zo is, is er sprake van een verstoring in o.a. de hormoonhuishouding die aangepakt kan worden. Dit kan te maken hebben met bijvoorbeeld een teveel van het hormoon oestrogeen en dat kan klachten geven als PMS, auto-immuunziektes, borstontwikkeling bij mannen etc. Dit teveel kan bijvoorbeeld komen door teveel buikvet, afvalstoffen in bijvoorbeeld water of voeding, snelle koolhydraten, teveel koffie, alcohol, soja, anticonceptie, problemen met spijsvertering etc.

Er zijn veel dus oorzaken van een verstoring in de hormoonhuishouding die vele klachten kunnen veroorzaken. Het versterken van organen, goede voeding en levensstijl advies kan al diverse klachten aanpakken op dit vlak. Wil je hier meer over weten? Kom gerust eens bij me langs.

11/01/2018