Meer dan alleen een mooie bloem of plant: Daslook

Ik zet steeds een kruid centraal wat ik binnen de natuurgeneeskunde inzet als onderdeel van een behandeling. Hierbij wel de kanttekening dat ik niet symptomatisch werk, wat betekent dat ik het genoemde kruid nooit alleen op de specifieke werking inzet maar altijd in combinatie vanuit een gedegen natuurgeneeskundige anamnese en behandeling. Deze keer staat daslook (Allium ursinum) centraal. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder…

Daslook is familie van de knoflook. Maar waar bij knoflook de bol wordt gebruikt, gebruik je bij daslook de bladeren. De bladeren kunnen vers gebruikt worden in bijvoorbeeld salades, pesto of soep, maar ik gebruik vaker de tinctuur. Let wel op als je de bladeren gebruikt. Deze lijken ook op bladeren van andere planten die je weer niet kan eten en zelfs giftig zijn. De geur van een gekneusd blad (naar knoflook, ui, bieslook en/of prei) zou je op het juiste spoor moeten zetten. Geen geur of anders geurend is een verkeerd blad.

Daslook werkt als een reinigend kruid en tegen bacteriën, schimmels en virussen. Voor de spijsvertering werkt het ook als een probiotica (stimuleert de groei van goede darmflora), verbetert de spijsvertering en helpt bij een opgeblazen gevoel. Daarnaast werkt het kruid als een cholesterol verlager en helpt bij het reinigen van de lever en galblaas. Ook stimuleert het de doorbloeding van o.a. de slagaderen en bloedvaten. Doordat de vaten schoner worden kan het weer bloeddrukverlagend werken. Een goed kruid dus om zelf te gaan kweken in je tuin of balkon. Hieronder een lekker recept om het verse kruid te eten bij allerlei gerechten.

Recept pesto van daslook:

- 5 eetlepels jonge gehakte gewassen daslookblaadjes (ongeveer 75 gr)

- 40 gr pijnboompitten of 40 gr blanke amandelen

- 40 gr eetlepel Parmezaanse kaas (optioneel, kan ook zonder kaas)

- 3-5 EL olijfolie

- peper en zout.

Bereiding: doe de daslookblaadjes, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en peper en zout in de blender en mix het fijn.

12/01/2019