Leem

Leem is een natuurlijke kleisoort, die veel mineralen bevat zoals calcium, magnesium, ijzer etc. Naast het gebruik als gezichtsmasker, kent leem andere gezonde eigenschappen en gebruiksmogelijkheden. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

Leem is er in verschillende kleuren. De witte leem is de meest milde vorm en het beste te gebruiken door gevoelige mensen. De groene leem heeft een meer reinigende werking en is ook nog redelijk mild. Gele leem bevat meer zwavel en trekt beter/ sneller afvalstoffen naar boven, maar kan te snel gaan voor sommige gevoelige mensen. Dus bijvoorbeeld niet gebruiken bij eczeemklachten. Rode leem bevat meer ijzer en verwarmt sterker. Maar wat kan je er nog meer mee, behalve gebruiken als gezichtsmasker om je huid mee te reinigen? Best veel.

Zo kan leem heel goed afvalstoffen, bacteriën etc. naar boven trekken en is dus een goed middel om een wond te reinigen of een splinter zonder pijn naar boven te halen. Uiteraard moet je leem niet in een open wond smeren, want het wordt hard en korrelig. Dan moet je daarna de wond weer helemaal gaan uitspoelen en schoonmaken. Wat wel kan is een doorlatend gaasje op de wond leggen en de leem daarop smeren. Dan komt er niets in de wond, maar heb je wel de werking ervan. Smeer dus ook geen leem op plaatsen waar juist iets in het lichaam moet blijven, zoals een spiraal of implantaten. Zo sterk kan de werking zijn.

Leem kan ook een reinigende werking hebben voor de spijsvertering. Gezondheidsgoeroe Rens Kroes werd ooit landelijk belachelijk gemaakt toen ze in een talkshow vertelde dat ze klei dronk (daarmee bedoelde ze leem), maar ze had wel gelijk. Leem kan de darmen schoonspoelen en helpen bij darmklachten. Ook legt de leem een beschermlaag om het maagslijmvlies en kan het dus helpen bij maagzuur klachten. Rustig opbouwen is wel nuttig om te bekijken hoe jij erop reageert. Ieder mens is tenslotte weer anders. Je begint met een glas lauw water waar je een theelepel witte of groene leem in doet (niet de andere kleuren!). Dat roer je goed door en laat je even staan. Je zal zien dat het leem naar de bodem zinkt. Dan begin je het water rustig op te drinken en het leem laat je op de bodem liggen. Het water heeft dan wel al een beetje van het leem opgenomen en zo ga je eraan wennen en voelen wat het met je doet. Dat kan je 2-3x per dag doen. Gaat dat goed, dan kan je na een tijdje het leem door het water roeren en dan gelijk opdrinken, zodat je alle leem opdrinkt. Deze spijsverteringskuur kan je een week of 2-3 doen, dan 1-2 weken niet en weer een periode wel. Het helpt je ook om je weerstand en afweer te vergroten.

Spoel resten leem niet zomaar door de gootsteen of toilet, want het wordt hard en kan gaan plakken. Dat kan verstoppingen geven in je riolering. Omdat het een natuurlijk product is, kan je het prima met wat water in je tuin gooien.

Wil je afvalstoffen afvoeren via de huid, neem een warm voetbad met leem erin. Leem staat erom bekend dat het afvalstoffen afvoert. Daarnaast stimuleert het ook de doorstroming van bloed. Heb je een ontsteking/ abces/ steenpuist/ insectenbeten etc. en wil je afvalstoffen eruit trekken? Gebruik een compres/ pakking met leem. Let er dan wel op dat de afvalstoffen in de ontsteking je lichaam kunnen verlaten. Anders werkt een compres/pakking averechts. Gebruik dit dus bijvoorbeeld niet bij een keelontsteking, waarbij je dan de afvalstoffen verder het lichaam in brengt. Een compres/ pakking maak je door de leem op een ontsteking te smeren (of op een gaasje als je geen rommel wil of een open ontsteking hebt). Leg daar een natte koude doek op. Dek dat af met een droge doek en daarna een wollen doek. Laat het warm worden en zo’n 20-30 minuten zitten. Zorg ervoor dat de huid goed afgedekt is.

Heb je een kneuzing of verzwikking en wil je koelen? Als je er eerst een papje van leem erop smeert en dan een koude pakking/ doek om te koelen, koel je de plek nog sneller en beter. Leem heeft namelijk een zeer verkoelende werking op de huid en onttrekt lokaal warmte uit de huid. Je kan dit dus ook inzetten bij brandwonden om te koelen. Je maakt makkelijk een papje door wat water en een klein beetje leem te mengen. Je kan zelf bepalen hoe droog of nat je dit wil hebben door wat te spelen met de hoeveelheden. Er zijn ook tubes met kant en klare leem te koop in plaats van het poeder. Handig en snel in gebruik, maar niet te gebruiken voor bijvoorbeeld inwendig gebruik voor de spijsvertering. Het poeder is overal voor te gebruiken.

Een warm leemcompres kan verlichting geven bij pijnklachten. Eventueel met een kruik op lichaamstemperatuur erop voor extra warmte. In plaats van een natte koude doek, gebruik je een natte warme doek. Leem kent dus veel gebruiksmogelijkheden en EHBO toepassingen. Ik heb zelf standaard leempoeder in huis. Het komt regelmatig van pas en het is lang houdbaar, dus nooit een miskoop.

05/01/2019