Onderzoek naar een ‘gezondere’ woning

Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde mens 85% van hun tijd binnen is, waarvan 70% in het eigen huis. Reden dus om ervoor te zorgen dat je leefomgeving of het nu thuis is, of op je werk, een gezonde omgeving is. Wil je weten wat je kan doen om het binnen zo gezond mogelijk te houden? Lees dan verder…

Als eerste is het belangrijk om je huis goed te ventileren en te luchten om frisse lucht binnen te krijgen en vervuilde lucht de kans te geven je huis te verlaten. Volgens onderzoek moet je alle dagen van het jaar, 24 uur per dag ventileren. Dat kan door geregeld de ramen (tegen elkaar) open te zetten. Ja ook in de winter. Als doe je het maar een uurtje per dag. Als het warmer wordt het liefst langer. Maar ook de ventilatieroosters open laten staan en let erop dat deze schoon blijven. Veel mensen sluiten alles af uit angst voor warmteverlies en extra stookkosten, maar dat gaat dus wel ten koste van je gezondheid. Er is uitgerekend dat 25% van je gasverbruik opgaat aan het verwarmen van frisse lucht. Ook hebben steeds meer huizen een centraal afzuigsysteem in huis. Dat systeem moet wel onderhouden worden om goed te blijven werken. Dat betekent schoonhouden en ongeveer elke 10-15 jaar vervangen. Laat het dan ook altijd aan staan voor de juiste werking en schone lucht in je huis. Als je het uitzet vanwege herrie, kijk dan eens of je het kan vervangen voor een geluidsvrij systeem.

Stof in huis kan ook klachten geven. Zeker als je luchtweg klachten hebt. Vervang dus regelmatig je beddengoed en stofzuigerzak. Maar vergeet bij het stoffen ook niet wanden, plafonds, radiatoren en andere plekken die je snel over het hoofd ziet. Stof deze minimaal 2x per jaar goed af. Maar ook de middelen die je gebruikt kunnen longklachten geven. Ze zijn vaak erg chemisch en niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook nog eens minder goed voor het milieu. Vroeger werd er vooral schoongemaakt met water en zeep. Misschien goed om hier naar terug te gaan. De mensen die mijn workshop natuurlijke verzorgingsproducten hebben gevolgd, hebben al wat tips en een zelfgemaakt schoonmaakmiddel mee gekregen. Vloerbedekking is ook een bron van stof en wordt minder goed stofvrij dan een gladde vloer. Als het tapijt op een geïsoleerde vloer ligt die zorgt voor meer verwarming en een droge vloer, dan is er al minder kans op stofmijt.

Het licht in huis is belangrijk voor het bioritme. Vooral in de avond kunnen felle lichten ervoor zorgen dat je slechter slaapt. Zorg dus voor dimmers of sfeerverlichting in de avond, zodat je lichaam zich kan aanpassen aan de avond. Dat geldt ook voor schermpjes vlak voor het slapen gaan. Dit licht zorgt er ook voor dat je niet altijd de juiste slaaphormonen aan maakt. Maar ook de temperatuur in huis is belangrijk voor je slaapritme. Teveel warmte (in de slaapkamer) zorgt ervoor dat je slechter slaapt en sneller nachtmerries krijgt. Ga je slapen? De verwarming op 15 graden is de beste temperatuur. Een lagere temperatuur maakt een huis weer te vochtig, dus blijf wel zorgen voor wat warmte. Een lagere temperatuur helpt wel weer als een huis te droog is. Dat is beter dan luchtbevochtigers die volgens onderzoek snel bacteriële groei laten zien.

Tot slot is rook en vuur minder goed voor de luchtkwaliteit. Dat geldt niet alleen voor binnen roken, maar ook geregeld kaarsen, wierook of andere branders en koken op gas kan dit veroorzaken. Koken op gas laat stikstofdioxide vrij komen, dus zet de afzuigkap goed hoog bij het koken en als het kan nog een raampje open.

02/01/2019